Bajnokok Ligája – Negyeddöntők II.
BL,kupák, válogatottak

Bajnokok Ligája – Negyeddöntők II.

Nagyon hamar elröppent egy hét, szinte alig kellett türelmetlenkedni a negyeddöntők visszavágói miatt a Bajnokok Ligájában. Talán már nem jelent meglepetést, hogy meglepetés történt, de akkor sem lövünk nagyon mellé, hogy ha megkérdőjelezzük a meglepetést: vajon tényleg az/azok voltak-e? Football Factor, Bajnokok Ligája összefoglaló!

Az általam leginkább várt találkozó egyértelműen az Juventus – Ajax visszavágó volt, mégpedig azért mert a nyolcaddöntők során a legnagyobb bravúrt bemutató együttesek összecsapása volt ez a párosítás és látványban is komoly hozzáadott értéke van a két csapatnak. Azt már említettem többször, hogy úgy néz ki az Ajaxnak mindegy ki az ellenfél, most pedig már az is kijelenthető, hogy az is mindegy milyen stadionban futballozik. A hollandok a Real Madridot és a Juventust is egyaránt idegenben, hátrányból fordítva ejtették ki az elitligából, ez pedig nem mindennapi tett.

Minden statisztika és minden rutin/körülmény a Juventus sikerét vázolta, még ha csak halványan is, de ennek egészen addig volt csak jelentősége, amíg az elmélet át nem ültetődött a gyakorlatba. Az Ajax ugyanis sokadszorra, mit sem törődve a körülményekkel és a helyszínnel végül ráerőltette akaratát ellenfelére és az eredmény ezúttal sem maradt el.

Nem lehet, vagy legalábbis nehéz szavakat találni az Ajax támadójátékára és azt is nehéz felfogni, hogy most már a harmadik topklub (Bayern München, Real Madrid, Juventus) ellen képes rövidebb, vagy akár hosszabb időre is iskolajátékot bemutatni és gólokat szerezni a ”tinicsapat”. Ez pedig ellensúlyozza azt, hogy hátul sosem tökéletes a szerkezet, teg Hag csapata ugyanis a három említett klub ellen (összesen hat találkozó) egyet sem tudott kapott gól nélkül megúszni. De ez egyelőre közel sem probléma, sőt ennek ellenére is inkább azon kesereghetnek az Ajax háza táján, hogy a helyenként pontatlan helyzetkihasználás miatt egyáltalán izgulniuk kell egy adott meccsen.

A Juventus és Allegri úgy hiszem mindent megtett a továbbjutásért, nem is vagyok benne biztos, hogy elő lehet venni valamiért komolyabban a zebrákat. Egyszerűen jobb volt az ellenfél és a mérkőzés összképét elnézve még hízelgő is az egygólos vereség. Párharcokban, játékban képtelen volt lekövetni ellenfelét az Öreg Hölgy és a cserék sem segítettek semmit. A kiesés minden bizonnyal óriási csalódás a BL álmokat dédelgető olaszok számára, de utólag visszatekintve a két mérkőzésre azt hiszem közel sem a feldolgozhatatlan kategória.

A Barcelona nagyon szűk előnnyel (1-0) fogadta a Manchester Unitedet, azt a Unitedet amelyik nem igazán reménykedhetett sok jóban a Camp Nouban. Ehhez képest nekem az a meggyőződésem, hogy a vörös ördögök a mérkőzés első szűk tíz percében az idei BL idényük legéletképesebb teljesítményét nyújtották és bizony majdnem vezetést szereztek (Rashford a kapufát találta el), ami valljuk be felkavarta volna a hangulatot. Bár a stadion kedélyállapotával így sem volt baj, a Barcelona pedig hamar összekapta magát és negyedóra után máris vezetett Messi mesteri, egyéni akciójának révén, amivel el is dőlt a továbbjutás. Ha nem ekkor, akkor pár perccel később feltétlenül, amikor már 2-0 állt az eredményjelzőn (ismét Messi talált be).

