Ellépett a Fradi, egyre nagyobb bajban a Haladás – NB I, 19. forduló
Magyar foci

Ellépett a Fradi, egyre nagyobb bajban a Haladás – NB I, 19. forduló

Szombaton került sor a tavaszi idény első, tizenkilencedik játéknapjára. A forduló legnagyobb meglepetése, hogy Radoki János győzelemmel mutatkozott be a Puskás Akadémia kispadján, miután tanítványai 3–0-ra verték idegenben a bajnoki címvédő Mol Vidit, míg a leginkább várt összecsapáson, a fővárosi csapatok találkozóján Böde Dániel találatával otthon tartotta a három pontot a Ferencváros a Budapest Honvéd ellen. Az első és a második helyezett között nyolc pontra duzzadt a differencia, míg az alvégen egyre nagyobb gondban van a Haladás, amely hazai pályán bukta el a Kisvárda elleni kiesési derbit, így már tíz pont a hátránya a tízedik, még bennmaradást érő pozícióban tanyázó legyőzőjével szemben.

Papír(forma) helyett olló: MTK–PAKS 1–2 • Furcsán indult a tavasz. Nem elég, hogy a túrabakancsot, jégeralsót, kötött sálat és sapkát öltő szurkoló a tavaszba érkezett február első hétvégéjén, még itt volt a gőzölgő húsleves, tört krumpli, rántott hús hármast leöblítendően a nem sokkal később kezdődő nyitómeccs is. A legtöbben úgy voltak vele, atomvárosi erősítés ide vagy oda, hazai pályán a fővárosi társulat lesz az úr. Nem így történt, mert Zsidai László ugyan nem góllal ünnepelhette az első paksi mezben lejátszott bajnokiját, de a sors furcsa fintoraként korábbi kenyéradója, a kék-fehérek otthonában debütáló rutinos fedezet részese volt annak, amire kevesen számítottak. Az első félidőben sok lehetőséghez és néhány helyzetig is eljutott a vezetőedzőjét, Csertői Aurélt ezúttal eltiltás miatt nélkülöző PFC, így senkit nem ért meglepetésként, hogy 0–1-gyel fordultak a csapatok. Csakhogy a látogatók negyvenegyedik minutumban esett gólját érdemes felidézni, és nem azért, mert a tavaly ilyenkor még a Vasast erősítő, a Football Factornak interjút adó Remili Mohamed szerezte, hanem a kivitelezés miatt. Jobb oldali vendégtámadást követően Artem Kicsak, az MTK kapujából messze kilépő cerberusa kiütötte a labdát, majd a védők kifejelték azt, ám pechjükre éppen középre, ahol Remili állt, aki a tizenhatos körívétől, gyönyörű, ollózó mozdulattal vette be a hazai kapu közepét. A második felvonásban sem tudott többet hozzátenni az addigihoz az MTK, így a 75. percben a Remili szögleténél remekül helyezkedő, előrehúzódó védő, Szabó János nemes egyszerűséggel közelről bebelsőzte a PFC második találatát. Hahn János könnyen elvarrhatta volna a szálakat, ám mert nem tette, Bognár István szintén szépségdíjas – a tizenhatos magasságából beadásszerű lövést küldött a jobb oldalon megiramodó fedezet Nagy Gergely kapujának jobb felső sarkába – góljával nyílttá tette a meccset Feczkó Tamás alakulata. Mi több, Lencse László lábában ott volt az egyenlítés, ám ha iksz a vége, a paksiak okkal, joggal mondhatták volna, hogy nem igazságos a futball, így viszont annak mondható, lévén a Tolna megyeiek teljesen megérdemelten vitték el a három bajnoki pontot az Új Hidegkuti Nándor Stadionból.

