Döntetlen a szerbekkel, bent maradtunk a B-ligában!
Magyar foci

Döntetlen a szerbekkel, bent maradtunk a B-ligában!

Két ellentétes hangulatban lévő csapat futott ki a gyepre a Magyarország – Szerbia mérkőzésen: míg a mieink egy hatalmas fordítással kijutottak az Európa-bajnokságra Izland ellen, a vendégek viszont csalódást keltően alulmaradtak Skócia ellen tizenegyesekkel a pótselejtező-döntőben, így nem lesznek ott a nyári kontinenstornán.

Ráadásul a szerbek a Nemzetek Ligájában sem állnak túl jól, tőlünk is kikaptak például a korábbi meccsek során, és a találkozó előtt játszott török-orosz mérkőzésen (3-2) az is eldőlt, hogy feljutni már biztos nem juthatnak fel, és nagyon kell igyekezniük, hogy elkerüljék a kiesést. Ellenben nekünk ezzel az eredménnyel megnyílt az út a csoport első helye felé.

Ami viszont ellenünk szólt, hogy igen sokan estek ki tőlünk ilyen-olyan okokból az Izland elleni csapatból, Szalai Ádám, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Lovrencsics Gergő sérülés miatt, Sallai Roland németországi karanténszabályok miatt, Szalai Attila és Fiola Attila pedig eltiltás miatt nem lehetett ott a találkozón. Ráadásul Cosimo Inguscio, aki az Izland elleni meccsen vezette a csapatot a koronavírus-fertőzés miatt karanténba kerülő Rossi helyett, szintén pozitív tesztet produkált, így a válogatottat ezúttal az u21-es válogatott szövetségi edzője, a 97-szeres válogatott Gera Zoltán irányította.

Így mindössze 19 játékost tudott a magyar stáb nevezni a mérkőzésre, a kezdőcsapatba bekerült az előző mérkőzéshez képest Dibusz, Bese, Lang, az újonc Kecskés, Sigér,   valamint Nikolics is. Szoboszlai egyfajta árnyékékként támadhatta a szerb kaput, a csütörtöki meccsen az egyenlítő gólt szerző Nego viszont nem került a kezdőbe.

Kissé idegesen kezdett mindkét csapat, nem igazán találták a helyüket a játékosok, volt nem egy technikai hiba is. Nagyjából 10 perc után megtaláltuk a ritmust, és szépen lassan átvettük az irányítást a találkozón.

A szerbek főleg a klasszis Tadic – Jovic kettősnek köszönhetően tudtak zavart okozni a védelmünkben, de kifejezetten veszélyes helyzetig jó ideig nem jutottak.

A mieink részéről Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt volt talán a legaktívabb, de a támadószekció nagyon jól kombinációkkal játszott, rendre oda tudtunk kerülni az ellenfél kapuja elé, és úgy tűnt, hogy déli szomszédaink inkább a kontrákra rendezkedtek be, amelyekben azért volt veszély, ezt tegyük hozzá.

Nekünk pontrúgásaink is adódtak szép számmal, főleg szögletek, de szabadrúgások is. Ezek felemás arányban voltak veszélyesek, de gólt nem sikerült szerezni belőlük.

A 18. percben aztán a jobb oldalunkon okoztak zavart a szerbek, Jovic fejelte Radonjic elé a labdát, aki becselezte magát a tizenhatosunkon belülre, és Dibuszt is elfektetve a hálóba lőtt. 0-1, habár voltak veszélyes támadásaik a szerbeknek, kicsit meglepetésként érhetett minket ez a gól, mert a másik kapu előtt jóval több veszélyes akció zajlott.

Az azonban érződött, hogy az nem létezik, hogy mi ezen a találkozón nem lövünk gólt, Szoboszlai rendkívűl nagy kedvvel játszott, de a lövéseibe rendre mindig valami apró hiba csúszott. A 33. percben például a tizenhatos vonaláról tüzelt nem sokkal a kapu mellé, majd a 35.-ben egy jól érkező labdát fejelt meg jól, de a labda a kapus kezébe érkezett.

