Ez történt 2019-ben a magyar labdarúgásban – hónapról hónapra 1. rész
Magyar foci

Ez történt 2019-ben a magyar labdarúgásban – hónapról hónapra 1. rész

Közeledik az év vége, hamarosan véget ér 2019, és nemsokára 2020-at írunk majd. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a sporttal foglalkozó oldalak összegzik a mögöttünk hagyott esztendőt, és ebből a Football Factor Blog sem fog kimaradni. Ahogyan tavaly is, úgy most is visszatekintünk az éppen befejeződő évre – ezúttal is a magyar labdarúgás történéseit helyezve a középpontba.

Azonban némi különbség a tavalyihoz képest, hogy ezt idén két részes cikkben teszem majd meg. A két cikkben hónapról-hónapra kiemelek egy akkori történést, eseményt, meccset, gólt, pillanatot a magyar fociból, ami a legemlékezetesebb és talán a legfontosabb volt.

Vágjunk is bele az első részbe, következzenek a 2019 januárja és 2019 júniusa közötti időszakra történő visszaemlékezés!

Január:

Elég ciki már rögtön az elején bevallani, hogy ide igazán nem lehet mit írni. Ígérem, nem is fordul elő többet. De azért valljuk be, eléggé meg kell erőltetnünk magunkat, ha az év legelső hónapjából szeretnénk kiemelni egy magyar futballal kapcsolatos eseményt.

Én azért mégis megteszem, bár ez kicsit jolly joker választásnak tűnhet: az év első napja volt a magyar foci szempontjából (is) a legjelentősebb januárban: ugyanis ezen a napon kezdődött a 2019-es „futballév”, amitől sok szépet és jót reméltünk – a végső összkép azonban igen vegyesre sikerült.

Február:

Itt már azért egy fokkal könnyebb dolgom van, főleg, hogy ekkor már elrajtolt az NB1 előző kiírásának tavaszi idénye. És innen is választok: melyik másik eseményt is tudnám, mint a később Puskás-díjat érdemlő ollózását Zsóri Dánielnek.

Történt mindez egészen pontosan február 16-án, a Debrecen – Ferencváros meccsen a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában. Ráadásul „nem elég”, hogy egy gyönyörű, bravúros mozdulat volt ez a szemtelenül fiatal Zsóri részéről, a hosszabbítás utolsó perceiben esett, és egyben a győzelmet is jelentette a hajdúsági klubnak.

Március:

Azt gondolom, nagyon itt sincsenek kérdőjelek: 2019 legnagyobb sikere válogatott szinten egyértelműen ekkor történt. Ez nem más, mint az előző nyáron VB-ezüstérmes horvát válogatott két vállra fektetése a Groupama Arénában.

A mieink nem túl jó előjelekkel – egy szlovákok ellen elszenvedett idegenbeli vereséggel – vágtak neki az EB-selejtező második mérkőzésének. A nagyszombati kilátástalan játék után nem sok esélyt láttunk, sőt, még kevesebbet a győzelemre, amikor már a 13. percben megszerezték a vezetést a vendégek Rebic révén.

Ám a magyar válogatott nem adta fel a március 24-én rendezett találkozón, és még a szünet előtt egalizálni tudott, Szalai Ádám a 34. percben egyenlített! Majd a 76. percben jött Pátkai, és a góljával megfordította a meccset, 2-1-re, amivel egyben a végeredményt is kialakította! Fantasztikus siker volt ez, hosszú idő elteltével sikerült újra ilyen magasan rangsorolt ellenfelet legyőznie a magyar nemzeti tizenegynek.

Április:

Lehet, megvádolnak majd elfogultsággal, de ha mindenki a szívére teszi a kezét, aligha tud mást mondani ide: ebben a hónapban vált biztossá, hogy a Ferencváros megszerzi története 30. bajnoki címét. Igaz, ez nem rajtuk múlt, és ráadásul az aktuális fordulóban nem is tudtak győzni, de haladjunk szép sorjában.

Az NB1 30. fordulójában, április 27-én, a Vidi – Puskás Akadémia mérkőzésen az 1-1-es döntetlen már biztosan a Fradi elsőségét jelentette, ám utána jött még az „ajándékmeccs”, a Honvéd elleni találkozó, ahol esetlegesen egy győzelemmel tudta volna ünnepelni a kilencedik kerületi klub a bajnoki címet.

Nos, ez elmaradt, 3-2-re vereséget szenvedtek a zöld-fehérek, de a meccs után nem éppen a szomorkodás volt jellemző az FTC-öltözőre, így végül is egy keserédes fieszta vette kezdetét.

Május:

Volt egy derbi, lezárult a bajnokság, ám én mégis a Magyar Kupa döntőjét választanám ide: egy parázs hangulatú mérkőzésen, május 26-án az – akkor még – MOL Vidi 2-1-re legyőzte a Budapest Honvédot.

Remek hangulatú találkozó volt; az elején Holender Filip szerzett vezetést a Honvédnak a 14. percben. Sokáig nem is igen történt semmi, joggal gondolhattuk, hogy behúzza a kupát a Kispest, de aztán a 79. percben Marko Scepovic egyenlített, majd jött a slusszpoén: a 91. percben Huszti szabadrúgása után Hadzic szerezte meg a győztes gólt a fehérváriaknak! 2-1, a Vidi győzött a Magyar Kupa 109. döntőjében!

Június:

Újra válogatott, és újra egy szép emlék: amikor már majdnem a teljes szezon véget ért, rendeztek egy FIFA-játéknapot. Először is, a nemzeti tizenegy Azerbajdzsánban győzött 3-1-re, majd, ami a sokkal nagyobb szó: három nappal később magyar válogatott Wales csapatát fogadta a Groupama Arénában, és ellenük is győzelmet aratott, méghozzá 1-0-ra!

Sokáig nem született gól a mérkőzésen, egy igen kemény, de azért korántsem verhetetlen ellenfelünk volt a Gareth Bale fémjelezte walesi válogatott. Sokan már-már elkönyvelték a gól nélküli döntetlent, ám Pátkai Máté máshogy gondolta: a 80. percben remekül érkezett és lőtt a hálóba!

1-0-ra múlta tehát felül a magyar csapat Ryan Giggs tizenegyét ezen a június 11-i napon, amivel remek alapot szerzett az őszi selejtezőkre. Ám sajnos azok már korántsem sikerültek ilyen jól, de ez már más lapra tartozik…

Folytatás a második részben, a július és december közötti eseményekkel!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.