A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 18.
Magyar foci

A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 18.

Az NB1 2019-2020-as szezonjában, tehát az új idényben az OTP Bank Liga elmúlt fordulójának összefoglalója némiképp másmilyen lesz, mint volt az előző szezonban, itt a Football Factor Blogon. Külön minden meccs krónikájára nem térünk majd ki, hanem 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a kategóriák a következők lesznek: a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

Az első februári fordulóra, habár az időjárás inkább tavaszias volt, sajnálatos módon nem igazán nagy érdeklődés mellett került sor. A forduló legnagyobb rangadójának ígérkező Újpest – Fehérvár mérkőzés ráadásul ritkán látott alacsony színvonalat hozott, ezt még Kovács István, a vendégek játékosa is elismerte. Pedig a lila-fehérek hosszú idő után térhettek vissza Megyeri úti otthonukba. Persze azért emellett akadtak szép megmozdulások, gólok a forduló többi mérkőzésén – lássuk is ezeket részletesen – következzen tehát az e heti „Leg”-ek!

A forduló legszebb gólja:

Ezen a héten a legszebb gólt Böde Dániel, a Paks csatára szerezte. Nem mondhatom, hogy könnyű döntés volt, hiszen ebben a fordulóban nem voltak hatalmas bombák, szabadrúgásgólok, vagy félpályás szólók, de azt gondolom, az ex-Fradi játékos találata azért, ha egy fokkal is, de felülmúlta a többit.

A Paks – ZTE mérkőzés 77. percében történt, 1-0-s hazai vezetésnél. Az alig egy perce beálló Hahn első labdaérintéséből remek helyre továbbított a paksi csapatkapitánynak, Bödének, aki Demjén Patrikot ügyesen kicselezve, több védő gyűrűjében tudott a hálóba gurítani. Ami miatt kiérdemelte, hogy ez legyen a forduló találata, az leginkább a mozdulatsor, ahogyan eltolta a labdát a zalaegerszegi hálóőr mellett, és az akció higgadt befejezése. Amellett, hogy tetszetős jelenetsort láthattunk Böde Dániel főszereplésével, azt is meg kell jegyezni, hogy rendkívül fontos gól volt: a Paks ezzel biztosította be a győzelmet a Zalaegerszeg ellen. És az, hogy 3 ponttal és kettővel több győzelemmel el tudott lépni a zalaiak elől, nagy fegyvertény a bentmaradásért folytatott küzdelemben.

A forduló legjobb játékosa:

Nemcsak az előző kategória győztese Böde Dániel ebben a fordulóban, hanem a legjobb játékos is ő a Football Factor Blognál ezúttal. Az imént már esett szó róla, hogy lőtt egy gyönyörű gólt, amivel bebiztosította csapata győzelmét, de ezen kívül is rendkívül hasznosan, kapura veszélyesen futballozott, kapitányként igazi vezére volt a tolnaiaknak.

Böde produkálta a legjobb Instat-indexet (308-as érték), a második legtöbb győztes párharcot (12) ő vívta meg, valamit a második legtöbb sikeres cselt (5) is ő mutatta be. A helyzeteiből, lövéseiből is feljegyezhettünk néhányat, tulajdonképpen csak rajta múlt, hogy nem szerzett több gólt. Az egykori ferencvárosi közönségkedvenc egyébként szemmel láthatóan kezd belelendülni a góllövésbe, ami azért fontos, mert egy jó formában lévő Böde Dániel elengedhetetlen ahhoz, hogy a Paks meghosszabbítsa első osztályú tagságát.

A forduló legjobb meccse:

A forduló legjobb találkozója szerintem – habár valószínűleg többen vitatkoznának ezzel – a Diósgyőr – Kaposvár találkozó volt. A Miskolcon rendezett mérkőzés a kezdés előtt amolyan kiesési rangadónak volt elkönyvelve, de a történtek után aligha fogunk úgy tekinteni a DVTK-ra, mint az egyik kiesőjelölt csapatra – győzelmükkel az 5. helyre ugrottak a tabellán, de erről majd kicsit később.

