A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 16.
Magyar foci

A forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló 16.

Az NB1 2019-2020-as szezonjában, tehát az új idényben az OTP Bank Liga elmúlt fordulójának összefoglalója némiképp másmilyen lesz, mint volt az előző szezonban, itt a Football Factor Blogon. Külön minden meccs krónikájára nem térünk majd ki, hanem 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a kategóriák a következők lesznek: a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

Az NB1. idei kiírásának 16. fordulója egyben a naptári év utolsó élvonalbeli játéknapja is volt. A csapatok most (az eddigieknél lényegesen) rövidebb időre pihenőre vonulnak, de sokat nem kell várni: már januárban folytatódnak majd a küzdelmek az OTP Bank Ligában! De vissza a mostani fordulóra: röviden úgy összegezhetnénk a látottakat, hogy kevés gól egy hatalmas meglepetéssel tarkítva. Ám ebben a cikkben, a szokásoknak megfelelően, részletesebben is áttekintjük a forduló történéseit. Azaz következzen az idei év utolsó NB1-es összefoglalója, a „leg”-ek!

A forduló legszebb gólja:

Oleksandr Zubkov nem tud kis gólt lőni! Az előző fordulóban is ő érte el a legszebb találatot, és most se igazán tudunk az ő góljánál szemet gyönyörködtetőbbet mondani, így hát egymás után kétszer „nyeri meg” ezt a kategóriáját.

A Ferencváros ukrán szélsője – aki iránt a sajtóhírek szerint több olasz élvonalbeli klub is élénken érdeklődik – a Diósgyőr elleni találkozót döntötte el szabadrúgásból szerzett bombagóljával. A szabad nagyjából 30 méterről járt, a labda mögé pedig Zubkov állt. A támadó ballal lőtte meg, csapódott lefelé rendesen, és ugyan kicsit potya szagú is volt az egész, mert Danilovic védhette volna, de összességében ez a – nem kicsi – gól az ukrán játékos érdeme.

A forduló legjobb játékosa:

Nem volt olyan játékos a fordulóban, aki egynél több gól rúgott volna, így ez alapján nehéz lenne bárkit is kiemelni. De azért volt néhány szép teljesítmény is, én ezen a héten a kaposvári Nagy Richárdot szavazom meg a forduló legjobb játékosának.

Az egyébként végig jól és aktívan játszó Nagy neve mellett egy gól, és egy „gólpassz” szerepel. Az idézőjel azért indokolt, mert az ő kísérletébe ért bele úgy a debreceni Szatmári, hogy gól legyen belőle, ám kétségkívül kellett hozzá Nagy lövése (és az előtte lévő szép csele). A gól viszont teljes egészében az övé, 3-0-ra módosította vele az állást. És még egy adalék ahhoz, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem volt nála jobban teljesítő NB1-es játékos a hétvégén: 300 fölötti Instat-indexével az élmezőnyben van e tekintetben.

A forduló legjobb meccse:

A forduló kétségkívül leginkább közönségszórakoztató meccse – a meglepetés rovatban majd még vissza is térünk rá természetesen – a Kaposvár – Debrecen, hatalmas meglepetésre fölényes kaposvári győzelemmel, 4-1-gyel végződő találkozó volt. Nemcsak az öt gól miatt, hanem mert a Kaposvár tetszetős játékkal rukkolt ki, és a mérkőzés esett gólok is (mindkét oldalon) egyértelműen annak színvonalát.

Már hamar vezetést szerzett a Somogy megyei gárda Balázs Zsolt révén, majd még a félidő előtt meg tudták duplázni előnyüket (ez volt az imént említett Nagy Richárd „gólpassza”). Majd a második félidőben Nagy megszerezte a gólját, amivel 3-0 lett az állás, de erre gyorsan válaszolt egy igen nagy bombával Adenji a másik oldalon. Amikor már úgy tűnt, ennyi is marad a végéig, a 91. percben Tömösvári még lőtt egyet a hazai csapatból, kialakítva ezzel a két fél között lévő három gólos különbséget.

A forduló leglátogatottabb meccse:

Nem túl meglepő, hogy a forduló – szurkolói szempontból talán legnagyobb – rangadóját, a DVTK – Ferencváros találkozót tekintették meg a helyszínen a legtöbben. Egészen pontosan 8133 nézőt számláltak meg Miskolcon, a DVTK-Stadionban. Amit ehhez még mindenképpen hozzá kell tenni, az az, hogy a két tábor pazar hangulatot teremtett, „igazi” presztízscsatán érezhette magát bárki.

A forduló legjobb edzője:

Nem lehet nem Disztl László – Waltner Róbert párost választani a legjobb szakvezető(k)nek ezen a hétvégén, ugyanis az ő csapatuk szolgáltatta a legnagyobb meglepetést, illetve egyszersmind a legnagyobb különbségű győzelmet, ráadásul, mint arra már korábban utaltam, igen szép játékot is láthattunk a Rákóczitól.

A dupla jelölés pedig azért indokolt, mert ugyan papíron a megfelelő licencszel rendelkező Disztl a vezetőedző, valójában inkább Waltner az, aki irányít és ellátja a vezetőedzői feladatokat. Ezzel persze nem Diszt László érdemeit akarom csökkenteni, nyilván ő is kivette a részét ebben a sikerben – ezért is kapják mind a ketten ezt a címet.

A forduló legnagyobb meglepetése:

És akkor, ha még nem volt elég belőle: melyik másik, mint az eddig is sokat emlegetett Kaposvári Rákóczi – Debreceni VSC mérkőzés szolgáltatta a forduló legnagyobb meglepetését, méghozzá azzal, hogy a kaposváriak 4-1-re múlták felül Herczeg András fiait.

A Kaposvár legutóbb még szeptemberben (!) tudott egyáltalán pontot szerezni, akkor a Diósgyőrt győzték le 1-0-ra. Azóta minden bajnoki találkozón pont nélkül maradtak. Egyébként azon kívül is csak egyszer tudtak pontot szerezni, igaz, akkor hármat is: pont a DVSC-t verték, szintén 1-0-ra. A mostani sikerükkel tehát 9 pontjuk van, ami azért nem a legbiztatóbb a folytatásra nézve, ráadásul eléggé pechjük is van: ebben a fordulóban a DVTK kivételével a tabellahelyezés alapján vett riválisok – a ZTE és a Paks is győzni tudott, így nincsenek sokkal jobb helyzetben, mint a forduló előtt voltak. Azt persze már senki nem veheti el tőlük, hogy arattak egy szép győzelmet – hogy ez mennyit fog érni a végelszámolásban, azt már csak tavasszal tudjuk meg.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

Paks – Mezőkövesd 1-0

Kisvárda – Fehérvár 0-2

Puskás Akadémia – Zalaegerszeg 0-1

Kaposvár – Debrecen 4-1

Budapest Honvéd – Újpest 0-0

Diósgyőr – Ferencváros 0-1

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.