Ellenfélnéző: bemutatjuk a DAC lengyel ellenfelét!
BL,kupák, válogatottak

Ellenfélnéző: bemutatjuk a DAC lengyel ellenfelét!

Mint arról korábban beszámoltunk kisorsolták az Európa-liga selejtezőinek első fordulós párosításait. A Vida Kristophert, Kalmár Zsoltot és Vida Mátét is foglalkoztató dunaszerdahelyi DAC-ra lengyel csapat vár a Cracovia Krakow személyében. A következőkben bemutatjuk mit érdemes tudni az ötszörös lengyel bajnokról.

A sárga-kékekre az Európa-liga első fordulójában a lengyel Ekstraklasa legutóbbi idényének negyedik helyezettje a Cracovia  Krakow vár. A krakkói székhelyű együttes a lengyel labdarúgás legidősebb futballklubjának számít a maga 113 évével, a csapatot 1906.június 13-án alapították és ötször értek fel a csúcsra a lengyel élvonalban. A lengyel klubnak 1933-ban magyar vezetőedzője is volt Plattkó Ferenc személyében valamint a budapesti születésű Jesz Pozsony 1921-ben bajnoki címig is vezette a krakkói együttest.

A klub története..

krakkói futball korai éveiben összekapcsolódott Henryk Jordan nevével, aki a Nagy-Britanniában eltöltött idő után visszatért szülővárosába és az ott élő fiatalságnak bemutatta a labdarúgást. Jordan nagy támogatója volt mindenféle sporttevékenységnek. 1889. március 12-én megalapította a Krakkói Játékok Parkját, amit a fiatalság csak Jordan Parkjának hívott. Később adottságaik szerint szakosztályokra választotta szét a fiatalokat, így teremtve meg a profi labdarúgás alapjait.

Azonban nem Krakkó volt a lengyel labdarúgás táptalaja. 1894. július 14-én Lwowban a hazai együttes és Krakkó játszott egymás ellen és a hazai csapat bizonyult jobbnak, aki 1-0-ra nyert Wlodzimierz Chomicki góljával.

A következő pár évben kiderült, hogy a futball itt is lassan felemelkedik az elismert sportágak közé. A labdarúgás hamar közkedvelt sportággá vált az egyetemisták körében és 1903-ban egy csoport klubot alapított Slawa Lwow néven (a nevet később Czarni Lwowra változtatták). Így alakult meg az első lengyel futballklub.

1904-ben lwowi egyetemisták egy csoportja egyidőben Eugeniusz Piasecki professzorral Krakkóba utazott bemutatójátékot játszani. A meccs vége 0-4 lett a krakkóiak javára és ez messzemenő következtetésekre adott okot a krakkói fiatalok ügyességét illetően.

2016.június 4-e döntő fontosságú dátum a krakkói futball történetében. Ezen a napon két osztályozó mérkőzést játszottak az egyetemi csapatok. Ezeket a meccseket még az újságokban is meghirdették. ACzarniLwow legyőzte a Bialo-Czerwoni csapatát, és a IV Gymnasium legyőzte az Akademicy-t. A krakkói szurkolók nagyon meglepődtek, mert először láttak valódi futballfelszerelést, amikben a Lwow játékosai érkeztek Krakkóba. Eldöntötték, hogy ők is profi felszereléssel, profi szinten űzik ezt a sportágat és megalapították a Cracoviát.

A klub sikerei, nemzetközi tapasztalat

Az idén 113 éves klub legnagyobb sikerének az öt megszerzett bajnoki cím számít, a piros-fehérek 1921, 193019321937 és 1948-ban bizonyultak a lengyel bajnokság legjobb csapatának. Ezenkívül két ezüstérmet és két bronzérmet is szerzett a bajnokságban a krakkói egyesület. A honi kupasorozatokban csupán döntőig és elődöntőig menetelt a lengyel gárda, a Ligapkupában 1952-ben döntőig jutott a Cracovia. Nemzetközi színtéren a Cracovia nem sok tapasztalattal bír, hiszen ez lesz a piros-fehérek negyedik nemzetközi kupaszerepelése. Korábban az Intertotó-kupában még 1983-ban az első főtáblás mérkőzését a Cracovia a Videoton ellen vívta. A csoportkörben a fehérvári csapat idegenben 3–1-re, míg hazai pályán 6–0-ra győzte le a lengyel gárdát. Az Európa-ligában ez lesz a második szereplése a krakkói gárdának, legutóbb a 2016-17-es szezonban jutottak ki a nemzetközi porondra, akkor a macedón FK Shkëndija búcsúztatta őket már az első fordulóban.

Játékoskeret

A Cracovia Krakow játékosaink összértéke megközelítőleg 7,6 millió euró a transfermarkt.com szerint. A klub legértékesebb játékosa a lengyel válogaott Janusz Gol és a román szélső Sergiu Hanca 750 ezer euróval, de a szerb Bojan Cecaric és a lengyel Michal Helik értéke is 500 ezer euró. A lengyel klub keretében jelenleg három szlovák futballista is találhatunk, a veterán hálóőr Michal Peškovič, Michal Sípľak és Milan Dimun személyében. A keret átlagéletkora 28,9 évnek felel meg.

A júliusi DAC elleni Európa-liga selejtezőn már minden bizonnyal pályára léphet a FC Nyitra korábbi hálóőre Lukaš Hroššo, akik a Sosnowiec együttesétől igazol Krakkóba.

A klub egyik legismertebb játékosa a jelenleg AC Milanban is futballozó Krysztof Piatak aki korábban megfordult a Cracovia csapatában, ahol két szezon alatt 65 mérkőzésen 32 gólt szerzett a lengyel Ekstraklasában.

Kép: sport.interia.pl és cracovia.pl

Ondik Gábor

Ondik Gábor vagyok felvidéki futballszerető blogger és közgazdász. 10 éves korom óta "fertőzött" meg a futball közege, azóta is részese vagyok ennek a csodának. Kezdetben aktívan üztem a sportot, ezt követően sem hagytam fel a focival. 18 éve vagyok az angol foci és a Liverpool szerelmese, de felvidéki magyarként a DAC is a szívem csücske. Főként ezekben a témákban várhatóak írások tőlem a blogon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.