Ez volt az ősz – NB II, 2. rész
Magyar foci

Ez volt az ősz – NB II, 2. rész

Alig két hét múlva a 22. fordulóval folytatódik a másodosztályú bajnokság. Jelen állás szerint a nyár elején a listavezető Gyirmót FC-Győr, valamint a második helyezett ZTE térhet vissza az élvonalba, de addig még sok víz lefolyik a Dunán és a Tiszán. Sorozatunk első epizódjában az 1-10. pozícióban állomásozókról írtunk, míg összeállításunk második részében a mezőny második felével, a 11-20. helyezett alakulatokkal foglalkozunk.

Az ábrándból csakhamar rémálom lett. Ugyan jelenleg a tizenegyedik helyen állomásozik a Tiszakécske (27 pont), nagyon finom megfogalmazást gyakorlunk, ha azt írjuk, pocsékul kezdték az őszt Kardos Norberték. A Soroksártól válasz nélküli négyet, míg a Gyirmóttól ötöt kapott Szabó István alakulata, és bár a Kazincbarcika elleni otthoni, valamint a Mosonmagyaróvárral szemben idegenben megvívott derbin döntetlenre végzett a társulat, a góllövéssel továbbra is probléma adódott, mivel négy kör után a 0–9-es gólkülönbség nem volt túlságosan szívderítő. A vezetők azonban bíztak a korábban Kecskeméten, illetve Cegléden dolgozó szakemberben, és hogy jól tették, azt már előrevetítette az ötödik forduló, amikor 2–1-re nyert a kécskei brigád a Budaörs ellen, majd a tréner volt csapata, a Ceglédi Vasutas elleni 0–0. Az idény közepén volt egy veretlenül megvívott, tíz játéknapot körülölelő szakasz, amibe belefért a Vasas elleni otthoni iksz (1–1), valamint a Csákvár (2–0), a Békéscsaba (2–1) és a Kaposvári Rákóczi (2–1) legyűrése hazai környezetben, ami megsüvegelendő teljesítmény. Ebben a periódusban 20 pontot zsebelt be a Tiszakécske, ami megelőlegezi, hogy a tavasszal nagy valószínűség szerint nem lesz gondja még akkor sem, ha tudjuk, a mezőny nagyon sűrű.

A Miskei Attila által irányított Dorog (26) erejét nem tükrözi hűen a tizenkettedik pozíció. Igaz, hogy közelebb vannak Fürjes Ádámék a kiesőzónához, mint az élvonalhoz, ám nem szabad elfelejteni, hogy az idényt kiválóan kezdő Soroksár otthonában ugyanúgy magabiztosan nyert (3–1) a DFC, mint Kazincbarcikán (4–1). Stabil gárdáról van szó, ám előrelépés csak akkor prognosztizálható, amennyiben a döntetleneket a maga javára fordítja az egylet, mert bár a Vasas (1–1) vagy a Kaposvári Rákóczi (2–2) otthonában elért iksz remek eredmény, a Monor vagy a Vác elleni kétszeri 1–1 már kevésbé számít annak.

Ha már az imént szóba került a Vác (26), a stabilitással a Duna-partiaknál sincs gond, amit hűen bizonyít ama tény, hogy a Pest megyei gárda érte el a legtöbb döntetlent, szám szerint tizenegyet. Nem volna ez sok, ha a piros-kékek nem csupán ötször szereznek az ősszel három pontot. Még december közepén búcsút intett a társulatnak a korábban Debrecenben, Újpesten és Zalaegerszegen is dolgozó mester, Zoran Szpisljak – aki tavaly nyáron a helyi legendát, a Football Factor korábbi interjúalanyát, Nagy Tibort váltotta –, és bár sokáig úgy tetszett, hogy az Újpest egykori kiváló labdarúgója, a játékosként a BKV Előre mezét is viselő Varga Attila lesz az új szakvezető, végül nem így lett. A korábban Soroksáron, Cegléden, Mezőkövesden és Siófokon is dolgozó trénerrel ugyanis nem sikerült megegyezniük a vezetőknek, akiknek a választása végül Horváth Károlyra esett. A rutinos mester korábban szakmai igazgatóként és vezetőedzőként is állt a klub alkalmazásában, így nem került ismeretlen közegbe a Siófok korábbi „Minarik Edéje”, egyszóval mindenese, akinek a munkáját a Vác FC egykori NB I-es labdarúgója, Rusvay Gergely segíti.