A két helyzet között a másik oldalon is adódott egy lehetőség, a 34. percben Lukic próbálkozott, de kísérlete ugyan csak kicsivel, de elkerülte a kaput. Dibusz Dénes magabiztosan védte egyébként a magyar kaput, több labdára is remekül mozdult ki, és magabiztosnak tűnt.

A sok helyzetünk a 40. percben érett góllá, amikor egy szép Nikolics – Kalmár kényszerítő végén Kalmár remek labdát kapott Nikolicstól (aki ezúttal a csapatkapitányunk volt), a DAC középpályása pedig szépen helyezett a hálóba Dmitrovic kapus mellett. 1-1, egyenlítettünk, és nem kérdés, hogy megérdemelten!

A félidő végén még Radonjicnak volt egy lehetősége, de nem igazán volt veszélyes Dibusz kapujára. 1-1-gyel vonulhattunk tehát szünetre, mondhatni igazságos eredménnyel, de minden esélyünk megvolt arra, hogy a második félidőben a magunkra javára fordítsuk a mérkőzést.

Az első cseréket az 58. percben eszközölte Gera Zoltán: Nikolics és Sigér jött le, a helyükre Könyves és Nego érkezett. Kellett is a frissítés, mert kicsit visszaesett a játékunk az első félidőben mutatotthoz képest.

Jót is tettek a cserék, újra elkezdte átvenni a meccs irányítását a magyar válogatott, voltak is kisebb helyzeteink, helyzetecskéink, a gól azonban hiánycikk volt nálunk, igaz, túl sok mindentől nem kellett tartanunk, Szerbia is csak ímmel-ámmal vezetett támadásokat és okozott gondot a kapunk előtt. Újabb cserét is végrehajtottunk, az egyébként remekül játszó Holendert Hangya váltotta.

A hajrára ráfordulva benne volt a játékunkban a gól, Szoboszlai sokadik szögletét ívelhette középre, de akcióból is oda tudtunk kerülni a szerb kapu elé. A 78. percben Bese és Szoboszlai elhagyta a pályát, Gyurcsó és Schäfer álltak be a helyükre, ezzel a magyar csapat utolsó cserelehetőségeit is kihasználta.

Gyurcsó nem sokkal a beállása után ígéretesen lódult meg a bal oldalon, be is tört a tizenhatosra, de végül nem tudta jól középre tenni a labdát, és kirúgás lett csak belőle. A másik oldalon viszont ennél lényegesebben nagyobb helyzetet úsztunk meg: Jovic a tizenhatosunkon belülre ért, majd lőtt a hosszú kapufa irányába, milliméterek hiányoztak csak…

A 87. percben Dibusz védett nagyot, az időközben beállt Milinkovic-Savic emelt Jovichoz, akinek a közeli lövését hatalmas bravúrral védte a magyar kapus! A hosszabbítás előtt kissé beszorultunk a kapunk elé, ez a néhány perc egyértelműen ellenfelünké volt, védekezésre szorultunk annak érdekében, hogy ne veszítsük el ezt a meccset.

A játékvezető 4 percet hosszabbított, de gólt egyik csapatnak sem sikerült szerezni, 1-1-es végeredménnyel zárult a találkozó.

Ez az 1 pont pedig azt jelenti, hogy a magyar válogatott biztosan megőrzi B-ligás tagságát a következő NL-kiírásra is, az utolsó forduló eredményétől függetlenül! Szerbia pedig – ugyan még hivatalosan nem esett ki – de igen nagy bajba került, és elég nagy esély van arra, hogy a következő Nemzetek Ligáját egy divízióval lejjebb kezdi majd.

Igazságos eredmény született, megnyerhettük volna a találkozót, de az utolsó pár percben inkább a döntetlen megtartásáért küzdöttünk. Az első félidőben kifejezetten jól játszottunk, a másodikra azért rákapcsoltak a szerbek, de teljesen alárendelt szerepet ekkor sem játszottunk.

Folytatás három nap múlva, Törökország ellen!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.