Ellenfélbemutató: íme a magyar kupacsapatok második körös ellenfelei
BL,kupák, válogatottak

Ellenfélbemutató: íme a magyar kupacsapatok második körös ellenfelei

Hibátlan mérleggel zárták a magyar klubcsapatok az első kört az európai kupaporondon, már, ami a továbbjutást illeti: mind a négy csapat (a Ferencváros a Bajnokok Ligájában, a Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd pedig az Európa-ligában) jutott túl az első körön. Az előző évek sok sikertelensége után (persze a Vidi miatt a tavalyi valamelyest kivétel) rendkívül jó ezt látni. Ahogyan az első kör előtt, most is nézzük, milyen ellenfelek várnak a magyar kupacsapatokra: játszattak-e már velük, milyen a kupamúltjuk, mennyi esély van a továbbjutásra? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk majd a cikkben!

A lehetséges ellenfeleket a második körhöz már kisorsolták az első sorsolásakor, de a pontos ellenfeleket csak most ismerjük, az első kör letelte után, éppen ezért íródott most ez a cikk. Egyébként a harmadik körös potenciális ellenfelek is ismertek lesznek jövőhéttől, miután az UEFA nemsokára megtartja annak is a sorsolását.

Kezdjük a Bajnokok Ligájában továbbjutó Ferencvárossal, amely azzal, hogy legyőzött egy igen sok koefficiensponttal rendelkező ellenfelet – név szerint a Ludogorets Razgradot – kiemelt volt a második kör párosításának sorsolásakor. A Dudelange és a Valletta párharcának győztesét sorsolták a Fradi párharcának győztesének, és végül kisebb meglepetésre a máltai bajnok Valletta jutott tovább abból a párharcból.

Félvállról persze így sem szabad venni a máltaiakat, de most egyértelműen kijelenthetjük: ennek a párharcnak a Ferencváros az esélyese. Akkor is az lett volna, ha a luxemburgi bajnok Dudelange-t kapja, de ha szabad így fogalmazni, ezesetben egy kicsivel még könnyebb dolga is van. A továbbjutás, mondhatni kötelező a magyar bajnok számára (főleg, hogy eléggé biztató játékot mutatott az első körben a bolgárok ellen), és azt gondolom, ahhoz nem férhet sok kétség, hogy ez meg is lesz a Fradinak.

De nézzük kicsit a máltaiakat is meg! A keretük értékét mindössze 3,25 millió euróra becsüli a témában vezetőnek számító német Transfermarkt, szemben a Fradi keretének 20,25 milliójával. A legértékesebb játékosuk az olasz csatár, Mario Fontanella.

A Vallettának – habár hazajában jelentős csapatnak számít, és szinte minden évben az európai kupaporondon szerepel – nincs nagy nemzetközi múltja és eredményei. Eddig egyszer sem tudott a második körnél tovább jutni sem a Bajnokok Ligájában, sem az Európa-ligában. Az előző szezonban egyébként a BL-ben indultak, hiszen akkor bajnokok lettek, de utána rögtön kiestek az EL-be, majd onnan is kipottyantak, egy párharcot sem nyerve.

És habár a Ferencvárosnak sem sikerültek éppen a legjobban az elmúlt évek kupaszereplései, még így is meg kell ismételnem önmagamat: ennek a párharcnak egyértelmű esélyesei a zöld-fehérek. (Gyorsan hozzáteszem, hogy ha itt megvan a továbbjutás nekik, akkor legrosszabb esetben is EL-playoffot játszhatnak.) Az FTC egyébként itthon, a Groupama Arénában kezdik majd a párharcot, jelen állás szerint közel teltházzal.

Térjünk át az Európa-ligára, ahol – mivel mint már említettem, az EL-csapataink közül háromból három továbbment – három ellenfelet is górcső alá kell vennem.

A MOL Fehérvár rendkívül magabiztosan, 5-1-es idegenbeli győzelmének köszönhetően már az odavágón eldöntve a párharcot, jutott tovább a második körbe. Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy a hazai mérkőzésen nem sikerült betalálni, és gól nélküli döntetlenre futotta csak.

Ezúttal az ellenfél már egy fokkal nagyobb falat lesz, a Vaduz, amelyről azt kell tudni, hogy a liechtensteini kupagyőztesként van itt, de alapvetően a svájci bajnokságban szerepel. Sokáig az élvonalban voltak, de egy ideje másodosztályúak, az előző szezonban a svájci második vonalban a hatodik helyre voltak jók. Az első körben az izlandi Breidablikon jutottak túl.

A liechtensteini kupában gyakorlatilag nincs ellenfelük, így rendszeres Európa-liga (korábban UEFA-kupa) szereplők. Az EL-ben pedig ennek köszönhetően szinte minden évben elindulhatnak. Nagy átlagban véve általában a második körig jutnak itt, legjobb szereplésük egy harmadik kör az EL-selejtezőben 2015-ből, akkor – ilyen a sors fintora – pont egy svájci csapat, a Thun állította meg őket. Egyébként a magyar futballt kicsit régebb óta követők emlékezhetnek rá, hogy 2006-ban az UEFA-kupa selejtező első körében már játszottak egy magyar csapattal, méghozzá az Újpesttel. De a liechtensteiniek 4-1-es összesítéssel búcsúztatták a lila-fehéreket.