A Nyíregyháza Spartacus (25) zaklatott őszön van túl, és ezt nem csupán a visszafogott produkció mondatja velünk. Sokkal inkább az, hogy október első napjaiban kitelt Bozsik József ideje, így a „kis Cucu” – az Aranycsapat-legenda, Bozsik József unokája, a korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter fia – egy pillanat alatt csapat nélkül maradt. Az együttes viszont nem létezhetett edző nélkül, így Lengyel Roland irányításával küzdött tovább a Szpari. Csakhogy idén januárban az ősszel még a Vác kispadján ülő szerb szakember, Zoran Szpisljak irányításával vágtak neki a téli felkészülésnek a nyírségiek, amely tavaly nyáron még a feljutásban reménykedett, csakhogy jelen állás szerint a kieséshez van közelebb. Lesz tehát mit helyrehozni a tavasszal…

A Ceglédi Vasutasnál (23) a „nagytakarítást” már akkor megcselekedte a CVSE vezetősége, amiről Petőfi Sándor verset írt: szeptember végén. Klausz Lászlót ekkor váltotta a megyei II. osztályú Vác-Deákvárt kvázi hobbiból irányító váci ikon, Nagy Tibor. A sors furcsa fintoraként éppen a Vác elleni 1–0-s kudarcot követően telt ki az egykori válogatott támadó ideje, akit a nemzeti csapatban szintén bevetett védőre cserélt a klub vezérkara. Hektikusan teljesített a gárda, ám az feltétlenül előrelépést jelenthet, hogy az alapozást Nagy Tibor felügyelete mellett végzik a Malomtó széliek.

Az elmúlt években átjáró háznak bizonyult a Budafok (21) kispadja, hiszen az NB III-ból való felkerülést követően volt tréner a Promontor utcában Prukner László, a Football Factornak korábban interjút adó Tóth Bálint, Gálhidi György vagy éppen Vitelki Zoltán. Utóbbival vágott neki az ősznek a BMTE, ám október második felében a Videoton és a Ferencváros korábbi kitűnő védője, Csizmadia Csaba vette át a csapatot – akkor még úgy tűnt, ideiglenesen. Csakhogy a XXII. kerületiek bár a játékos-edzővel négy kudarccal nyitottak – Kaposváron 2–1-re, a Ceglédtől otthon szintén 2–1-re, Tiszakécskén 3–0-ra, a Zalaegerszegtől hazai környezetben 3–2-re kaptak ki Kovács Dávidék –, Balmazújvárosban megtört a csend (2–1), amit a Monor (3–2) és a Vác (2–1) elleni hazai diadalok követtek. Bár az NB II-ben nincs könnyű ellenfél, ha a tavasz elején nem ragad be a Budafok, jó esélye lesz az osztályváltás elkerülésére, ám ha rosszul jön ki az első néhány fordulóból… Ám erre a forgatókönyvre a Promontor utcában gondolni sem akarnak.

A tizenhetedikként telelő Siófok (21) is váltásra kényszerült a kispadon hét fordulót követően, miután a Balaton-partiak megköszönték Varga Attila munkáját, akinek a helyére a sportigazgató, ifjabb Mihalecz István ült le. A sokgólos meccsekből rendre rosszul kijövő, egyet sem megnyerő egylet ugyan csipegette a pontokat, ám jellemző, hogy a szeptember végétől október végéig lejátszott etap során megvívott öt bajnokijából négy is 0–0-ra végződött. A Mosonmagyaróváron aratott 3–1-es siker, valamint a Monor elleni hazai 1–0, ha aranyat nem is, de még sokat érhet. És bár 2018 nyarán megúszta a kiesést a BFC, hiszen Varga Attila benntartotta az alakulatot, kérdés, hogy az osztályváltás elkerülése sikerül-e az idei évben.

Csalódás, csalódás, és ha még nem írtuk volna, csalódás! Röviden, tömören ennyi volna a Balmazújváros (20) őszi szereplésének története, merthogy a legtöbben abban bíztak, hogy a nyáron az élvonalból kizuhanó alakulat rögvest visszajut a legjobbak közé, de ha ez nem is jön össze, legalább mindvégig versenyben lesz. Ma már tudjuk, nem így történt. A szezonnak Horváth Ferenccel nekivágó alakulat időközben kényszerűségből váltott, ugyanis az NB I-es Haladástól távozó Michal Hipp helyére a szombathelyi vezetőség az egykori 32-szeres válogatott támadót szemelte ki, aki érthetően rábólintott az ajánlatra. A szeptember utolsó napjaiban bekövetkező váltás ugyanakkor nem sült el jól, lévén a Budaörs, a Kecskemét, a Győri ETO és a Soproni Vasutas korábbi trénerével, Bekő Balázzsal nem indult meg a tabellán a Balmaz, illetve dehogynem, csak éppen lefelé… A visszaesés persze nem a fiatal szakember bűne, mégis rajta csattant az ostor, ugyanis az anyagi természetű gondokról szóló pletykák ellenére két és fél hónap alatt szerzett hét pontot a vezetőség kvázi rajta verte el, így január első napjaiban a horvát Toni Golemet nevezte ki a gárda élére. A döntés helyességét vagy helytelenségét a tavasz lesz hivatott igazolni.

