Az NB1 2020-2021-es „leg”-jei
Magyar foci

Az NB1 2020-2021-es „leg”-jei

Múlt hétvégén lezárult az OTP Bank Liga 2020-21-es idénye. A szezon során a Football Factor Blogon minden fordulót követően megválasztottuk a legszebb találatot, a legjobb játékost, a legjobb edzőt, a legjobb és a legtöbb nézőt vonzó mérkőzést is, valamint a forduló legnagyobb meglepetését.

A szezon összegzéseképpen mi más is következhetne, mint egy kis statisztika a fordulók „leg”-jeiről, illetve a teljes szezon „leg”-jeinek megválasztása. Ez következik most.

A legszebb gól:

Született nem egy igen szép találat a szezon során, sőt voltak játékosok, akiknek a gólját kétszer is a forduló legszebbjének választottuk: Ivan Petrjak, Szánthó Regő, Hidi Patrik és Bognár István is duplázni tudott, háromszor viszont már senki nem iratkozott fel erre a listára.

A szezon legszebb találatának viszont nem négyüknek valamelyik gólját, hanem Gazdag Dániel negyedik fordulóban szerzett nem mindennapi emelését választjuk, melyről akkor így számoltunk be:

„A Budapest Honvéd középpályása hatalmas meccset játszott; a második gólja is szép egyéni teljesítmény után született. De a szebbik egyértelműen az első volt: a mérkőzés 41. percében a magyar játékos indult meg a pálya jobb oldalán, nem tudták sem szabályosan, sem szabálytalanul megállítani, a tizenhatoson belül megcsinált egy cselt, majd álló helyzetből nemes egyszerűséggel átemelt mindenkit és a labda behullott a hálóba. Gyönyörű, magyar pályán ritkán látható találat volt, sok esélye nem volt Antal kapusnak.”

A legjobb játékos:

Jó egyéni teljesítményekből sem volt hiány, sőt, voltak kifejezetten többször is extra teljesítményt nyújtó labdarúgók: közülük is kiemelkedik Hahn János és Bognár István, a Paks két játékosa, akik három-három alkalommal lettek nálunk a forduló legjobbjai. Franck Boli és Ivan Petrjak pedig kétszer-kétszer tudott a legjobb lenni. Ami a címvédéseket illeti, Boli és Bognár tudott címet védeni: Boli a 25. és a 26. fordulóban is a legjobb lett, Bognárnál pedig a 31. és a 32. fordulóban nem volt jobb.

És hogy a teljes szezont tekintve kit választanánk a legjobbnak? Nyilván illik a két triplázó közül választani, nem is teszünk másképpen: Hahn János nemcsak gólkirály lett az OTP Bank Liga közelmúltjában régen látott sok góllal, de többször csapata legjobbja volt, szerzett „mesternégyest” és mesterhármast is, így őt választjuk a szezon legjobbjának.

A legjobb meccs:

Természetesen láthattunk egészen jó, sőt kiváló meccseket is a szezon során, de mi tagadás, voltak igazán felejthető összecsapások is. Mivel a szezon során 198 meccset játszottak a csapatok (ami persze nem teljesen pontos, hiszen a 10. fordulóban a Diósgyőr – Újpest mérkőzés végeredménye a zöld asztal mellett dőlt el), de így is mondhatjuk, hogy nehéz lenne mindközül a legjobbat megválasztani.

Viszont egy kis statisztika sosem árt: érdekesség, hogy az MTK – Budapest Honvéd, a Budafok – Paks, illetőleg a Paks – Puskás Akadémia párosítás mindhárom alkalommal a forduló legjobbja lett nálunk. Voltak „duplázók” is: a Fehérvár – Újpest, valamint a Paks – Zalaegerszeg párosítás az első és a második körben is a legjobb volt, Zalaegerszeg – Ferencváros és a Ferencváros – Újpest a találkozóknál az első és a harmadik körben nem volt jobb nálunk, a Paks – Ferencváros és a Ferencváros – Budafok pedig a második és a harmadik körben bizonyult a legjobbnak.

A leglátogatottabb meccs:

A Covid miatt a bajnokság nagy része zárt kapuk mögött zajlott, így ebben a kategóriában sokszor nem tudtunk győztest hirdetni. Mivel sokan különböző – egyébként érthető okokból – azon találkozóktól is távol maradtak, amelyeket a nézők még vagy már látogathattak, ezért elég fals képet mutatna, ha az átlagnézőszámokról beszélnénk.

Éppen ezért egyetlen statisztikát említenénk csak meg: a legtöbb nézőt a 8. fordulóban rendezett derbin, a Ferencváros – Újpest találkozón regisztrálták, ekkor 15789-en látogattak ki a Groupama Arénába.

A legjobb edző:

Hat szakvezetőt is háromszor választottunk a legjobbnak a fordulóban: Michael Boris, Márton Gábor, Pintér Attila, Boér Gábor, Hornyák Zsolt és Horváth Ferenc tartozik ebbe a társaságba. Közülük Borisnak jött össze legkorábban a három „elismerés”, már a 10. fordulóban bezsebelte a harmadik „forduló legjobb edzője” címet. Horváth Ferenc kezdte el legkésőbb gyűjteni ezeket, igaz, ő már csak a szezon vége felé kapott vezetőedzői megbízást, de ahhoz képest, hogy a 23. fordulóban ismertük el először, szép teljesítmény, hogy végül is összejött neki a „triplázás”.