A meccsről viszont essék még szó: miért is ez volt a legjobb a hat közül? Ez nem elsősorban a Kaposvár érdeme, mert a somogyiak amilyen ígéretesen kezdték az első negyedórát, annyira nagy visszaesést produkáltak azt követően. A diósgyőriek viszont igencsak meggyőző futballal rukkoltak ki, tegyük hozzá, Feczkó Tamás irányításával már nem először az idényben. Támadó felfogásban futballoztak, kapura veszélyesen, sokszor ellentmondást nem tűrően. Később már inkább a hatalmas köd nehezítette a dolgukat, mintsem a kaposvári védelem, és Brkovics góljával, valamint Fodor öngóljával magabiztosan múlták felül ellenfelüket. A mérkőzés jó színvonalához a borsodiak tetszetős játékán kívül az is hozzájárult, hogy szép számú hazai szurkoló biztatta az övéit remek hangulatban.

A forduló leglátogatottabb meccse:

Az imént említett szép számú szurkoló egészen pontosan 3702 főt jelent – ennél többen semelyik másik találkozón nem fordultak meg az OTP Bank Liga ezen fordulójában. A DVTK Stadion soha nem tartozott azok közé az arénák közé, amelyekben nagyítóval kell keresni a nézőket, de azért az elég nagy szó, hogy ezúttal nem a Ferencváros meccsére látogattak ki a legtöbben, még akkor is, ha most idegenben játszott az FTC.

A forduló legjobb edzője:

Ne is nagyon kanyarodjunk el a DVTK – Rákóczi meccstől, ugyanis a forduló edzője is innen kerül ki: természetesen ő nem más, mint Feczkó Tamás, a miskolciak szakvezetője. A tar mester már majdnem bezsebelte ezt a címet az előző fordulóban is, most azonban már egyértelműen őt illeti meg a forduló edzője titulus.

Az okok pedig már ismertek: csapatával fordulóról fordulóra jobb és jobb játékkal rukkol ki, most se tették ezt másképp: a kezdeti bizonytalanságok után hamar magára találtak a piros-fehérek, és lefutballozták a vendégeket. Nehezítő körülmény volt a már említett köd is, de ez sem igazán befolyásolta őket. Kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal: a szezon elején még a kiesés elől menekülő Diósgyőr bejelentkezett a dobogóért…

A forduló legnagyobb meglepetése:

És azt gondolom, a forduló legnagyobb meglepetése talán ez. Nem is az, hogy a Diósgyőr legyőzte a Kaposvárt, hiszen azért esélyesebbnek számítottak a már szinte tuti kiesőnek elkönyvelt zöld-fehérekkel szemben, hanem a tény, hogy a DVTK az 5. helyen áll, mindkét tavaszi meccsét megnyerve, 5 gólt szerezve.

Nyilván ezen a két találkozón két gyengébbnek mondható együttessel találkoztak – tegyük hozzá, hogy pont emiatt volt fontos, hogy begyűjtsék az itt megszerezhető pontokat. De alapvetően aligha gondoltuk volna még a téli szünetben is akár, hogy ennyire jó rajtot vesz Feczkó Tamás együttese. És persze a dobogó sem elérhetetlen, mint ahogy azt már említettem, bár a 9 pont hátrány az jelentős a jelenlegi harmadik Mezőkövesddel szemben, de a negyedik helytől már csak mindössze 2 pont választja el őket… Egyértelműen kezd körvonalazódni: Feczkó kinevezése remek döntés volt a klub vezetőinek részéről.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

Kisvárda – Ferencváros 1-2

Budapest Honvéd – Mezőkövesd 1-2

Diósgyőr – Kaposvár 2-0

Paks – Zalaegerszeg 2-0

Puskás Akadémia – Debrecen 0-0

Újpest – Fehérvár 0-1

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.