Bajnokok Ligája 17/18 Nyolcaddöntők I.
BL,kupák, válogatottak

Bajnokok Ligája 17/18 Nyolcaddöntők I.

Kezdetét vette a várva várt Bajnokok Ligája kieséses szakasza! A nyolcaddöntők e heti mérkőzésein pályára lépett az előző kiírás két döntőse, a Real Madrid és a Juventus. Valamint megmutathatta tudását a PSG és a Manchester City is. Vegyes eredmények születtek, van, ahol lefutottnak tűnik a párharc, akad azonban olyan csata is, ami az első felvonás tükrében minden bizonnyal még nagyobb izgalmakat fog majd hozni a visszavágókon.

Real Madrid – PSG

A nyolcaddöntő talán legnagyobb érdeklődéssel várt párharca a Bernabeu stadionban vette kezdetét a PSG vendégszereplésével. Engem azon két nagy volumenű kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy: 1, Túl tud-e lépni önmaga árnyékán a PSG és végre eljutni legalább a BL negyeddöntőkig? 2, A gyenge bajnoki és kupa szerepélést ki tudja-e zárni a Real Madrid és ahogy az sejthető róluk, a BL himnusz hallatán valóban más szellemben lépnek-e a gyepre? Nos, válaszokat bőséggel kaptam, ám a pontos végkövetkeztetést a visszavágó után lehet levonni majd.

A PSG rendkívül határozott elképzeléssel érkezett Madridba és véleményem szerint jól is hajtották végre az elképzelt taktikát. Ahogy azt várni lehetett, a Real erősen kezdett és a labdát is igyekeztek a birtokukba venni. Ennek megfelelően a PSG visszahúzódott és szervezett védekezéssel, jól hatástalanította a hazaiak próbálkozásait. Emellett Neymar vezérletével próbáltak egy-egy kontrából átfutni a Realon, de ennek eleinte nem volt nagy sikere. A kezdeti nyomás alól ahogy szabadultak fel a párizsiak, úgy egyre többet volt náluk a labda és egyre inkább megnyílt a lehetőség, hogy felállt védelem ellen is focizzanak. Ez a félidő önmagában megmutatta, hogy tud stílust és ritmust váltani a vendég együttes, valamint azt is lehetett érezni, hogy hideg fejjel, koncentráltan játszanak. A félidő vége felé már talán az irányítás is náluk volt, de ami még fontosabb az előny is Rabiot révén. Igaz, egy buta szabálytalanság miatt Ronaldo egyenlített büntetőből az utolsó percben.

A Real elképesztő nyomás alá helyezte a francia csapatot az első percekben és tényleg csak az ellenfél kitűnő védekezése miatt nem kerültek hamar előnybe, pedig igencsak lógott a levegőben. Nyilvánvaló volt az is, hogy az egész pályás letámadást és a folyamatos nyomásgyakorlást nem lehet tartani hosszútávon, így szükségszerűen beállt a tempó egy mérsékeltebb ütemre. Már az első félidőben 10-szer lőtt kapura a királyi gárda, de ezeken a próbálkozásokon lehetett érezni a feszültséget. Mindenesetre egyértelműen megállpíthatóvá vált, hogy valóban más szellemben játszik a csapat, mint amit a hazai pontvdászatban megszokhattunk.

A második félidőnek több kulcsmomentuma is volt, mind egy-egy cseréhez köthető. Először is Meunier váltotta Cavanit, ami egy szerkezeti átalakulást hozott a PSG-nek. Ennek nyomán fölénybe kerültek a vendégek, magabiztosabban tudták tartani a labdát és több hely nyílt a Neymar – Mbappe kettős előtt, hogy gyorsaságukat kihasználva nagy területeket fussanak be. A meccs ezen szakaszában bizony nem lett volan meglepetés, ha újfent vezetést szerez a vendég együttes.

Ám Zidane nagyszerűen reagálta le az eseményeket és először végrehajtotta a Benzema – Bale cserét, ami rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen a walesi szélső támadójátéka minden esetben lekötötte a PSG bal oldalát, tehát máris ki lett húzva Neymar, mint méregfog. Ezt követően újabb lendületet adott a támadásoknak Asensio és Lucas pályára küldésével. Ezen a ponton kockázatosnak tűnt a minden áron győzni akarás, hiszen az ezt megelőző percek épp, hogy sejtették az újabb PSG gólt, de Asensio zsenialitása eldöntötte a meccset. Gyakorlatilag a beállásától kezdve a madridi csapat bal oldala életveszélyessé vált és a mostanság egyre gyakoribb Marcelo – Asensio kenyszerítőzések kapujukhoz szegezték a PSG-t.

A Real vezető gólja Ronaldo mozdulatát tekintve talán szerencsésnek mondható, de a maga a helyzet nagyon is tudatos játék nyomán alakult ki. Ezt bizonyítja a kegyelemdöfés is, amit Marcelo adott meg, szintén bal oldali összjáték után.

A vége tehát 3-1, összességében véve azt gondolom nem érdemelt ilyen különbségű vereséget a PSG, hiszen szervezettek és taktikusak voltak, több stílusban és szerkezetben is helyt tudtak állni. Másfelől nézve viszont a Real többet tett a győzelemért, – többet is kockáztatott – ami ezen a napon két gólos sikert jelentett. Nem lefutott a csata, de nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy egyreszt ne szerezzen gólt, adott esetben gólokat a Real Párizsban. Valamint ilyen mértékű nyomás és gólkényszer alatt a PSG oldaláról is bizonytalan vagyok a 2 vagy több szerzett gólban.