További érdekesség, hogy két beugrós, Makra Zsolt (Zalaegerszeg) és ifj. Bognár György (Paks) is a legjobb tudott lenni abban a fordulóban, amikor az éppen aktuális vezetőedzőt helyettesítették.

Szembetűnhet, hogy Sergei Rebrov nincs a triplázók listáján, ő csupán kétszer lett a forduló legjobb edzője. Mi mégis őt választjuk az egész szezon legjobbjának: a Ferencvárost a Bajnokok Ligájába vezette, és emellett a zöld-fehérek meg tudták védeni bajnoki címüket (sorozatban harmadszor értek fel a dobogó legfelső fokára), úgy, hogy tulajdonképpen igazi kihívójuk nem is akadt, akár már féltávnál oda lehetett volna nekik előre ítélni a bajnoki címet: végül 69 rúgott és 22 kapott góllal, 23 győzelemmel, 9 döntetlennel és mindössze 1 vereséggel zártak.

A legnagyobb meglepetés

Minden forduló legnagyobb meglepetését is megválasztottuk, amiből nehéz lenne így a szezon végén egyet kiemelni, nem is ezt tesszük, viszont ami mindenképp ide kívánkozik, mint a szezon legnagyobb meglepetése, az a Paks e szezonbeli szereplése.

A szezont még Osztermájer Gábor irányításával kezdték, akkor úgy tűnt, a szezonban főként a kiesés ellen fognak harcolni, ám jött Bognár György, és minden megváltozott: a Tolna megyei csapat a bajnokság legtámadóbb felfogású csapata lett, és szépen menetelt is előre a tabellán. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire sikeres szezont futottak, mint az a tény, hogy még az utolsó fordulóban is volt matematikai esélyük arra, hogy érmet akasszanak a nyakukba, valamint az, hogy magasan ők szerezték a legtöbb gólt. Ez ugyan elmaradt, és végül a nemzetközi kupában sem indulnak, de aligha elégedetlenek a szurkolók és a klubvezetés a csapat idei szezonjával. Főként azért nem, mert erre a menetelésre aligha számítottak mondjuk akkor, amikor a Ferencváros a 4. fordulóban öt góllal tömte ki az ugyan tartalákosan felálló, de lényegében semmit se mutató Paksot.

További érdekességek, statisztikák

A „leg”-ek után álljon itt még néhány érdekes statisztika, legelőször a legtöbb és legkevesebb lőtt, illetve kapott gólokról.

Mint az már az előzőekben is szóba került, a Paks szerezte a legtöbb gólt, egészen pontosan 76-ot, 7-tel többet, mint a bajnokságot utcahosszal megnyerő Fradi. A legkevesebbet a főként a védekezéséről híres Kisvárda, de a szabolcsiak így is felértek a tabella ötödik helyére. A legjobb védelme kétségkívül az FTC-nek volt, mindössze 22 gólt kaptak a szezon során, ez ritkán látható jó mutató. Érdekesség, hogy a második e tekintetben a már említett Kisvárda. A legtöbbet pedig a szezon végére teljesen elfogyó, utolsó helyen kieső Budafok kapta, számszerint 74-et… – valami ilyesmire szokás mondani, hogy ez bizony már nem élvonalbeli szint. Sőt, hogy kicsit fokozzuk: a legrosszabb gólkülönbsége, -40 (!) is a budafokiaknak lett, erre sem lehet igazán mentséget találni. A legjobb gólkülönbséggel természetesen a bajnok Ferencváros büszkélkedhet, a +47-es szám önmagáért beszél.

Érdekesség még, hogy a Fehérvár úgy lett harmadik a Puskás Akadémia mögött, hogy kettővel kevesebbszer szenvedett vereséget, mint a felcsúti csapat, igaz, a szezont Szabics Imrével befejező gárdának jóval több döntetlenje is volt, illetve azt se felejtsük el, hogy Hornyák Zsolték kettővel több győzelmet is arattak. A „döntetlenkirály” a Kisvárda és a Honvéd lett 10-10 iksszel, a legkevesebb győzelmet és a legtöbb vereséget a Budafok érte el, a legtöbb győzelmet és a legkevesebb vereséget pedig ki más, mint az aranyérmes Ferencváros.

Ez volt tehát az OTP Bank Liga 2020-21-es szezonjának rövid krónikája. Az aranyérmes a Ferencváros, az ezüstérmes a Puskás Akadémia, a bronzérmes pedig a Fehérvár lett. A Magyar Kupát kisebb meglepetésre a bajnokságban egyébként csak hatodik helyen végző Újpest nyerte. Utóbbi három csapat az ezen a nyáron induló új nemzetközi kupasorozat, az Európa Konferencia Liga selejtezőjébe kap majd besorolást, míg a bajnok természetesen a Bajnokok Ligája selejtezőjében indul majd nemzetközi színtéren.

A Diósgyőr és a Budafok a két búcsúzó az élvonaltól, ma este pedig az is eldőlt, hogy a következő szezonban a Debrecennel és a Gyirmóttal lesz teljes a NB1 mezőnye, miután e két csapat végzett a Merkantil Bank Liga, tehát az NB2 első két helyén.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

 

 

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.