Minimálisan, de előnyben a Ferencváros!
BL,kupák, válogatottak

Minimálisan, de előnyben a Ferencváros!

A Ferencváros Ludogorets elleni meccsével, BL-selejtezőjével elkezdődött a magyar klubcsapatok 2019-es – reméljük, 2020-ra átnyúló -, kupaidénye. A magyar bajnok az első körben, nem túlzás kijelenteni, egy igen kemény ellenfelet kapott, hiszen nem volt kiemelt, de panaszkodni nem volt érdemes, hiszen elvégre ez mégiscsak a legrangosabb európai kupasorozat selejtezője, még ha annak első köre is.

A magyar bajnok egy egészen remekül sikerült felkészülés után érkezett a mérkőzésre, hiszen az edzőmeccsei közül egy kivétel mindet megnyerte, neves ellenfeleket is kétvállra fektetve. A bolgár bajnok háza tájáról viszont nem érkeztek a legjobb hírek, persze a razgradiak így is a találkozó esélyesének számítottak – még akkor is, ha a fogadóirodák csak minimálisan tartották esélyesebbnek őket.

A Ferencváros egyébként 2016-ban indulhatott legutoljára a BL selejtezőjében, akkor még a második körben kezdett. Az egy igen fájó emlék a klubnak és szimpatizánsainak, hiszen az esélytelenebbnek tartott, a Skenderbeu kizárása miatt érkező albán Partizani Tirana ejtette őket ki. A Ludogorets Razgrad – mi is emlékezhetünk rá – tavaly is a BL-ben indult, és a második körben a Vidi jelentette nekik a végállomást; később aztán az EL-csoportkörbe jutottak be.

És amikor a csapatok kifutottak a pályára, ez a minimális különbség is eltüntethetőnek hatott, hiszen közel teltház, több, mint 20 ezer fanatikus ferencvárosi drukker látogatott ki a Groupama Arénába ezen a szerda estén, hogy győzelembe hajszolja a csapatát. Persze jól tudta mindenki, önmagában ez nem lesz elég, nagy lépésnek nagy lépés, de a visszavágó legalább ugyanilyen keménynek ígérkezik majd, ha nem keményebbnek.

A mérkőzés meglepően nagy iramban kezdődött, első selejtezőkörös meccsektől szokatlan módon. Ráadásul sokkal inkább a Ferencváros kezdett be: kezdhettük elhinni, hogy van keresnivalója a magyar csapatnak ez a mérkőzésen, sőt mi több: ha nem ismertük volna a két csapat erejét, simán gondolhattuk volna, hogy a Fradi a párharc esélyese.

Meg is lett a gyümölcse a jó kezdésnek: Tokmac Nguen már a 6. percben előnyhöz juttatta a Ferencvárost! Nagyszerű kezdés volt, igen biztatóan indult ezzel a találkozó. A magyar bajnok egyébként egy igencsak szervezett, jól felkészített csapat képét mutatta.

Érdemes megjegyezni, hogy a magyar csapat több új igazolása bemutatkozott ezen a mérkőzésen, közülük személy szerint Zubkovot emelném ki és nem csak a – későbbi – gólja miatt: a Shaktar Donecktől kölcsönvett szélső nagyon ígéretes igazolásnak tűnik.

A félidő előrehaladtával viszont a Ludogorets kezdte átvenni az irányítást a mérkőzésen és komoly nyomást helyezett a Ferencvárosra. Ennek is meglett az eredménye: egy feleslegesen eladott labdát követően egy lesgyanús – bár igencsak egyvonalnak tűnő – szituáció után egyenlített a bolgár bajnok. Ha szívünkre tesszük a kezünket, ez a gól bizony érett, de azért értelemszerűen szívesen eltekintettünk volna tőle.

A félidő végéig az eredmény nem változott, 1-1-gyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő nem kezdődött olyan nagy iramban, mint az első; helyzetek azért akadtak itt is, ott is, de inkább ismételten az FTC volt aktívabb, és ez egyre inkább így volt, ahogyan telt az idő – és persze ennek is meglett az eredménye! A 65. percben, amikor már egyértelműen a Ferencváros dominált, a már említett Oleksandr Zubkov juttatta ismét vezetéshez a hazai zöld-fehér csapatot! Szép gól volt, nem vitás.

A Fradi pedig nem állt le, a Ludogorets játékában viszont nem volt benne ezután sem nagyon a gól. A szurkolótábor sem lankadt, űzte-hajtotta a Fradi tábor a csapatát. Az utolsó 10 percig maradtak a hazaiak az aktívabbak, utána azért már rendesen beszorították őket a bolgárok. Volt tehát izgulnivalónk az utolsó percig, az utolsó utáni percben még szabadrúgással is jöhetett az ellenfél.

De kivédekezte a Fradi, nem tudtak újabb gólt rúgni nekik, és minimálisan is, de előnyt szerzett a visszavágóra. Azt gondolom, semmi sem dőlt el, de ha azt nézzük, hogy egy előzetesen esélyesebbnek tartott ellenfelet győzött le a magyar bajnok, ez igenis egy jó eredmény. Azt se tagadjuk, hogy reális ez az eredmény, egy góllal mindenképpen jobb volt a Ferencváros.

És persze mondanom sem kell, a visszavágón duplázott erővel kell majd küzdeni. A bolgár csapat idegenbeli gólja nagyon veszélyes, és nem kicsi előnyt jelent, de innen már meg kell, hogy legyen a továbbjutás. A hazai győzelem mindenesetre egy igen fontos lépés volt efelé.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.