Azerbajdzsán kipipálva, jöhet Wales!
Magyar foci

Azerbajdzsán kipipálva, jöhet Wales!

A Magyar Labdarúgó Válogatott összességében simának mondható, 3-1-es győzelmet aratott Bakuban a házigazda Azerbajdzsán ellen. Willi Orbán duplázott a meccsen, illetve Holman Dávid talált még be, akinek ez volt az első felnőtt válogatott meccse.

A mérkőzés előtt már jól tudtuk: Azerbajdzsán az egyetlen ellenfél a csoportban, aki ellen mi számítunk esélyesnek, és ennek megfelelően oda-vissza kötelező a győzelem ellenük, hiszen várhatóan mindenki legyőzi majd őket kétszer. Ugyanakkor azt is tudtuk, hogy nem lesz egy könnyű meccs, már csak a távolság és az éghajlati viszonyok miatt, de legfőképpen amiatt, hogy Azerbajdzsán kicsit sem lebecsülendő ellenfél, nem egy miniállam-válogatott, még ha nagycsapatnak se neveznénk egyáltalán. Azt pedig mi tudjuk a legjobban, hogy félvállról egyik ellenfelünket sem szabad venni.

A mérkőzés képe eleinte azt mutatta, az azeriek taktikai faultokkal, szabálytalanságokkal, helyenként durva játékkal igyekeznek majd megakadályozni, hogy a játékunk gördülékennyé váljon. Nos, ez 18 percig jött csak be, amikor is Willi Orbán csúsztatott közelről a hálóba egy Dzsudzsák-szabadrúgást. Szerencse, hogy viszonylag hamar jött ez a gól, mert félő, hogy hasonló meccsképpel, de magyar gól nélkül egyre inkább rágörcsöltünk volna annak a bizonyos első gólnak a megszerzésére…

Az első játékrész egyébként nem volt túl színvonalas, mi se nyújtottunk a legjobbunkat, de az ellenfélről határozottan az a kép alakulhatott ki bennünk, hogy egy ez egy gyenge csapat. És hát mi tagadás, túl sok mindent nem mutattak, valóban.

A második félidő azért az elsőnél jobbra sikeredett. Ehhez persze kellett az is, hogy az 50. percben Orbán duplázta meg a saját góljainak és egyben a mi góljainknak is a számát! Dzsudzsák szöglete után végül ő továbbította a labdát a hálóba – ez már a védő harmadik gólja volt mindössze a 7. válogatott meccsén! Egyébként góljai mellett is rendkívül hasznos munkát végzett az RB Leipzig hátvédje, ő ma valóban egy szinttel feljebb játszott az egész mezőnynél. Kellett is a jó védőmunka hátul, ugyanis Kádár Tamás, a védelem másik oszlopa nem tudott a csapat rendelkezésére állni, ugyanis sérülése nem jött még teljesen rendbe.

Ezután Dzsudzsák szabadrúgásánál szisszenhetett fel a publikum: lövése a kapufán csattant. Egyébként a magyar válogatott csapatkapitányának szintén volt egy igen veszélyes szabadrúgása még Orbán gólja előtt, a félidő kezdetén, azt a kapus ütötte ki a léc alól. És ha Orbánt külön kiemeltem,  Dzsudzsákot is ki kell: ezen a mérkőzésen ott folytatta, ahol a horvátok ellen abbahagyta, rendkívül sokat vállalt, és bizony jól tette. A sebessége ugyan már jó ideje közel sem a régi, pontrúgásai, beívelései még mindig tűpontosak, és igenis helye van a válogatottban, ha ilyen teljesítményre képes.

Mielőtt még ráültünk volna az eredményre, az azeriek felráztak minket: a 69. percben egy kipattanót pofoztak be Gulácsi kapujába, pedig előtte szépen védett a magyar kapus. Ám hiába lőtték ezt a gólt, és lett megint egy a különbség, nem igazán volt benne a meccsben, hogy nekik itt bármi keresnivalójuk lehet.

Két perccel később aztán gyakorlatilag el is dőlt minden: Holman Dávid pókhálózta ki a felsőt egy tizenhatoson belül eleresztett bombával. Holmannak ez volt az első válogatott meccse – emlékezetes bemutatkozás volt ez a részéről. Ő egyébként az addig meglehetősen frusztrált Szoboszlait váltotta – ne tagadjuk, ez most jó csere volt.

Utána nem volt más hátra, mint lepörgetni a hátralévő perceket, ezt meg is tette a válogatott, magabiztos győzelmet aratva az azeriek ellen. Egyelten dolog fájhat csupán: Marco Rossit elküldték a kispadtól, aki ráadásul egy bedobást reklamált. Így viszont nehéz helyzetbe kerülhet a válogatott, mert várhatóan nem ülhet majd le a kispadra a következő mérkőzés(ek)en. Az olasz szakembernek ez volt a második ilyen esete nem egészen egy éves kapitánykodása alatt…

A lényeg viszont az, hogy a 3 pontot a zsákba tette a válogatott, és átmenetileg élre állt a csoportban. A másik meccsen Horvátország legyőzte Walest, ami akkor lehet igazán értékes nekünk, ha nem kapunk ki a walesiek ellen kedden a Groupama Arénában. Mondjuk a szigetországiak nem a legjobb oldalukat mutatták déli szomszédaink ellen, nem lennénk szomorúak, ha azt a “formát” átmentenék a keddi találkozóra is…

Mindenesetre egy jóval nehezebb meccs vár majd ránk akkor, de vannak biztató jelek, ígéretesnek tűnik ez a csapat számomra, és minden esélye megvan, hogy pontot, pontokat szerezzen Wales ellen is!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.