Edzőtáborok, felkészülési mérkőzések letudva – kupacsapataink készen állnak a selejtezőkre!
Magyar foci

Edzőtáborok, felkészülési mérkőzések letudva – kupacsapataink készen állnak a selejtezőkre!

Hazaérkezett az edzőtáborból és lejátszotta az összes felkészülési mérkőzését mind a négy nemzetközi kupainduló csapatunk, azaz a Ferencváros, a MOL Fehérvár, a Budapest Honvéd és a Debrecen. A következő héten elkezdődik a selejtező első fordulója, mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa-ligában. Lássuk, milyen előjelekkel várják a csapatok a találkozókat, hogy telt a felkészülésük. Azzal, hogy ki milyen ellenfelet kapott, és mit érdemes tudni róluk, már egy korábbi cikkben foglalkoztam, amit ezen a linken elolvasható.

Kezdjük az immár harmincszoros bajnok Fradival, aki mint hazája aktuális bajnokcsapata, a BL-selejtezőben mérettetheti meg magát. A zöld-fehérek nem tétlenkedtek, az összes NB1-es csapat közül a legkorábban, már június 5-én elkezdték a felkészülést. Ráadásul két edzőtáborban is jártak Sergei Rebrovék, először június elején az ausztriai Bad Radkersburgban, majd alig egy héttel később szintén Ausztriában, de ekkor már Bad Häringben edzőtáboroztak.

És ha ez még nem lenne elég, a kilencedik kerületiek játszották a legtöbb felkészülési mérkőzést a kupaszereplők közül, szám szerint tízet. De a nagy terhelés ellenére (volt, hogy két egymást követő napon is játszottak), igencsak biztató a mérleg a fradisták számára: 7 győzelem mellett mindössze egyszer szenvedtek vereséget, a brazil másodosztályú Red Bull Bragantino ellen. A győzelmeket két szlovén első osztályú csapat, az NK Celje és a Mura, egy harmadosztályú, a Sampion Celje, egy bolgár első osztályú, a CSKA Sofia, egy cseh első osztályú, a Príbram, egy román első osztályú, az Universitatea Craiova, valamint egy belga első osztályú, a Royal Excel Mouscron ellen aratták. Ezek közül kiemelendő a Sofia legyőzése, amely csapat közvetlenül a leendő ellenfél Ludogorets mögött végzett a bulgáriai pontvadászatban.

A legtöbb gólt egyébként a felkészülési meccseken zöld-fehérben, holtversenyben Signevich és Priskin szerezték. Előbbi azonban az első párharc mindkét mérkőzésén eltiltott lesz, utóbbiról pedig még mindig nem tudni biztosan, a kölcsönből való visszatérés után végleg marad-e a Ferencvárosnál. Árulkodó jel viszont, hogy Priskint benevezték az első fordulóra – egy ideig tehát még biztosan marad, és úgy tűnik, meggyőzte Rebrov mestert.

Azt gondolom, ez egy igencsak bizakodásra okot adó eredménysor, nem csak hogy lehet keresnivalója az FTC-nek a Ludogorets ellen, hanem egyre inkább úgy tűnik, komoly esélye van abszolválnia a párharcot.

Térjünk át az EL-re! A tavaly ebben a kupasorozatban csoportkörös Fehérvár (ex-MOL Vidi és ex-Videoton) viszonylag későn, június 10-én kezdte meg a felkészülést. Ám utána részt vett egy nem rövid, 12 napos edzőtáborban Ausztriában. Játszottak ott is felkészülési meccseket, majd hazaérve Magyarországra, itthon is.

Az edzőtáborban megmérkőztek az orosz élvonalbeli Ahmat Groznijjal, a valamint az osztrák, illetve cseh első osztályú Wolfsbergerrel és Baník Ostravával. Minden lehetséges kimenetelből született egy ezeken a mérkőzéseken: az oroszok ellen kikaptak, az osztrákokat legyőzték, a csehekkel pedig ikszeltek. Hazatérve aztán két magyar kötődésű, de határon túli együttessel mérkőztek: előbb a szerbiai Topolya SC-vel, velük egy gólgazdag 3-3-as döntetlent meccseltek, majd utána a DAC-cal játszottak, felettük 3-1-es győzelmet arattak.