Könnyen meglehet, a Mosonmagyaróvár (19) már lélekben a harmadosztályra készülne, ha a szezonnak a korábbi szövetségi kapitánnyal, Várhidi Péterrel nekivágó Győr-Moson-Sopron megyeiek november derekán nem szerződtetik a kispadra a korábbi válogatott védőt, a Football Factornak decemberben interjút adó Tóth Andrást. A mosoniak ugyanis a Vasas-szurkolók népszerű Totyájával az őszi idény hajrájában veretlenek maradtak, lévén a Csákváron elért 2–2 után otthon előbb az ETO FC-Győrt (2–0), aztán a Békéscsabát (3–0) győzték le Jelena Richárdék, majd Nyíregyházán úgy végeztek 1–1-re, hogy a vendégek egyenlítő gólját a védő Forgács András a kilencvennegyedik (!) percben szerezte. A négymeccses sorozat szép jövőt sejtet, és ha megmarad a lendület, az NB II-es tagság sem veszhet el.

Papírforma lenne? Aligha, mindenesetre az újonc Monor (12) áll a tabella utolsó helyén. A sereghajtó minimum érdekes féléven van túl, ugyanis bár a mezőny tagjai közül a Pest megyei egylet kapta a legtöbb gólt (40), a szerzett találatokra nem lehet panasz, hiszen huszonháromig jutott éppenséggel a tizenegyedik, nem mellékesen szintén újonc Tiszakécske is. A Monornak van egy Tóth Barnája, aki a csapatban messze a legtöbbször bizonyult eredményesnek, de ez a „tizenegyes” valahol mégiscsak büntető, mert olybá tűnik, mintha túlságosan egyszemélyes volna a Horváth Dávid által irányított gárda, amelyet másodedzőként korábbi interjúalanyunk, az egykori élvonalbeli labdarúgó, Bonifert Péter segít. Egyszer sem verték „agyon” a társulatot, mert a Gyirmót otthonában elszenvedett négygólos vereség során is volt tartása (7–3), ám amennyiben a tíz hátralévő hazai meccséből nem nyer meg legalább hetet úgy, hogy idegenben is csipegetik a pontokat Bozsó Antalék, feleslegessé válik minden álom. Az otthon hiánya – mint ismeretes, a társulat a III. Kerületi TVE valóban impozáns óbudai sportkomplexumában, a Hévízi úton bonyolítja le a hazai összecsapásait – nem segíti az előrejutást, ahogy az sem, hogy a tabella jelenlegi állása szerint a valódi ki-ki meccseket a bajnokság hajrájában vívja az egylet. Márpedig könnyen meglehet, hogy akkor már nem lesz tétjük azoknak a meccseknek.

AZ NB II 22. FORDULÓJÁNAK MŰSORA (február 3., vasárnap): Soroksár–Vác (14.00, az ősszel 0–0); Kazincbarcika–Tiszakécske (14.00, 0–0); Mosonmagyaróvár–Kaposvári Rákóczi (14.00, 2–2); Budaörs–Nyíregyháza Spartacus (14.00, 3–0); Ceglédi Vasutas–Békéscsaba (14.00, 0–2); Monor–Csákvár (14.00, 1–2); Vasas–Siófok (14.00, 2–1); Dorog–Budafok (14.00, 1–3); Gyirmót–Balmazújváros (17.00, 1–2); Zalaegerszeg–ETO-Győr (18.00, 0–0).

Nézz szét Webshopunkon!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

SPANYOL VÁLOGATOTT felszerelések

ARGENTIN VÁLOGATOTT felszerelések

NÉMET VÁLOGATOTT felszerelések

FRANCIA VÁLOGATOTT felszerelések

PORTUGÁL VÁLOGATOTT felszerelések

BRAZIL VÁLOGATOTT felszerelések

ANGOL VÁLOGATOTT felszerelések

FOOTBALL kiegészítők

Horváth M. Attila

Bogomil Rajnov bolgár író szerint az élet mindig a legkellemetlenebb dolgot hagyja a végére, mintegy desszert gyanánt. Azt már viszont én teszem hozzá, hogy a futball olyan édesség, amely bármely napszakban fogyasztható, nem hizlal, és ha nincs, elvonási tüneteket okozhat. Közel másfél évtizedes tollforgatói tapasztalat, illetve több mint tíz esztendeje íródó blogos múlt (Foci a köbön) mondatja ezt velem – amit nem is cserélnék el semmire.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.