Az holtbiztos előny tudatában a Barcelona gyakorlatilag már azt csinált, amit akart, kedvére játszadozott a labdával, vagy épp váltott ritmust pillanatok alatt és került helyzetbe. A kérdés valójában csak a végeredmény volt, félgőzzel pedig azt is sikerül kiütésesre formálni. Kirobbanó formában vannak a katalánok, ebben az idényben úgy tűnik fizikálisan és mentálisan is élesebb Valverde együttese, mint tavaly ilyenkor, a körülmények pedig egyre inkább adottak ahhoz, hogy triplázzon a katalán sztáregyüttes. Ami a Manchester Unitedet illeti, nos, továbbra is úgy gondolom, hogy a negyeddöntő már ajándék kör volt az angoloknak, akik még nagyon messze vannak a jelenlegi topcsapatoktól. Azt viszont jegyezzük meg, hogy több csapat is, – elsősorban a Barcelona – hálás lehet azért a vörös ördögöknek, hogy eltakarították az útból a PSG-t, a franciák ellen azért jóval komolyabb erőbedobás kellett volna akárki is kerül velük össze.

ELKÉPESZTŐ! Ez a jelző pedig az egész idei Bajnokok Ligája kiírására vonatkozik, ám amit a Manchester City – Tottenham Hotspur találkozón láthatott a nagyérdemű az szinte leírhatatlan. Az első mérkőzésen Londonban a taktika és a fegyelem uralta a pályát és valójában én a visszavágóra is ezt vizionáltam. Ez nem azt jelenti, hogy az egymást jól ismerő két angol csapatból nem néztem ki a drámát, egyszerűen csak arról van szó, hogy épp a túl jó ismeretség szinte szükségszerűen magával hordozza a taktikai, stratégiai háborút. Kivéve, ha az emberi/egyéni tényező ezt felülírja, az ugyanis lehetséges, hogy masszív stratégiája volt mindkét edzőnek, de az egyéni hibák és villanások hamar átírták a forgatókönyvet.

Az egy dolog, hogy a parádésan játszó Sterling már pár perc után ledolgozta a hátrányt a Citynek, de azzal nem igen lehetett számolni, hogy Laporte két olyan hibát vét, amiből Szon mindkétszer betalál percek leforgása alatt. Majd ezt követően Silva hamarabb kiegyenlít, mint ahogy ezt a bekezdést leírtam… Ekkor jártunk a 11. percben… Ez az őrület pedig legfejjebb alábbhagyott, majd feltámadt, de egészen a lefújásig nagyszerű (több szempontból történelmi) mérkőzést láthattunk, melyen végül idegenben lőtt góllal a Tottenham jutott tovább.

Nagyon nehéz lehet megemészteni ezt a kiesést a Citynek, mert parádés futballt produkáltak ezen a visszavágón és a 90 perc nagy részében sokkal jobbak voltak, mint a Tottenham. A kiesésüknek ezer és ezer oka van, amit elsősorban nem ezen a megnyert mérkőzésen kell keresni, bár tény, hogy a második félidei helyzetkihasználásuk nem volt túl jó. A kiesés legfőbb oka azt gondolom az eltaktikázott, vagy talán túl kényelmesen vett első meccs volt, amit egyébként jobb helyzetkihasználással minimum döntetlenre hozhatott volna Guardiola csapata. Bennem továbbra is felvetődik a kérdés, látván De Bruyne játékát, hogy mért nem kapott érdemi szerepet az első találkozón? Ami a manchesteri csapat nagyságát jelzi, az az, hogy gyakorlatilag semmilyen helyzetben nem törtek meg, szinte mindenhonnan fel tudtak állni. A Tottenham harmadik gólja talán valóban komoly gyomros volt a kékeknek, de még így is meg tudták rúgni az ötödik gólt, óriási pechjükre pár centis les kíséretében. Sokadik éve nagy ígéret már a Manchester City és az idei csapat érzésem szerint már készen állt a BL megnyerésére…

