A lehető legjobb döntés született: jövő nyárra halasztják az Európa-bajnokságot
BL,kupák, válogatottak

A lehető legjobb döntés született: jövő nyárra halasztják az Európa-bajnokságot

Az elmúlt hetek-hónapok másról sem szóltak a világban, mint a koronavírusról: nem véletlenül, hiszen a járvány Európát szinte teljesen, és a világ nagyobb részét megbénította. Amellett, hogy emberek élete is a tét, a gazdasági, valamint egyéb másodlagos hatások is jelentőssé kezdenek válni. Természetesen a sportvilágot sem kímélte a járvány, gyakorlatilag Európa sportélete tetszhalott állapotba süllyedt, a bajnokságok leálltak, a csapatok jó része edzést sem tart, ráadásul nem egy játékos kezelnek az új betegséggel, és még többnek kellett karanténba vonulnia. Nem kétséges, nehéz napok ezek, mindenki számára, de most maradjunk a sportnál, és azon belül is a futballnál.

A nyáron esedékes, 12 európai városban, köztük Budapesten megrendezendő Európa-bajnokság egyre inkább közeledett, és nyilvánvalóvá vált, hogy az UEFA-nak lépnie kell: arra szinte semmi esély nem látszódott, hogy Bajnokok Ligája és az Európa-liga, valamint a nemzeti bajnokságok is be tudjanak fejeződni, bajnokokat tudjanak hirdetni, és az EB-re való felkészülés is zavartalanul megtörténjen, illetve a kontinenstornát szurkolókkal a stadionokban meg lehessen rendezni (másképp meg ugye nincs különösebb értelme).

Pont emiatt az Európai Labdarúgó-szövetség a mai napon videókonferenciát tartott a tagországok részvételével, ahol az a döntés született, hogy majdnem napra pontosan egy évvel, 2021 nyarára eltolják a tornát, hogy az a szokott rendben, a szokásos évszakban és nézők ezrei előtt kerülhessen megrendezésre. Azt gondolom, a lehető legjobb döntés született ilyen szempontból. Volt még ugyanis arról szó, hogy esetleg ez év decemberére halasszák a dzsemborit, amit viszont a britek nagyon elleneztek volna, és hát valljuk be: teljesen más lett volna az egész torna feelingje, ha valamikor karácsony előttre zsúfolták volna be az amúgy sem épp laza versenynaptárba. Kabátos szurkolók fagyoskodtak volna a lelátókon (például ne feledjük, Szentpéterváron is rendeznek majd mérkőzéseket, ahol az időjárás valószínűleg nem épp a legideálisabb lett volna…), arról nem is beszélve, hogy azt meg végképp nehéz elképzelni, hogy a nagy válogatott tornákhoz hozzátartozó, Európa-szerte, de a rendező városokban mindenképp szokásos kivetítős meccsnézésekre összegyűltek volna a szurkolók a mínusz fokokban, hogy megnézzék kedvenc csapatuk mit játszik…

Az pedig nyilvánvalóan teljesen abszurd lett volna, ha az UEFA még a jelenlegi helyzetet látva is kitart az idén nyári lebonyolítás mellett. Persze egy ilyen rendezvény átszervezésének nem kis költségei vannak, amit a rossz nyelvek szerint a tagországokon, de főként a rendező országokon hajtott volna be a szövetség, ám szerencsére Aleksander Ceferin elnök igyekezett cáfolni ezt: nyilatkozatában kiemelte, hogy a legnagyobb pénzügyi áldozatot az UEFA vállalja majd.

Így viszont lesz lehetőség befejezni a nemzeti bajnokságokat, kupákat (többek között a magyar NB1-et is ugye), valamint a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát sem kell lefújni, állítólag az új döntők időpontja is megvan: előbbi fináléját június 27-én, utóbbiét június 24-én rendeznék majd a tervek szerint. Ezekről további részleteket még nem közölt az UEFA, így arról sem tudunk egyelőre semmit, hogy végül szükség lesz-e a már korábban felvetett “final four”-os lebonyolításra, és az egymeccses negyeddöntőkre.

A magyar válogatottat leginkább érintő pótselejtező új időpontjának a júniusi FIFA-játéknapokat jelölték meg, szóval Marco Rossiéknak úgy kell készülniük, hogy a párharcra még idén, pár hónap múlva sor kerül. Hogy ez miként érintheti a nemzeti csapatunkat, arról néhány napja külön írtam egy cikkben. Ami jó: legalább az időpontot tudjuk, nem kell találgatni.

Marco Rossi viszont olasz nemzetisége miatt teljesen természetesen másra is koncentrál ezekben a napokban (mint az ismeretes, a vírus terjedésének Európai gócpontja Olaszország); az MLSZ oldalának eképpen nyilatkozott:

“Az elmúlt időszakban minden idegszálunkkal és energiánkkal a rájátszásra és az Európa-bajnokságra koncentráltunk, mert nagy lehetőség lenne a magyar válogatott és a szurkolók számára a kijutás egy részben hazai rendezésű tornára, és részese lenni egy különleges eseménynek. Ugyanakkor ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni! Addig viszont ez a közös feladatunk, amit csak együtt érhetünk el!”

A döntés azt is magával hozza, hogy nyilvánvalóan az 2021 júniusára tervezett nemzetközi futball-eseményeket (U21-es Európa-bajnokság, Női futball-EB, Nemzetek Ligája négyes döntője) is el kell majd tolni, vagy előre kell majd hozni, ezekről szintén nem döntött még az Európai Szövetség, de érthető, hogy jelen helyzetben nem is ez volt most a legfontosabb. Minket ez annyiból érint, hogy Szlovénia mellett társházigazdája lennénk a szóban forgó U21-es EB-nek, de nem hiszem, hogy lenne olyan alternatív időpont, ami ne felelne meg nekünk.

Egy szó mint száz: az előttünk álló nehéz hónapokat tekintve az UEFA az ésszerűen számba jöhetőek közül a lehető legjobb döntést hozta meg azzal, hogy jövő nyárra halasztotta az Európa-bajnokságot. Ezzel az Európai Labdarúgó-Szövetség is az üzente: A labdarúgás most várhat, sokkal fontosabb ennek a világméretű krízishelyzetnek a kezelése.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

 

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.