Juventus – Tottenham Hotspur

Csodálatos meccset vívott egymással a két csapat, ez a párharc pedig egyértelműen azok közé tartozik, amit árgus szemekkel kísérünk a két hét múlva esedékes visszavágón. Akárcsak Madridban, Torinóban is őrült tempóban nyitott a hazai csapat, itt viszont nagyon hamar – már 10 perc után – két gólos előnyt sikerült bezsebelni Gonzalo Higuaín klasszisa révén. Kiütés gyanússá vált tehát a helyzet, de a megnyugtató előny tudatában és a tempó csökkentésével kissé elkényelmesedett a Juventus.

Sőt nem is kicsit, mivel a hidegzuhanyt egyébként vérprofin kezelő Tottenham egyre többet birtokolta a labdát – mintegy kétharmad-egyharmad arányban – és a meccs kontrollálását is magukhoz ragadták. Sűrűsödtek a kapura lövések a vendégek részéről és Buffon kellett hozzá, hogy ne a találatok sűrűsödjenek. Igaz még ebben a játékrészben kapitulálnia kellett, a folyamatosan veszélyes Harry Kane járt túl az eszén.

A második félidőben kiegyenlítettebbé vált a játék, bár mindvégig többet volt a labda a vendégeknél és 2-3x annyi passzt/sikeres paszt hajtottak végre, mint a hazaiak. Ez a statisztika kiegészülve a látottakkal egy rendkívül labdabiztos és stabil Tottanhemet mutatott és ennek a félidő közepén egyenlítés lett az eredménye Eriksen szabadrúgása nyomán. A meccs vége felé a Juventus előtt adódtak lehetőségek, de nem tudtak élni vele, így a csaptok egy igazságos döntetlennel zártak.

Ami biztos, hogy a Juvénak nagyon nehéz dolga lesz Angliában, egyrészt előny nélkül, másrészt két kapott góllal utaznak majd a ködös Albionba. A Tottenham pedig egy rendkívül érett társaság benyomásást keltette, tele kombinatív játékelemekkel és a már említett labdabiztos játékkal nagy mértékben szűkíteni tudja a Juve lehetőségeit támadásban. Várhatóan az angolok nem fognak elkapkodni semmit a visszavgón és az olasz csapatnak sem lesz sietős kezdetben, de az idegenben lőtt gólok miatt egy bizonyos ponton rá lesznek kényszerítve a kezdeményezésre.

Könnyen lefutottá válhatott volna egyébként a párharc, amennyiben a Juve jobban koncentrál az első félidőben a helyzetkihasználást illetően, gondoljunk csak Higuaín rontott büntetőjére is, ez a koncentráltság pedig kulcskérdés lesz a Wembleyben. Pályára léphet majd Dybala és Matuidi is a zebrák csapatában, ami még egyet csavarhat mindkét csapat taktikáját illetően. Amennyiben a Tottenham képes lesz türelmesen focizni és nem lesznek rövidzárlatai, akkor hazai közönség előtt jó esélyei lehetnek a továbbjutásra. A Juvénak pedig jól kell kezelnie az esetlegesen egyre erősödő gólkényszert és egy percig sem dőlhetnek hátra, mint ahogy azt az első meccsen tették. Ha mindehez párosul egy jó helyzetkihaználás, akkor besétálhatnak a legjobb 8 közé.

További eredméynek:

A Basel otthonában lépett pályára a Premier League listavezetője, a Manchester City és szemernyi kétséget sem hagyott affelől, hogy melyik csapat jut tovább. Az első félidőben szűk 10 perc alatt 3 gólt szereztek az angolok és ezzel gyakorlatilag pontot tettek minden felmerülő kérdés helyére. A hazai versenysorozatokhoz hasonlóan ellenállhatatlan játékkal hengerelték le a svájci csapatot, a vége 0-4, ami után a visszavágó puszta formalitássá vált.

Egy másik angol csapat, nevezetesen a Liverpool szintén idegenben, a Porto otthonában lépett pályára és még a Citynél is nagyobb kiütést mért vendéglátójára. Idegenbeli 5-0-ás sikerük jó lehetőséget nyújt arra, hogy szezon közben játszon nemzetközi edzőmeccset a Pool, a második találkozónak ugyanis maximum ennyi tétje lesz.

Juventus – Tottenham Hotspur           2-2

FC Basel – Manchester City                  0-4

Real Madrid – PSG                                  3-1

FC Porto – Liverpool                              0-5

Pásztor Zsolt

Pásztor Zsolt vagyok, diplomámat a BGF Kommunikáció és médiatudomány szakán szereztem. A labdarúgást édesapámnak köszönhetően szerettem meg és most már évtizedes távlatokban beszélhetünk erről a kapcsolatról. Egybekötve a tanulmányaim során, az írásról szerzett tapasztalataimat és a foci szeretetét, született meg anno az elhatározás, hogy blog formájában igyekszem majd néhány gondolatot átadni. Elsősorban a spanyol és a magyar foci követője vagyok, tehát a bejegyzéseim főként ezekben a témakörökben lesznek közzé téve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.