Felavattuk a Puskás Arénát – ilyen volt a stadionavató a helyszínen
Magyar foci

Felavattuk a Puskás Arénát – ilyen volt a stadionavató a helyszínen

Kívülről impozáns, belülről hatalmas – ez volt, ami legelőször eszembe jutott az új nemzeti stadion, a volt Puskás Ferenc Stadion, újonnan Puskás Aréna láttán. Ahogy az ebből a mondatból is kitűnik, több, mint 65 ezred magammal együtt a helyszínen tekintettem meg a Magyarország – Uruguay mérkőzést, az új aréna első hivatalos találkozóját.

Azt is gyorsan leszögezném, hogy tényleg szép és rendkívül stílusos ez a stadion, akárki akármit mond. Azt is hozzátehetjük, hogy nem túlzás azt mondani, hogy nemzetközi színvonalú – úgy is mondhatnám, és valószínű, akkor se túloznék, hogy világszintű. Egészen biztosan remek helyszíne lesz az jövő nyári Európa-bajnokság négy találkozójának – azt viszont csak remélni tudjuk, hogy ezen találkozók egy részén a magyar válogatott is érdekelt lesz…

Már a felvezető műsornak is igencsak megadják a módját: a korábbi Népstadionban pályára lépő legendák vonultak be, nagy taps kíséretében, női és férfi focisták egyaránt, szinte az összes 40 feletti generációt képviselve. Fényjáték, majd a Soho Party fellépése is színesítette a felvezető programot, melynek legvégén, az est egyik fénypontjaként, már közvetlenül a kezdőrúgás előtt elbúcsúztatták Gera Zoltánt a válogatottól. A 97-szeres magyar válogatott labdarúgót óriási üdvrivalgás fogadta, mindenképpen méltó búcsú volt ez neki, még ha pályára nem is léphetett.

A válogatott szurkolótábora pedig egy grandiózus, háromszintes élőképpel tisztelgett az Aréna névadója, Puskás Ferenc előtt: a legenda arcképét formázta a koreó, mellette két évszámmal: 1954 – 2019. Nagyszerű látvány volt, nem vitás, megadták a módját a szurkolók ennek a meccsnek, már ami a koreográfiát illeti.

A találkozó jó iramban, és jó hangulat mellett indult, azonban az első félidő első felében kétszer is Bese Barnabás hibáját használták ki a vendég Uruguayiak – akik egyébként a lehető legerősebb összeállításukban kezdtek, ezzel is mutatva, hogy komolyan veszik a találkozót. Így a 21. percben már 2-0-ra vezettek Cavani és Rodríguez góljaival.

Aztán három perccel később Szalai Ádám szépített egy szép akció végén, szerezve ezzel az új stadion első magyar találatát! (Egyébként a régi stadion utolsó címeres mezben szerzett magyar találatát szerző Varga Roland végig pályán volt most (is).) Ritka látvány magyar focimeccsen, amikor 65000 ember együtt örül, együtt ugrál, csodálatos élmény volt ezt átélni!

Az első félidő hátralévő része még egész jó tempóban zajlott, ám a második félidőben már mindkét csapat érezhetően visszavett a sebességből. Kevésbé léptek oda egymás a játékosok (habár Kalmár Zsolt sajnos így is lesérült, a legfrissebb hírek szerint bokatörést szenvedett a DAC futballistája), kicsit az lehetett az érzésünk, hogy mindkét félnek kényelmes ez az eredmény, és nem igazán akarják forszírozni az aktívabb támadásokat.

Nem csoda hát, hogy a vége 1-2 lett, nem nekünk, de igazából most tényleg nem kell szégyenkeznünk. Ugyan nem nyújtottuk a legjobb játékot, bőven van min javítanunk, de egy világsztár csapat ellen tudtunk egy szoros mérkőzést játszani, és amúgy is, itt nyilvánvalóan a stadionavatáson volt a hangsúly, és nem feltétlenül a barátságos meccsen.

Két újoncot is avattuk, ezt mindenképp említsük meg: Szalai Attila és Nagy Zsolt is ezúttal debütált nemzeti mezben – nem akármilyen első mérkőzés ez a két játékosnak. Egyébként mindketten jól szálltak be a mérkőzésbe.

És akkor vissza a stadionhoz: végig le voltam nyűgözve. Az új létesítmény varázsa a 90 perc során nem múlt el, ha éppen a pályán nem történtek nagyobb izgalmak, jó volt ránézni a zsúfolásig telt stadionra, a válogatott új otthonára. Nagyszerűen megtervezett, egyedi épület ez, aligha lehet bármi mást állítani.

Illetve azt is külön ki kell emeljem, hogy a szervezésért is dicséret jár. Ugyanis ennyien legutoljára talán a kettős rangadókon voltak labdarúgó-mérkőzésen – az sem mostanában volt… Viszont a beléptetéssel, a szektorok megtalálásával, a szurkolók irányításával semmi probléma nem volt, nagyon gördülékenyen ment minden, ez elsősorban a szervezőknek és a rengeteg önkéntesnek köszönhető.

És ugyan egy tűt nem lehetett leejteni a stadion közvetlen közelében és annak környékén, sem azon belül, az embernek mégsem volt olyan tipikus zsúfoltság érzete, vagy legalábbis egyáltalán nem volt zavaró a tömeg, jól eloszlottak a kilátogatók. Ez is abszolút pozitívumként említhető.

Az is külön kiemelendő, hogy a stadion elhagyása is nagyon flottul ment: pillanatok alatt kiürült az aréna, ez azt mutatja, hogy jól vannak megtervezve a kijáratok, és azok elosztása, illetve a szektorok elrendezése. Összességében elmondhatjuk, hogy példásan vizsgázott a stadion, már az első meccsen.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.