Bajnokok Ligája – Nyolcaddöntők, sorsolás
BL,kupák, válogatottak

Bajnokok Ligája – Nyolcaddöntők, sorsolás

Mivel a BL idei kiírásának legjobb tizenhat csapatát kizárólag az öt topliga adja, ezért feltételezhetjük, hogy a létező legerősebb mezőny verbuválódott össze ezúttal. Persze ez még közel sem biztosíték arra, hogy a tavalyi ”ámokfutást” megismétli, vagy felülmúlja a soron következő kieséses szakasz. Mindenesetre a hétfő délben tartott sorsoláson olyan párosítások születtek, melyek egyikét sem lehet előre lefutottnak tekinteni és talán a lehető legkisebbre nyíltak ki az ollók a párok közti különbségeket illetően. Football Factor, Bajnokok Ligája rovat!

Az F-csoportból, a Barcelona mögött továbbjutó Borussia Dortmund az A-csoportot gyakorlatilag végigverő francia PSG-t kapta ellenfélnek és bár a párharc esélyesei a párizsiak, a Dortmund a Barcelona ellen is bebizonyította már, hogy fel tudja venni a versenyt a legnagyobbakkal. A kérdés német részről leginkább az, hogy a hosszas 180 percből mennyi időt tud majd ténylegesen top szinten játszani a klub? A francia csapattól régóta várja a futballtársadalom az áttörést, ám a gárda évről-évre látványosan elhasal a BL végjáték előtt, így a kérdés idén sem lehet más: Idén vajon átlépi saját árnyékát a PSG?

A Real Madrid gyenge BL kezdet után magára talált a sorozatban és magabiztosan menetelt tovább épp a PSG mögött, ellenfele a Manchester City lesz. Ez a párosítás tűnik a legnívósabbnak, az esélyek számítása igen komplex feladat. A királyi gárda az előző pocsék évéhez képest rendkívül stabilan és jól teljesít eddig, ráadásul az utóbbi idők legrutinosabb BL vetélkedője folyamatosan fejlődésre utaló jeleket ad. Épp ezért ha eltalálja Zidane és a stábja a madridi formaidőzítést, komoly esélye lehet a továbbjutásra. A Manchester City nagyon hasonló utat jár be általában, mint a PSG, mentségükre szóljon, hogy komolyabb bajnokságban tudnak csúcsokat döngetni és a BL-ben is hosszabb életűek szoktak lenni. A keretet tekintve azonban a Citytől is úgymond bármelyik évben elvárható lenne már, hogy átlépjen önmagán a BL-ben és végső győzelmet arasson. Az előjelek azonban baljósak, hiszen akárcsak tavaly, ismét könnyű csoportból, érdemi kihívások megharcolása nélkül érkezik egy komoly párharcba Guardiola csapata és ezúttal a bajnokságban is komoly gondjai akadnak a manchesteri kékeknek.

Az Atalanta az első három csoportkörben három vereségével nagyon arra utalt, hogy még csak megközelíteni sem tudja a BL színvonalát. Ehhez képest drámai bravúrral bejutott a legjobb tizenhat közé és azt a Valenciát kapta ellenfélnek, amely ugyan (jóval?)esélyesebb nála, de papíron mégsem tartozik a legnehezebbek közé. Azt viszont látni kell, hogy a denevérek rohamléptekben javulnak játékban és eredményességben egyaránt, száguldanak felfele a LaLiga tabelláján és véletlenül sem lehet megnyerni egy BL csoportot a Chelsea és az Ajax előtt.

Atletico Madrid – Liverpool… Pikáns párharc, a védekezéséről messze földön híres spanyolok, a jelenkor egyik legeredményesebb támadó gépezetével találják majd szemben magukat. 2-3 évvel ezelőtt még közelített volna a tippem az 50-50% felé az esélyeket illetően, azóta viszont Simeone csapata lecserélődött, játéka kiszámíthatóvá és leginkább hullámzóvá vált, a Liverpool meg nem mellesleg BL címvédőként érkezik, rengeteg taktikai variánssal és az egyik legjobban együttműködő csapatszerkezettel. Még egy tökéletesen záró Atletico védelemnek sem valószínű, hogy lenne esélye kapott gólok nélkül megúszni a 180 percet ez ellen a Liverpool ellen. Ami pedig mégnagyobb baj madridi szempontból, az a góllövés. Merthogy azzal hadilábon áll a spanyol gárda, ráadásként pedig az idei szezonban lejátszott rangadókból (Juventus 2x, Real Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla) egyet sem tudott megnyerni.