A kapufák nem nőnek az égig: DEBRECEN–ÚJPEST 0–0 • Beoltva gól ellen. Nézte, figyelte a meccset a drukker, de a debreceni mezőnyfölény ellenére minduntalan ez a gondolat foglalkoztatta. Már csak azért is, mert a találkozó első valódi futballjelenetéig a 38. percig kellett várni, ekkor a Loki középpályása, Tőzsér Dániel találta el a felső lécet, majd a kipattanóból érkező fejest Banai Dávidnak kellett védenie. A szünetet követően ott folytatta a Loki, ahol abbahagyta: a 48. minutumban megeresztett távoli lövéssel Bódi Ádám is eltalálta a kapufát a bal felső saroknál, ám hiába a több és nagyobb DVSC-lehetőségek, átok ült a csapatokon. Az Újpesten is, mert amit a második félidő közepénél Nowothny Soma kihagyott az ötösről, az bizony Picassót vagy Rembrandtot idézte: művészet volt a javából. Fogjuk az idény eleji formára, ahogy azt is, hogy a lefújás előtt bő tíz perccel felesleges buta szabálytalanság miatt Kinyik Ákos megkapta a második sárga lapját, így a Herczeg András által felkészített házigazda tíz emberrel, ám csupán egy pontot szerezve fejezte be az összecsapást.

A sírból visszahozott pont: DIÓSGYŐR–MEZŐKÖVESD 1–1 • A mezőnyben nem volt gond, de amúgy, jobb, lüktetőbb, mozgalmasabb derbit vártunk. Az első negyedóra végén a vendégel részéről Sztefan Drazsics lépett ki, de Bukrán Erik jó ütemben robbant ki a kapujából, míg odaát a fiatal Juhar Martin fejelhetett tisztán, amit a Football Factor által még tavaly nyáron meginterjúvolt Szappanos Péter bravúrral védett. A diósgyőri Márkvárt Dávid a kapu bal felső sarka mellett, fölött elzúgó bombája érdemel még említést, no meg az 52. perc eseménye, amikor némiképp lesgyanús helyzetből a Vadnai Dániel által visszatett labdát a remek őszt produkáló Molnár Gábor váltotta gólra. Ezt követően is a kövesdiek előtt adódtak nagyobb lehetőségek, a találatszerző távolról, Vadnai Dániel pedig ziccerből lőtt a jobb kapufa mellé, míg az NB II-es Nyíregyháza Spartacustól a télen megszerzett Pekár László pedig már az első bajnokiján gólt szerezhetett volna, de Cseri Tamás átadása után a jobb sarok mellé durrantott. A mezőnyben jól futballozó Diósgyőr mégsem érdemtelenül egyenlített Vernes Richárd közeli fejesével, és ez még akkor is igaz, ha a találat a 94. percben született. A vendégeké akkor lesz igazán jó csapat, ha az ilyen meccseket 1–0-ra „bedisznózza”, míg a hazai publikum tagjai abban bízhatnak, hogy amelyik társulat így tud küzdeni, az nem eshet ki a szezon végén.

Szerencsés győztes: HALADÁS–KISVÁRDA 0–1 • Nyári Patrik személyében 17 éves újoncot avatott a házigazda mestere, Horváth Ferenc, ugyanis az Illés Akadémia növendéke először kezdett a Haladásban. Vendéglehetőségekkel indult a találkozó, ám az első játékrész végén az alig félóra után bokasérülést szenvedő korábbi válogatott Priskin Tamást váltó Michael Rabusic, majd Gaál Bálint lövése után is Luiz Felipe védett, ami jelezte, a szombathelyiek egyértelműen három ponttal kalkuláltak. A gól nélküli első felvonást követően aztán hamar jött a hidegzuhany, lévén az 51. percben a télen szerződtetett román Gheorghe Grozav baloldali beadása után Horváth Zoltán Jagodics Márk mellől lőtt Király Gábor hálójába. Az elkeseredetten küzdő hazaiak részéről Ibrahim Bambgoye és Gaál Bálint próbálkozását is remekül hatástalanította a brazil kapus, Németh Máriónak pedig ugyanúgy nem volt szerencséje, ahogy alakulatának sem. Labdáját pedig mintha zsinóron húzták volna – a bal alsó sarok mellé. Meglehet, a Hali többet veszített három pontnál, mint ahogy az is benne van a pakliban, hogy a Kisvárda többet nyert egy győzelemnél.

