Ez vár a magyar futballra 2020-ban – előretekintő az előttünk álló évre
Magyar foci

Ez vár a magyar futballra 2020-ban – előretekintő az előttünk álló évre

Új év, új események, új remények – talán így gondolhatunk mi, magyar fociszeretők az előttünk álló évre. Nem kétséges, nyilvánvalóan leginkább az határozza majd meg a magyar labdarúgás 2020-as évét, hogy sikerül-e kijutni a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, és tudunk-e saját közönség előtt EB-meccseket játszani a Puskás Arénában?

De ne szaladjunk ennyire előre! A pár napja közzétett év végi visszatekintők után most tekintsünk inkább előre, és vegyük számba, mi minden vár a magyar futballra az új évben! Persze, ha a teljes magyar labdarúgás 2020-as eseményeit akarjuk számba venni, akkor az ennél egy sokkal hosszabb összeállítást igényelne. Például nem egy utánpótlás-válogatottunk lesz érdekelt tavasszal elitkörben. Azonban itt most nem volt cél, hogy adatbank-szerűen az összes ilyen dátumot felsoroljam, így jobbára a magyar válogatotthoz és az NB1-hez kötődő kulcsdátumokra szorítkoztam.

Kezdjük természetesen a legtöbb magyar fociszurkolót érintő kérdéssel, a válogatott ügyével! Mint ismeretes, Marco Rossi legénysége a sikertelen EB-selejtezőt követően pótselejtezőre kényszerült. A pótselejtező egy négy csapatos minitorna ezúttal, ahol egy meccsen dől el a továbbjutó kiléte egy párharcból, és a két „elődöntő” győztese szintén egy meccsen dönt arról, hogy ki kvalifikál a kontinensviadalra.

A magyar válogatott alighanem a legkedvezőbb sorsolást kapta azzal a lehetségesek közül, hogy először március 26-án Bulgáriában (minden valószínűség szerint Szófiában) lép majd pályára. És amennyiben sikerül legyőzni a velünk azonos szintűnek számító, és nem épp a legjobb napjait élő bolgár válogatottat (nem kizárt, hogy zárt kapuk mögött, a szurkolóik nem első rasszista megnyilvánulásai miatt), akkor az Izland – Románia mérkőzés győztesét fogadhatja a nemzeti csapat, méghozzá itthon, Budapesten, a Puskás Arénában, egészen pontosan március 31-én.

Mondanom sem kell, hatalmas esély ez a sorstól, hatalmas lehetőség, hogy 65000 magyar szurkoló előtt kvalifikálhatunk az EB-re, és azt gondolom, hogy pont emiatt, akár Izland, akár Románia jön majd, méltó ellenfele lehetünk. Persze ahhoz először túl kell jutni a bolgárokon. És ugyanakkor az is igaz: ha így, az egyik, ha nem a legkönnyebb úton nem jutunk ki a kontinenstornára, akkor gyakorlatilag nincs is ott keresnivalónk, kimondható, hogy nem vagyunk benne Európa legjobb 24 csapatában.

De legyünk optimisták, foglalkozzunk csak azzal az esettel, ha sikerül kijutnunk! Ebben a szituációban várhatóan lesznek majd felkészülési meccseink tavasszal, bár az UEFA jelenleg érvényben lévő versenynaptára az EB-ig már nem jelöl ki hivatalos játéknapot a válogatottak számára. Egyelőre az MLSZ sem jelentett be ellenfelet.

Viszont, ha sikerül sikeresen a pótselejtezőt, akkor a következő – valószínűleg így vagy úgy, de nehezen felejthető – program vár majd ránk biztosan a nyáron: június 16-án Portugália ellen meccs a Puskásban, június 20-án ugyanitt a franciák ellen, majd június 24-én Münchenben, az Allianz Arénában a társházigazda Németország ellen.

Természetesen a továbbjutás óriási bravúr lenne ilyen három ellenfél mellől, de ne feledjük: ahhoz előbb ki is kell jutni, ami jelen állás szerint még közel sem biztos. És akkor már ne felejtsünk el még egy dátumot feljegyezni: a Puskás Arénában majd játszanak egy nyolcaddöntőt is, egészen pontosan a C csoport első helyezettje játszik majd a D – E – F csoportok harmadikjának valamelyikével június 28-án.

Egyébként az EB-döntőt július 12-én rendezik majd Londonban – na azért ahhoz eléggé elvakult fanatikusnak kell lenni, hogy oda várjuk a magyar válogatottat…

De ezzel nincs vége még a 2020-as válogatott eseményeknek! Ősszel ugyanis startol a Nemzetek Ligája második kiírása, ahol – egy újfajta beosztási rendszernek köszönhetően (gyakorlatilag bővítették az egyes ligák létszámát az A-tól kezdve) – a nemzeti csapatunk a B ligában szerepel majd. Ahol akár egy Oroszország – Szerbia – Törökország – Magyarország négyes is összejöhet… Mindenesetre sorsolás március 3-án, Amszterdamban.

A meccseket – a 2018-as NL-hez hasonlóan – kettes bontásban játsszák majd a csapatok: szeptember, októberben és novemberben is kettőt-kettőt. A pontos dátumok még csak intervallumként ismertek, mivel még csoportbeosztást nem ismerünk, így időpontokat se, ezzel most nem is foglalkoznék bővebben.

Egy dolgot érdemes még megemlíteni: habár pontos dátuma és helyszíne még nincs, várhatóan még az idén kisorsolják a csak 2021-ben kezdődő európai VB-selejtező csoportjait.

Térjünk is át a klubfutballra! Az OTP Bank Liga küzdelmei a 17. fordulóval január 25-én folytatódnak majd, ez az előző évekhez képest igen korainak mondható. Az utolsó, 33. fordulót pedig jelen állás szerint május 16-án rendezik majd.

A Magyar Kupa döntője idén – még a Groupama Arénában – május 20-án lesz. Jelenleg a két tavalyi döntős is versenyben van, tehát előfordulhat, hogy akár ismét Budapest Honvéd – MOL Fehérvár döntőt rendeznek majd. Erre azonban azért még ne vegyünk mérget, ugyanis rajtuk kívül 14 másik csapat is megőrizte arra az esélyét a tavaszi folytatásra, hogy kupagyőztes legyen.

Aztán nyáron a magyar bajnok majd a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében lesz érdekelt, amelynek első mérkőzését július 7-én vagy 8-án rendezik majd. Az NB1 ezüstérmese, bronzérmese, valamint a Magyar Kupa győztese (illetve, az előbbiekkel van átfedés, akkor a bajnokság negyedik helyezettje) az Európa-liga első selejtezőkörében indulhat majd, ennek első meccse július 9-én lesz majd.

Az NB1 2020-2021-es kiírásának kezdetére még nincs meg a hivatalos időpont, de nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, várhatóan július végére, augusztus elejére fog esni ez a dátum. A Magyar Kupa első – főtáblás – fordulójával hasonló a helyzet.

Úgy gondolom, a legfontosabb események mindegyikét sorra vettük. Egy biztos: eseménydús év elé nézünk, még akkor is, ha csak a magyar futballra gondolunk. És akkor még nem beszéltünk a világfutball idén várható történéseivel.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.