Csakhogy ez a sportban nem így működik, jól tudjuk. A Tottenhamról talán nem mondanám, hogy készen áll az elődöntőre mégis ott van, az Ajaxról feltételezni is merészség volt, hogy ott lesz, mégis ott van. A londoni továbbjutás kulcsát keresve az élesség jut eszembe, mint jelző, ugyanis egy olyan csapatnak, amelyiknek a legnagyobb sztárja még csak a pályán sem tudott lenni (Kane) nem igazán volt más lehetősége, mint élni az ellenfél hibáiból és kegyetlenül lecsapni rájuk. Ezt pedig tökéletesen csinálta a Tottenham. Minden egyes komoly hibáért megbüntette a Cityt (emlékezzünk Szon londoni góljára is) Pochettino legénysége. Mindemellett azt tényleg illik leszögezni, hogy óriási szerencséje is volt a londoniaknak (Agüero kihagyott büntetője, Llorente épp, hogy nem kezezett gólja, VAR által visszavont City gól a 183. percben…).

Bár a City kiesésével nem áll össze az idei BL szezonban a négy talán leginkább focizni tudó, kreatív, ha kell agresszív csapata, de azért a Tottenham sem lóg ki olyan nagyon a többiek mellől.

A Liverpool portói vendégjátéka úgy gondolom sokkal rosszabbul is elsülhetett volna és ez véleményem szerint már az odavágóra is igaz volt. Nem vitás, hogy egy klasszissal jobb csapat az angol, de visszatekintve a két mérkőzésre és a 6-1-es összesítésre, nos, bőven volt annyi helyzete a portugál csapatnak, amivel egészen kiélezetté tehette volna ezt a csatát.

Csakhogy ami elsősorban egy klasszissal a Porto fölé emeli Klopp gárdáját, az a vérprofizmus. Amíg az angolok megerőltetés nélkül, azonnal lecsapva az ellenfél legkisebb hibájára demoralizáló gólokat lőttek addig a portugálok sem az odavágón, sem a visszavágón nem voltak képesek belőni a nagyobbnál-nagyobb helyzeteiket.

Nem állítom, hogy ha élesebb a befejezéseknél a luzitán csapat, akkor továbbjutott volna, lévén egy szorosabb forgatókönyv minden bizonnyal nagyobb erőbedobásra késztette volna a Poolt is. De az biztos, hogy kellemetlen élménnyé varázsolhatták volna ezt a negyeddöntőt a szigetországiak számára.

Ha a Manchester Unitedre igaz volt, hogy ajándék kör volt nekik a negyeddöntő, akkor ez teljes mértékben elmondható a Portoról is, összességében véve azonban büszkék lehetnek magukra a játékosok és a vezetőség is, a csoportot fölényesen nyerték, a Roma személyében egy azonos erősségű csapat elleni akadályt vettek sikerrel, a kiesés pedig egy egyértelműen jobb csapat ellen történt meg. A Liverpoolnak bizonyára jól jött a két könnyedebb mérkőzés a BL-ben, mert az a bajnoki hajrá, ami rájuk vár nem irigylésre méltó, nem beszélve arról, hogy az elődöntőben a Barcelona lesz az ellenfél…

Eredmények

JuventusAjax1 : 2
BarcelonaManchester United3 : 0
Manchester CityTottenham Hotspur4 : 3
FC PortoLiverpool1 : 4

Elődöntők

Tottenham Hotspur – Ajax

Barcelona – Liverpool

Az ódavágók április 30. és május 1-én, a visszavágók május 7-8-án kerülnek megrendezésre.

 

Football Factor webshop:

FC BARCELONA felszerelések

MANCHESTER UNITED felszerelések

MANCHESTER CITY felszerelések

JUVENTUS felszerelések

NIKE focicipők

ADIDAS focicipők

Football kiegészítők

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.