Bajnokok Ligája – Nyolcaddöntők I.
BL,kupák, válogatottak

Bajnokok Ligája – Nyolcaddöntők I.

Elérkezett a legrangosabb európai kupasorozat azon fázisa, ahol komolyat már nem lehet hibázni, mert aki így tesz, kieséssel bűnhődik. Hacsak nem produkál olyan mértékű csodákat, mint egyesek tették azt tavaly tavasszal. Nos, meglepetések és behozhatatlannak tűnő hátrányok már vannak az első két játéknap után is, a csodákra még várni kell egy kicsit… Football Factor, Bajnokok Ligája összefoglaló!

Az első két nap négy mérkőzéséből a slágerpárosítás az Atletico Madrid – Liverpool csata volt és habozás nélkül ki lehet jelenteni, hogy az első meglepetés is. Diego Simeone együttese elképesztő tűzzel és az elmúlt tíz év leginkább ”Atleticos” oldalak egyikét mutatva verte 1-0-ra a címvédőt. A párharc esélyese természetesen még így is a Liverpool maradt és azon továbbra is lehet vitatkozni, hogy a madridiak futballja mennyire vált ki tetszést az emberből? De azzal nem lehet vitatkozni, hogy ismét eredményes volt a matracos gépezet, ráadásul, amit és ahogyan csináltak az tökéletes volt. Simeone ezúttal nemcsak, hogy minden csapatszerkezetet összefoltozva kellett kiállítsa csapatát, de a szezonban még veretlen és gyakorlatilag teljes kerettel érkező Liverpool ellen kellett felkészüljön, ahol talán a világ jelenleg legerősebb támadógépezete üzemel. Ezt a gépezetet azonban megfékezte a spanyol csapat és, ha Alvaro Morata kicsit ügyesebb egy-két helyzeténél, akkor még további bajokat is tetézhetett volna Jürgen Klopp feje fölé. Az előny azonban a lehető legszűkebb maradt, ez pedig az Anfielden alapvetően nem kéne, hogy gondot okozzon a hazaiaknak a ledolgozást illetően. Ahhoz, hogy partiban maradjanak Kokeék három dolog is kell majd a spanyoloknak: Simeonénak tanulnia kell a tavaly mégnagyobb előnyről elvesztett visszavágóból (Juventus, 3-0) és ennek szellemében kell pályára küldenie csapatát, legalább így kell védekeznie, mint most és gólt kell találnia a mérkőzés folyamán. Ez a három tényező elengedhetetlen lesz, ám még így sem biztos, hogy elég lesz a továbbjutáshoz.

A Borussia Dortmund – PSG találkozó egy kifejezetten éles, nagy iramú és változatos összecsapás volt, ahol mindkét csapat számára bizonyos szempontból üdítő eredmény született. A meccset 2-1-re a németek nyerték – Haaland duplája közé Neymar ékelte be magát egy közeli találattal – ami a kiegyenlített statisztikával kiegészülve egyértelműen mutatja, hogy ez a Dortmund képes felvenni a versenyt a francia sztárcsapattal. Az idegenben szerzett találat nagyon értékes lehet azonban a visszavágóra Tuchel csapatának. Ahhoz viszont, hogy érjen is valamit ez a szépítés, orvosságot kell találnia Haaland tarthatatlannak tűnő játékára a párizsiaknak és a nagy nevekből álló támadógépezetnek is sokkal hatékonyabban kell majd szerepelnie a második mérkőzésen. Lefutva tehát egyáltalán nincs semmi, és talán az sem lenne meglepetés, ha 180 perc után sem lenne döntés a felek között.

Előzetesen meglepetésnek tűnt volna a Leipzig angliai sikere (Tottenham Hotspur – RB Leipzig, 0-1), ám Kane és Szon kiesésével jócskán limitálódtak az angolok lehetőségei támadásban. Márpedig ezen a szinten amely csapat támadásban nem tud érdeket érvényesíteni, az egyúttal nehezebb helyzetbe kerül hátul is. Ez a német csapat pedig volt annyira higgadt és összeszedett, hogy éljen ellenfele vérveszteségeivel. A játék összképe és főleg a labdabirtoklási arány megmutatta, hogy a vendégek valamelyest fölényben futballozhattak Londonban, ha pedig éppen bajba kerültek hátul, akkor Gulácsi Péter nagyszerű védésekkel ”tartotta tisztán” csapata kapuját. Igaz, ezt a feladatot Lloris is jól látta el a túloldalon, az egyetlen gólt is tizenegyesből (Werner) kapta Mourinho csapata. Ez a párharc szintén nem tekinthető lefutottnak, a Tottenham képes lehet még Németországban is fordítani, ám a Leipzig az amúgy is kiegyenlítettnek tűnő párosításban nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Az Atalanta hatalmas és gólgazdag hajrát vágott le a csoportkörben és juttatta tovább magát az egyenes kieséses szakaszba, arra azonban kevés esély volt, hogy a legjobb tizenhat között nagyjából már az első találkozón eldöntse a továbbjutás kérdését. Ez pedig még akkor is meglepetés, ha az a Valencia volt az ellenfél, amely az utóbbi heteket figyelembe véve talán a legnagyobb ingadozásokat produkálja játékban és eredményekben egyaránt Európa szerte. Az olaszok bő hatvan perc alatt egészen könnyedén vágtak négy gólt spanyol ellenfelüknek, amely biztosan eltemethette volna magát, ha nem szépít nekik a csereként beálló Cheryshev (lett volna a lábában még egy gól). A fordítás így azonban egyértelműen a csoda kategória marad. Forró hangulatot és nagy győzelmeket azonban már láttunk idén a Mestellában, így a visszavágó az előbbi jelzőt biztosan kiérdemli majd.

Eredmények

Atletico MadridLiverpool1 – 0
Borussia DortmundPSG2 – 1
Tottenham HotspurRB Leipzig0 – 1
AtalantaValencia4 – 1

Football Factor webshop:

FC BARCELONA felszerelések

REAL MADRID felszerelések

BAYERN MÜNCHEN  felszerelések

BORUSSIA DORTMUND felszerelések

MANCHESTER CITY felszerelések

CHELSEA FC felszerelések

JUVENTUS felszerelések

INTERNAZIONALE felszerelések

PSG felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.