Elhalasztják a pótselejtezőt – kedvező-e vagy sem ez most a válogatottnak?
Magyar foci

Elhalasztják a pótselejtezőt – kedvező-e vagy sem ez most a válogatottnak?

A magyar labdarúgó válogatott március 26-án játszott volna Bulgáriában, Európa-bajnoki pótselejtezőt. Jóformán a fél ország várta, hogy mit játszik majd Marco Rossi legénysége, mire megyünk a bolgárokkal szemben, és ha rajtuk túljutottunk, sikerül-e kivívni hazai pályán a – részben – hazai rendezésű EB-n való részvételt? Ám az élet, pontosabban inkább az új típusú koronavírus-járvány közbeszólt, a Bolgár Parlament vészhelyzetet hirdetett, és ebből kifolyólag nem lehet megrendezni a szófiai találkozót.

A helyzet azért mégis kissé érdekes. Annak ellenére, hogy volt erre némi esély, hiszen mint ismeretes, Európa szinte összes bajnoksága szünetel már és nagy valószínűséggel a nyári Európa-bajnokság is halasztásra kerül majd, az MLSZ csütörtökön még eljuttatott egy emailt a sajtó munkatársainak, amelyben az állt, hogy a találkozót zárt kapuk mögött ugyan, de meg fogják rendezni. Nos, ez immár biztosan nem fog bekövetkezni, legalábbis az eredeti időpontban egészen biztosan nem. Így Rossi hétfőre tervezett kerethirdetése is elmarad.

De vajon jól jön ez most a nemzeti csapatunknak? Jobb az, ha van még időnk felkészülni, és sérültjeink felépülni, vagy most kellett volna túlesni rajta? Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket boncolgatom majd.

Kezdjük azzal, hogy miért jó, hogy eltolódik a meccs, és nem kell játszani szűk két hét múlva? Az azért nem vita tárgya, hogy nem éppen a legjobb formájában és a lehető legerősebb összeállításában tudott volna pályára lépni a magyar csapat: hogy mást ne mondjak, a védelem két oszlopa, Willi Orbán és Kádár Tamás sem állhatott volna a kapitány rendelkezésére: előbbit sérülés, utóbbit játékhiányt hátráltatja. Reménykedhetünk tehát abban, hogy az új időpontra már mindketten bevethetőek lesznek.

Az is elég beszédes, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban több játékos honosítása is felmerült. Nyilvánvalóan a válogatottnak mindig szüksége van erősítésre, és ha egy alapvetően külföldön született, vagy nem teljesen magyar származású, ám magyar gyökerekkel rendelkező labdarúgó tud pluszt adni a nemzeti tizenegy játékához, akkor mindenképpen elkél a segítsége – erre a legjobb példa nem más, mint Willi Orbán. Viszont úgy gondolom, nem véletlen, hogy pont egy ilyen fontos meccs előtt jött elő a honosítás témája, vélhetően az MLSZ-ben a szövetségi kapitánnyal közösen mindenképpen meg szerették volna erősíteni a keretet, hiszen elképzelhető, hogy úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi játékosállománnyal kétségessé válhat az EB-szereplés kiharcolása.

Az is a halasztás mellett szólhat, hogy vélhetően az új időpontban már nézők előtt játszhatnak majd a felek, ennek különösen akkor lenne nagy jelentősége, ha túl tudnánk jutni a bolgárokon, és a Puskás Arénában fogadhatnánk Romániát vagy Izlandot. Olyan légkör mellett, mint ami a stadionavatón volt, akár még egyenrangú partnerévé is válhatunk ennek a két, nálunk jelenleg magasabban jegyzett válogatottnak. Ha viszont most került volna sor a playoffra, a Puskás Aréna üres lelátói előtt futballozhatott volna a magyar válogatott, ami semmiképpen sem jelentett volna előnyt a számunkra, márpedig nagyon nem mindegy, hogy az ürességtől kongó stadionban, vagy 67 ezer ember előtt lépett volna pályára a nemzeti csapat.

De mégis, mi az, ami miatt jobb lett volna, ha most játsszák le a találkozót? Persze adódik az elég egyértelmű válasz: valószínűleg akkor nem gyakorolt volna ekkora hatást a koronavírus az egész világra, és azon belül is a sportéletre. De azért ezen kívül is van néhány ok, ami miatt nem éppen szerencsés a számunkra (ugyanakkor kétségkívül szükséges volt ezt a drasztikus döntést meglépni a játékosok biztonsága érdekében).

Az egyik ilyen a lélektani nyomás: amióta kikaptunk Cardiffban, mindenki fejében ott van: egyetlen esélyünk van már csak kijutni a kontinenstornára, ez pedig a pótselejtező. Nagyon valószínű, hogy a majd Szófiában a pályára kifutó 11 magyar játékos közül egyiknek sem lesz még egyszer ekkora lehetőség a karrierjében, hogy itthon játszhasson EB-meccseket. Ez a lélektani teher pedig most tovább nyomja a magyar játékosok vállát: vajon hány hetet, hónapot kell még várni arra, hogy végre eldőljön a sorsunk? És nem lesz-e esetleg még több sérültünk addig?

Az se lenne épp a legjobb, ha mondjuk szezon végén, júniusban kéne pótselejtezni. Most persze állnak a bajnokságok, könnyen lehet, hogy véget is értek erre az idényre, ami abból a szempontból rossz, hogy akkor a legtöbb játékos heteket töltene el meccsterhelés nélkül, ez nyilván kihatna a formájukra is, nem a jó irányban. De ha meg újrakezdődnének a küzdelmek, egy ilyen hektikus szezon után vajon mennyire lennének mentálisan ott fejben a játékosaink?

És van még egy tényező, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül: ez pedig Bulgária válogatottjának a jelenlegi helyzete, ami nem túl rózsás. Az őszi meccseiket a botrányok, a kilátástalanság és a csalódottság jellemezték, az kijelenthető, hogy az ő nemzeti csapatuk a miénk alatt van jelenleg játéktudásban, morálisan és sok más szempontból is. Egy ilyen nehéz helyzetben lévő bolgár válogatottat el lehetett volna kapni akár idegenben is, fölül lehetett volna őket múlni; ezt támasztja alá az, hogy a legtöbb fogadóiroda magyar győzelmet várt, még ha nem is volt nagy különbség a két csapat szorzója között. És azt gondolom, hogy igen, a realitás lett volna, hogy mi megverjük Bulgáriát, bármennyire nincsenek a mi játékosaink életük formájában (az egyedüli kivétel talán Gulácsi Péter, reméljük, az ő remek teljesítménye kitart a pótselejtező új időpontjáig).

A futballban azonban nincs „ha”: akárhogyan is hat most ez ránk, a tény tény marad: március 26-án nem lesz meccs, máskor, későbbi időpontban játszunk Bulgáriában. A cél és a feladat adott, most erre kell felkészülni a lehető legjobban, és ebből kell kihozni a lehető legtöbbet.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.