A gólok megoszlottak, 2-nél több gólt összesen senki nem szerzett piros-kék mezben a felkészülési meccsek alatt, ám 2 gólos játékosból akadt három is: Futács, Elek, illetőleg Nego.

Ugyan az eredménysor nem a legfényesebb, rossznak se mondható, és ne feledjük, a Vidi nem kapott nehéz ellenfelet az első körben. Egyetlen tényező, ami kissé zavaró lehet, az a Sóstói Aréna vízrendszerének meghibásodása lehet. Mint az ismeretes, olyan baktériumot találtak a vízben, ami miatt kockázatos lenne ott megrendezni a találkozót, így annak új helyszíne a Pancho Aréna lesz Felcsúton. Reméljük, ez nem zavarja meg a székesfehérvári futballistákat, és sikerrel veszik az első akadályt.

A bajnokságban bronzérmes Debrecen edzőtáborba nem utazott a nyári felkészülés alatt, ellenben már viszonylag korán, június 6-án belevágott az edzésekbe. Az edzőmérkőzéseket se vitték túlzásba, mindössze négyet játszottak.

Kezdetnek megmérkőztek az ukrán másodvonalbeli Minajjal, velük 2-2-t játszottak. Utána az NB2-es Nyíregyházát, valamint a Diósgyőrt is legyőzték, mindkettőt 2-0-s arányban. Végül pedig a szlovák első osztályú Zemplín Michalovcét (Nagymihály) győzték le jelentős különbséggel, 4-1-re. Érdekesség, hogy a DVSC ugyan az első selejtezőmeccs előtt nem játszik már barátságos meccset, de utána még kettő is tervben van: az egyaránt NB2-es Békéscsaba és Kazincbarcika ellen.

A felkészülési meccsek házi gólkirálya a hajdúsági alakulatnál Takács Tamás lett, 3 találattal. Az elnyűhetetlen center a szlovákok ellen ráadásul duplázott.

A DVSC is igen jó előjelekkel várhatja a selejtező első meccsét. A Kukesi ellen gyakorlatilag kötelező a továbbjutás. Utána jöhetett volna a jutalomjáték az AS Roma ellen, de az AC Milan kizárása miatt a farkasok “előrébb ugrottak”, így a cívisváros csapata a szintén igencsak kemény diónak tűnő Torinoval mérkőzhet majd továbbjutása esetén. Amely továbbjutásra – mint azt már írtam korábban – minden esélye megvan Herczeg Andráséknak.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a szezont új edzővel kezdő Budapest Honvéd. A kupaszereplők közül ők kezdtek a legkésőbb, június 12-én, majd viszonylag későn, június 24-én utaztak el edzőtáborozni, a nyári felkészülések közkedvelt helyszínének számító Ausztriába (azon belül Kirchdorf in Tirolba). A felkészülésükbe négy edzőmérkőzés volt betervezve, mind a négy az edzőtáborban. Kezdésnek az osztrák másodosztályú WSG Wattens ellen győztek. A folytatásban kikaptak az orosz sztárcsapatnak számító Zenittől. Utána két olyan ellenfél következett, amellyel a Ferencváros is megmérkőzött: a Mouscron ellen egy döntetlenre futotta, ám a Bragantino ellen nekik sem ment, vereséget szenvedtek.

A Honvéd ezzel le is tudta a felkészülési meccseit. Nem volt olyan játékosuk, aki egynél többször zörgette volna meg az ellenfelek hálóját: Nagy, Hegedűs, Herjeczki, Gazdag és Kálnoki-Kis is egyaránt egy-egy gólt szerzett.

Az edzőmeccsek ugyan nem sikerültek a legfényesebbre, hiszen mindössze egy győzelem jött össze ezeken, ám ennek ellenére túlzott aggodalomra nincs ok Kispesten. Nem játszottak könnyű ellenfelekkel, sőt, kimondhatjuk: első ellenfelüknél, a Zalgirisnél (jóval) erősebb játékerőt képviselő gárdákkal találkoztak a felkészülés során. Ahogyan azt eddig is gondoltam, úgy most is tartom: a piros-feketék továbbra is a párharc esélyesének számítanak. Bízzunk benne, hogy élni is tudnak ezzel a lehetőséggel.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.