Ellenfélbemutató – mit kell tudni a magyar kupacsapatok ellenfeleiről?
BL,kupák, válogatottak

Ellenfélbemutató – mit kell tudni a magyar kupacsapatok ellenfeleiről?

A Nemzetek Ligája miatti válogatott szünet után folytatódik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezője. Előbbi már a harmadik, utóbbi még a második selejtezőkörnél tart, de mindkét sorozatban október első napjáig ki fog alakulni a legjobb 32, illetve 48 csapat mezőnye.

Magyar részről elmondható, hogy még három csapat is versenyben van a főtábláért, közülük a Ferencvárosnak a BL-re is megvan minden esélye, de legrosszabb esetben is már EL-playoffot játszik. Az EL-ben érdekeltek közül eddig csak a Puskás Akadémia búcsúzott, a Fehérvár és a Honvéd, habár nagy nehezen, de sikerrel vette az első kört. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mi vár a három csapatra, milyen ellenfélre kell készülniük a következő meccsen – következzen tehát egy kis ellenfélbemutató!

Kezdjük a Bajnokok Ligájában érdekelt Ferencvárossal, amely tavaly ugyanúgy a Dinamo Zagrebbel találkozott a harmadik selejtezőkörben, mint most. Általános vélekedés, hogy az idei párharc sokkal szorosabb lehet, és nemcsak annak köszönhetően, hogy egy meccsen dől majd el a továbbjutás. Emlékezhetünk rá, az előző évben a zágrábi 1-1 után itthon 0-4-re ütötte ki a horvát bajnok a Fradit, akkor úgy fogalmaztunk, más szinten van a két csapat.

Azóta a Ferencváros gyűjtött némi tapasztalatot nemzetközi téren, még jobban sikerült csiszolni a játékukon és úgy érkezik ide, hogy legyőzte és kiejtette a Celticet, amely talán még a jelenlegi Zagrebnél is erősebb csapat.

Ezzel szemben a horvátok némiképp gyengültek tavalyhoz képest, tél óta már nem a csapat tagja az a Dani Olmo, aki előző nyáron tulajdonképpen a legjobbja volt a Dinamonak és még az ő szintjükhöz képest is magasabb szinten játszott – ő egyébként az RB Leipzighoz igazolt. A kolozsvári CFR ellen ráadásul kiállították belső védőjüket, Théophile-Catherin-t, így ő biztos nem fog játszani az FTC ellen, ráadásul az őt helyettesíteni tudó középhátvéd, Josko Gvardiol könnyen lehet, hogy távozik a klubtól, elképzelhető, hogy őt sem látjuk már játszani szerdán. Viszont ha addig nem szól közbe a vírus vagy nem történik valami balszerencsés sérülés, a Ferencváros a legerősebb csapatával tud kiállni.

A Dinamo egyébként már a CFR Cluj ellen is megszenvedett az előző körben (ők a második fordulóban kapcsolódtak be a selejtezőbe), 120 perc után 2-2-re állt a meccs, végül csak büntetőkkel tudtak továbbjutni.

A Dinamo Zagreb keretének összértéke 80,30 millió Euró, ezzel szemben a Fradié 23,20. A horvátok legértékesebb játékosa a Transfermarkt szerint a horvát válogatott kapus Dominik Livakovic – tegyük hozzá, hogy ha van valaki, aki biztosan remek formában van a horvátoktól, az pont ő, a Nemzetek Ligájában megbizonyosodhattunk efelől.

A nemzetközi tapasztalat nyilvánvalóan a Zagreb mellett szól, az elmúlt 10 évben 5-ször szerepeltek a Bajnokok Ligája főtábláján, legutóbb tavaly. Az Európa Ligát is megjárták ebben az időszakban ugyanennyiszer, legtovább tartó nemzetközi szereplésük is ehhez a sorozathoz fűződik, a 2018-19-es szezonban a legjobb 16-ig meneteltek.

Habár a Dinamo továbbra is a párharc esélyese, a Ferencváros megmutatta nem egyszer, hogy felnőtt a nemzetközi középcsapatok szintjére, és képes meglepetést okozni nála erősebbnek ítélt ellenfél ellen. Mostani állapotában ez a zágrábi csapat elkapható, nagyon valószínű, hogy a tavalyinál szorosabb párharcot láthatunk majd, de óva intenék mindenkit attól, hogy biztos győzelmet várjon a magyar bajnoktól. A párharcot a Groupama Arénában játsszák majd, ez viszont előnyt jelenthet a hazaiaknak.