Keretük összértékét 5,95 millió euróra teszi a Transfermarkt, a két legértékesebb játékosuk 500-500 ezer euróval két svájci: a középső védő Yannich Schmid, illetve a baloldali középpályás Dominik Schwizer. A székesfehérváriak kerete 20,15 millió eurót ér.

Habár nem szabad könnyelműnek lenni, és biztosan állíthatjuk, hogy nehezebb dolguk lesz a fehérváriaknak, mint az előző körben, azért azt minden túlzás és elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a párharc esélyesei ők. A Fehérvár itthon kezd majd, de továbbra is a Pancho Arénában.

A DVSC kapta a legnehezebb ellenfelet a magyar csapatok közül: az olasz élvonalbeli Torinot. Eredetileg a Romát kapták volna, de a Milan kizárása miatt a rómaiak feljebb csúsztak a ranglétrán, helyükre pedig a torinoiak kerültek, így velük mérkőzik meg majd a Loki.

A Torino az elmúlt években csak elvétve jutott ki a nemzetközi színtérre, legutóbb a 2014-2015-ös szezonban, ahol viszont bejutott az Európa-liga csoportkörébe, második lett a csoportjában, ezzel továbbjutott, majd az egyenes kieséses szakaszban is ment két kört, a legjobb 16 között esett ki végül. De azelőtt csak az 1992-1993-as szezonban mutathatták meg magukat Európában. Most az első körben nem kellett játszaniuk, ebben, a második körben kezdenek. A Serie A előző szezonjában pedig a 7. helyen értek célba.

Keretük nem kevesebb, mint 198,68 millió eurót ér. Ezzel szemben a Debrecené szinte eltörpül: az ő keretük 6,28 millió eurós. A legértékesebb játékosa a Torinonak az olasz csatár Andrea Belotti, aki egyben a csapatkapitány is, és 22-szeres olasz válogatott, ráadásul szerzett 5 gólt is nemzeti színekben. Értékét a Transfermarkt 35 millióra taksálja.

Nyilvánvalóan azt mindenki láthatja, hogy a párharc egyértelmű esélyese az olasz csapat, ezt nehezen lehetne tagadni. A Debrecen ugyan elég magabiztosan jutott túl az első körben az albán Kukesin, de ennek ellenére itt jókora bravúrra lenne szükség, hogy ezt a kört is sikerrel vegyék. De hogy a közhellyel éljek: a futballban semmi sem lehetetlen. Kívánom, hogy összejöjjön a kisebb csoda a hajdúságiak számára, akik idegenben kezdenek majd, de nem a Torino saját stadionjában, mivel ott más rendezvény lesz.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban zárjuk a sort a Budapest Honvéddal, akiknek a román Universitatea Craiova és az azeri Sabail párharcából a román csapat jutott. A Honvéd ugye, mint azt már bizonyára jól tudjuk, a litván Zalgiris Vilniust ejtette ki az első fordulóban, elég magabiztosan.

Az Universitatea azért már keményebb dió lesz, mint a litvánok voltak. A román csapat kerete 24,25 milliót eurót ér a Transfermarkt szerint, a kispestieké mindössze 7,13-at. A Craiova legértékesebb játékosa ugyanezen portál szerint a román középső középpályás Alexandru Cicaldau. A román bajnokság előző évi kiírásában harmadik helyen végeztek, ennek jogán szerepelnek most az EL-selejtezőben.

A közelmúltban csak az előző két szezonban tudták megmutatni Európában magukat a craiovaiak: mindkétszer a harmadik körben kezdtek, és mindkétszer az is jelentette a végállomást. Igaz, egyik esetben sem kaptak valami könnyű ellenfelet: tavaly az RB Leipzig, előtte pedig az AC Milan ejtette őket ki. Ilyen szempontból tehát nem rendelkeznek nagy nemzetközi rutinnal, korábban sokáig másodosztályúak voltak, így értelemszerűen nem indulhattak sem az EL, sem a BL selejtezőjében. Utóbbiban egyébként legutóbb akkor tudtak elindulni, amikor még BEK-nek hívták azt a kupasorozatot.

Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy a Honvéd a párharc favoritja. A román csapat nem rossz, az utóbbi években a román bajnokságban egyre inkább tényezővé válnak, amelyet azért valamivel a magyarnál magasabban jegyeznek. Ráadásul az az érzésem, hogy az új edző érkezése után még nem állt teljesen össze ez a Honvéd. Bár az első fordulóban nem néztek ki rosszul, bőven van mit dolgozni velük. Viszont azt sem állíthatjuk, hogy teljesen az esélytelenek nyugalmával vágnak majd neki a párharcnak, mert jó a román csapat, de azért közel sem olyan nehéz ellenfél, mint mondjuk a Torino lesz majd a Debrecen számára. Megvan tehát a Kispest esélye a továbbjutásra, de kell egy kis extra tőlük. A párharc első meccsét itthon játsszák majd, de Győrben, az ETO Parkban, az új Bozsik Stadion építése miatt.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.