Lesimázva: MOL VIDI–PUSKÁS AKADÉMIA 0–3 • Sikerre készült a bajnoki címvédő székesfehérvári egylet is, amely a forduló negatív szenzációját szolgáltatta. A házigazda ellen már a 7. percben betalált Urblik József, aki elementáris erővel nagyjából húsz méterről varrta fel a labdát a bal felső sarokba. A Vidi leginkább pontrúgásokat vagy beadásokat követő fejesekkel próbált veszélyeztetni, ám sem Juhász Roland, sem Marko Scsepovics nem találta el a kaput, egyedül Elek Ákos erőteljes bólintása után kellett védenie Hegedűs Lajosnak. Nem állítjuk, hogy Marko Nikolics gárdája előtt nem adódott helyzet, ám vagy az irányzékkal volt gond, vagy Hegedűs kapus mentett magabiztosan. A vendéglátó futballjában a legtöbb veszélyt Armin Hodzic jelentette, aki ollózva, átemelve és ziccerben kilépve is megtornáztatta a rivális cerberusát, más kérdés, hogy igazán csak utóbbinál kellett védenie Hegedűsnek. Miután egy-egy figyelmetlenség benne volt a Vidi futballjában, nem jelentett különösebb meglepetést, hogy Radó András a hajrában pontos, bal alsó sarkos lövésével kettőre nőtt a Puskás előnye. A slusszpoén pedig a csereként beálló Bacsana Arabuli nevéhez fűződött, aki baloldali beadás után közelről állította be a végeredményt. A Vidi céljait tekintve soknak tűnik a kapott hármas, de alighanem a hazaiak számára ez a pofon inkább sokként hatott.

A cserecsatár döntött Gróf királyi meccsén: FERENCVÁROS–BUDAPEST HONVÉD 1–0 • Az első húsz percben a kispestiek támadója, Danilo háromszor is vezetést szerezhetett volna alakulatának, ám előbb a kapu fölé fejelt, majd Gazdag Dániel labdaszerzést követő baloldali beadása után nem érte el azt, míg amikor ziccerben kilépett, kettejük párharcát Dibusz Dénes, a Fradi kapusa nyerte meg. Az első félidő második fele viszont az FTC-é volt, és csak Gróf Dávidnak volt köszönhető, hogy nem hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Amikor a korábbi kispesti kedvenc, az olasz Davide Lanzafame ollózó mozdulattal vette célba a XIX. kerületi kaput, sokan már gólt kiáltottak, ám Gróf az addig látottakhoz hasonlóan látványos, magabiztos mozdulattal hárított. A folytatásban szintén az olasz volt elemében, aki a jobb oldali kapufát is eltalálta. A Fradi előtt adódott több lehetőség, de Gazdag Dániel vagy Tischler Patrik révén volt sansza a gólra Supka Attila vendégseregének is, ám ez csak a közönségkedvenc Böde Dánielnek sikerült ezen a szeszélyes szombati napon, aki csereként beállva, a 83. percben higgadt megoldás után talált akcióból a kapuba, egyszersmind bizonyítva Szerhij Rebrovnak, hogy a kezdőcsapatban van a helye. A lefújás előtt nem sokkal az exferencvárosi Batik Bence a kiállítás sorsára jutott, de ez már nem osztott, nem szorzott. A matematikával foglalkozni mégsem oktondiság, lévén az FTC előnye immár nyolc pontra hízott legnagyobb vetélytársa, a Mol Vidi előtt. (A találkozót követő sajtótájékoztatón a Football Factor is jelen volt, a derbi főszereplőivel készült interjúkat itt olvashatják.)

Horváth M. Attila

Bogomil Rajnov bolgár író szerint az élet mindig a legkellemetlenebb dolgot hagyja a végére, mintegy desszert gyanánt. Azt már viszont én teszem hozzá, hogy a futball olyan édesség, amely bármely napszakban fogyasztható, nem hizlal, és ha nincs, elvonási tüneteket okozhat. Közel másfél évtizedes tollforgatói tapasztalat, illetve több mint tíz esztendeje íródó blogos múlt (Foci a köbön) mondatja ezt velem – amit nem is cserélnék el semmire.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.