A BL csoportkörét 100%-al abszolváló, viszont a német bajnokságban betlizgető Bayern München a Chelsea ellenfele lesz a nyolcaddöntőben. A londoni kékek továbbjutása (ahogyan abban a csoportban mindenkié) hajszálon múlott, ám Lampard csapata annyit azért bizonyított, hogy bárki is legyen majd az ellenfele, annak kellemetlen élmény lehet. Mindenesetre a bajor bajnoki botladozások ellenére nekem kétségem sincs afelől, hogy a B-csoport győztese meg fogja oldani a továbbjutást. Elég, ha csak arra gondolunk micsoda osztálykülönbséget villantott a kvartettjében a Tottenham ellen a német gárda, márpedig ha a Premier League táblázatára nézünk, akkor a két angol csapatot nagyjából azonos szinten látjuk teljesíteni. 180 perc alatt pedig ki kell jönnie a két csapat közti különbségnek… De csodákat láttunk már tavaly is, nem is olyan ritkán…

A tudásbeli különbségeket illetően a legnagyobb táv talán a Lyon és a Juventus között feszül jelenleg. A francia csapat a gúnynevén ismert ”EL-csoportból” (Leipzig, Lyon, Benfica, Zenit) jutott tovább, közel sem magabiztosan két vereséggel, két döntetlennel és mindössze két győzelemmel a puttonyában. Sok oka a bizakodásra tehát nem lehet a csapatnak, az olasz rekordbajnokkal szemben. Ráadásul a Juventusnál is évek óta formálódik már az az együttes, amely méltó lehetne a végső sikerre. Ami a zebrák életében talán máshogy fog alakulni az idei kiírás során, az az, hogy nem biztos olasz listavezetőként várják majd a párharcot. Idén ugyanis az Inter trónfosztásra jelentkezett be. Azt viszont még nem tudjuk, hogy ez motiválja, vagy épp stresszeli majd Sarri csapatát?

Az előző szezon döntőse, a Tottenham egyelőre nem száguld túl nagy lendülettel a BL-ben, sőt ami azt illeti a csoportküzdelmek során a Bayern München két aggasztóan méretes zakót (2-7, 1-3) is ráhúzott a londoni csapatra. Ellenben a Leipzig magabiztosan vette a csoportküzdelmek akadályait és egyelőre vezetni tudja a német bajnokságot. Kiegyenlített csatára számítok, ám az angolok csapatát erősebbnek érzem valamivel és jelenleg a BL rutinjuk is nagyobb, ami véleményem szerint az ő javukra tudja majd billenteni a mérleg nyelvét.

Végül, de nem utolsó sorban: Napoli – Barcelona. Az olaszok idén már tovább tudtak jutni csoportjukból, ilyen téren mindenképp fejlődésen esett át a nápolyi csapat, ráadásul akárcsak tavaly, ezúttal is egy négyesben szerepeltek a most már címvédő Liverpoollal és bizony a megszerezhető hat pontból négyet el is vettek az angoloktól. A végső győzelemre is nagy esélyes katalánokkal szemben ettől még ugyan nem váltak esélyesebbekké, ám figyelembe véve azt, hogy a Barcelona is lehetetlen helyzetekből tudott elcsúszni az elmúlt években lefutottnak közel sem nevezhető a párosítás.

A nyolcaddöntő párosításai

Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia)
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)
Atalanta (olasz)–Valencia (spanyol)
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol)
Chelsea (angol)–Bayern München (német)
Lyon (francia)–Juventus (olasz)
Tottenham Hotspur (angol)–RB Leipzig (német)
Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol)

 

Football Factor webshop:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

BAYERN MÜNCHEN  felszerelések

BORUSSIA DORTMUND felszerelések

MANCHESTER CITY felszerelések

CHELSEA FC felszerelések

JUVENTUS felszerelések

INTERNAZIONALE felszerelések

PSG felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.