Térjünk át az Európa-ligában szereplő csapatainkra! Elsőként foglalkozzunk a Fehérvárral, amely a máltai Hibernianst kapta ellenfelül.

Az előző körben az ír Bohemians ellen is egyértelmű esélyesnek volt kikiáltva a fehérvári csapat, ám csak büntetőkkel sikerült továbbjutni, de ennek ellenére most is kijelenthető, hogy jóval esélyesebb a máltaiaknál a magyar csapat, és gyakorlatilag kötelező a továbbjutás.

A Hibernians harmadik helyen végzett a bajnokságában, pontosabban a harmadik helyen állt a máltai pontvadászat, amikor a pandémia miatt félbeszakadtak a küzdelmek, végül a hátralévő meccseket nem játszották le. Így bajnoki bronzérmesként indulhattak az EL-ben.

Az előző körben a tavaly a fehérváriakon kifogott Vaduzt győzték le 2-0-ra. Összességében viszont nem tekint vissza túl nagy múltra a Hibernians európai történelme, a második selejtezőkörnél tovább egyik kupában sem jutottak, az elmúlt 10 esztendőben két év kivételével mindig elindultak valamelyik selejtezőben, ebből háromszor a BL-ében. Legutóbb a mostanin kívül a 2017-18-as kiírásban tudtak egy kört sikerrel teljesíteni, igaz, az épp a Bajnokok Ligájában volt, akkor az észt FCI Tallinn-t verték, de utána a Red Bull Salzburg 6-0-s összesítéssel fosztotta meg őket a merészebb reményeiktől.

A Transfermarkt szerint keretük összértéke 3,20 milliót ér (Euróban); a Fehérváré 16,88-at. A máltai csapat legértékesebbje a portál szerint a 650 ezer Euróra taksált brazil középhátvéd Leandro Almeida – aki pusztán névrokona a magyar válogatott, de brazil származású Leandro de Almeidának.

Összességében a döcögősebb szezonkezdet ellenére abszolút reális elvárás a Viditől a továbbjutás, és erre minden esélyük meg is van. Igaz, a meccsért Máltára kell utazni, de úgy gondolom, különösebben ez se számít befolyásoló tényezőnek.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Budapest Honvéd, pontosabban az ő ellenfelük, a svéd Malmö. Az egyértelmű, hogy a kispestiek jóval nehezebb ellenfelet kaptak, mint a Fehérvár, igaz ők a piros-kékkel ellentétben nem kiemeltként várták a második kör sorsolását.

A Malmö, Svédország talán legerősebb csapata második helyen végzett a legutóbbi bajnoki kiírásban, pont a Ferencváros által az első BL-selejtezőkörben kiejtett Djurgarden tudta csak őket megelőzni – így viszont ezüstérmesként csak az EL-ben tudtak elindulni.

Az első selejtezőkörben kezdtek ők is, a lengyel Cracoviát 2-0-val küldték haza, nem különösebben okozott nekik gondot az a mérkőzés, már az első percben vezetést szereztek, és még a szünet előtt beállították a végeredményt.

A TM szerint 17,05 milliós a keretük összértéke, a Honvédé viszont csak 8,33 millió. A svédek legértékesebb játékosa a mértékadó portál szerint az 1,6 millióra taksált svéd-kongói középcsatár, Isaac Kiese Thelin, aki már 29-szeres svéd válogatott.

Ami ezeknél a számoknál sokkal jobban kihozza a különbséget a két csapat között, az a nemzetközi múlt: a Malmö az elmúlt 10 szezonban kétszer járt a Bajnokok Ligája főtábláján, háromszor pedig az Európa-ligáén, legutóbb tavaly, amikor tovább is tudtak jutni a csoportjukból. A Malmö onnan lehet ismerős nekünk, hogy két éve a BL-selejtező harmadik körében az akkor MOL Vidi néven futó Fehérvárral találkoztak, és a magyar csapat 1-1-s összesítéssel, idegenben lőtt góllal ki tudta ejteni az esélyesebbnek gondolt svédeket.

A mérkőzést itthon rendezik majd meg, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, szóval az örömteli, hogy a Honvédnak nem kell utaznia. Ugyanakkor a továbbjutás a bravúr kategóriája lenne, nem elvárható a kispestiektől, hogy ez megtörténjen, leginkább abban lehet bízni, hogy egy meccsen jól jön ki a lépés, az ellenfélnek pedig rosszul.

Meccsek szerdán és csütörtökön, akkor minden kérdés eldől majd.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.