A Suduva ellen játszik a Ferencváros az EL-főtábláért – ellenfélbemutató
Magyar foci

A Suduva ellen játszik a Ferencváros az EL-főtábláért – ellenfélbemutató

A Ferencváros búcsúzott a Bajnokok Ligájától, miután a Dinamo Zagreb 5-1-es összesítéssel ejtette ki a selejtező harmadik fordulójában. Ám az Európa-liga csoportköre még simán összejöhet a zöld-fehéreknek, és mivel három kört is mentek a BL-ben, így mindössze egy párharc választja el őket attól, hogy európai kupa csoportkörébe jussanak.

A kieséssel eldőlt, hogy a litván Suduva és az izraeli Maccabi Tel-Aviv párharcának továbbjutójával mérkőzhet majd meg a Fradi, és két nappal később az is kiderült, hogy a litvánok kettős győzelemmel, összességében 4-2-vel múlták felül a Maccabit, így ők lesznek a Fradi ellenfele az EL-playoffban. Ahogyan az eddigi selejtezőkörök előtt, úgy most is nézzük meg, mi várhat a magyar csapatra, milyen ellenfélre kell számítani, mennyire lesz nehéz dolguk?

Ha már megemlítettem azt, hogy a Suduva a Tel-Avivon túljutva lehet itt, az EL playoff-körében, akkor rögtön nézzük is meg, hogyan jutottak el idáig! Mint a litván bajnokság győztese (igaz, az ottani pontvadászat tavaszi-őszi rendszerű, tehát már több, mint fél éve tudhatták ezt), indulhattak a Bajnokok Ligájában, méghozzá annak első selejtezőkörében. Nem kisebb ellenfelet kaptak kezdésnek, mint a tavalyi BL-csoportkörös szerb Crvena Zvezdát. A szerbek ugyan jobbnak bizonyultak, de csak minimálisan, összesítésben 2-1-gyel mentek tovább, a Suduva pedig az EL-ben folytathatta.

A második körben a san marino-i Tre Penne következett, őket otthon és idegenben is 5-0-ra győzték le, így továbbléphettek a harmadik selejtezőkörbe, ahol – mint már tudjuk – a náluk esélyesebb izraeli bajnok Maccabi Tel-Avivot ejtették ki. Később még fogjuk látni, de már innen is tudhatjuk: hiába „csak” a litván bajnok, nagyon nem lesz könnyű ellenfél a Suduva Marijampole.

Ugyan még sosem jártak a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga főtábláján, de az elmúlt években is gyűjtögettek nagy skalpokat. Ez zsinórban a harmadik év, hogy eljutnak az EL-playoffig, értelemszerűen ez is az eddigi legjobb szereplésük. Amire mindenképp büszkék lehetnek – és ami pontosan jól rávilágít arra, hogy a Fradinak sem szabad félvállról venni őket, még ha ezt a zöld-fehérek is bizonyára igencsak tudják -, hogy két éve négy kört is mentek az EL-selejtezőben, közben a svájci Siont is kiejtették, majd a Ludogorets jelentette a végállomást a playoffban. Tavaly pedig a BL-ben kezdtek, és ugyanúgy a Zvezda ejtette ki őket (akkor a második körben), de végül az Európa-liga utolsó selejtezőköréig talpon maradtak, ott viszont a Celtic parancsolt nekik megálljt.

A Suduva keretének értékét mindössze 5,33 millió euróra becsüli a német Transfermarkt, szemben a Ferencváros 20,40 milliós értékével. A litvánok legértékesebb játékosa egyébként az 1,25 millió euróra taksált, brazil támadó középpályás, Renan Oliveira. Ő egyébként idén nyáron csatlakozott a csapathoz, a Botafogotól. Persze mindez csak játék a számokkal, ezt nagyon jól tudjuk, ugyanakkor egy jó közelítést adhat nekünk a két csapat közti különbségről, no meg arról, hogy miért beszélhetünk a Ferencvárosról úgy, mint a párharc esélyeséről.

Merthogy ahhoz kétség sem férhet, hogy a magyar bajnok várhatja esélyesként a párharcot, sőt, tulajdonképpen, amennyiben a Suduva ellen nem sikerül az EL-csoportkörébe való bejutás (hiszen ahhoz mindössze ezt az egyetlen párharcot kell innentől kezdve jól megvívnia az FTC-nek), úgy nyugodtan kimondhatjuk: nincs is nagyon keresnivalója az Európa-liga 48 csapatot számláló főtábláján a Fradinak.

Ezzel együtt is, lebecsülni semmiképpen sem szabad az ellenfelet (nem is hiszem, hogy ezt teszik a Fradinál, sőt, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legprofibban készülnek a litvánokra), és két iszonyatosan kemény meccs elé néz a Ferencváros, mert várhatóan a marijampole-iak a védekezésre fognak berendezkedni, abban a reményben, hogy sikerrel járnak, és esetleg találnak 1-2 gólt elől. Azt is láthattuk, hogy nem véletlenül jutottak el idáig, ez mindenképpen figyelemre méltó.

Ugyanakkor még egyszer hangsúlyozom, a párharc egyértelmű esélyese a kilencedik kerületi klub, már csak egy dolga maradt: élni az eséllyel, és bekerülni az Európa-ligába. Ennél könnyebb sorsolást ugyanis aligha kaphatott volna a Ferencváros itt, a playoff-körben – nyilván előtte azért a BL-selejtezőre ugyanez nem mindig volt elmondható. A párosítás első mérkőzését Litvániában rendezik majd, a Suduva stadionjában, az ARVI Arénában. Visszavágó egy héttel később a Groupama Arénában. Remélhetőleg hazai közönség előtt tudja majd tehát ünnepelni a Ferencváros az EL-be jutást.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.