A 12. forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló
Magyar foci

A 12. forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló

Az NB1 2020-2021-es szezonjában is jelentkezünk az „Leg”-ekkel, azaz a tavalyihoz hasonló formában számolunk be minden elmúlt NB1-es fordulóról a Football Factor Blogon. A már az előző szezonban megszokott 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

Kezdetét vette az OTP Bank Liga 2020-2021-es kiírásának második köre, igaz, azt túlzás lenne állítani a sok elmaradt meccs miatt, hogy mindenki találkozott már mindenkivel egyszer. Mindenesetre ezúttal, a 12. játéknapon szerencsére teljes fordulót rendeztek a hétvégén, többek között egy Örökrangadóval, ahol a fertőzöttek miatt tartalékos MTK nem tudta megnehezíteni a Ferencváros dolgát. Pintér Attila megszerezte második ottani edzői ciklusának első győzelmét az Mezőkövesd kispadján; a Honvéd pedig továbbra is gödörben van, ráadásul a szurkolók türelme igencsak fogytán van Bódog Tamás és Urbányi István irányába. Következzen a hétvége NB1-es történéseinek összefoglalója, a „Leg”-ek!

A forduló legszebb gólja:

A forduló legelső gólja rögtön a legszebb is lett, és túlzás lenne azt állítani vele kapcsolatban, hogy akkor még Giorgi Beridze aligha tudta ezt, hiszen nemhogy egy fordulóban, hanem gyakran egy egész bajnokságban ritkán lát az ember ilyen gólt, mint amit a grúz középpályás szerzett az Újpest színeiben a Paks ellen.

Beridze a saját térfeléről indult, és rendkívül jól vette észre, hogy a válogatott kerettag Hegedűs Lajos igencsak kint áll a kapujától távol, nagyjából 40 méterről meg is próbálkozott egy emeléssel, amely után a labda a kapus feje fölött a kapuba szállt. Hibátlan, tűpontos kivitelezés, remek gól!

A forduló legjobb játékosa:

Abraham Frimpong már a Juventus elleni meccsen is jó és bátor játékával hívta fel magára a figyelmet, az MTK elleni teljesítményével pedig egyenesen a forduló legjobbja lett a Football Factor Blognál!

A ghánai középhátvéd nagyon magabiztos volt – kellett is, hogy az legyen, mivel az egyébként biztos pontnak számító védőtársa, Blazic viszont rendkívül bizonytalan volt az egész meccsen -, megálljt parancsolt az MTK-támadásoknak, hiba nélkül futballozott. A számok is azt bizonyítják, hogy kiemelkedőt nyújtott ebben a fordulóban, hiszen övé lett a legjobb Instat-index (330), a sikeres passzok számát tekintve pedig harmadik helyen zárt minden mérkőzést tekintve – ez a mutató 66 passzt mutat, amely 89%-os pontosságnak felel meg, mivel összesen 74 átadást kísérelt meg Frimpong.

A forduló legjobb meccse:

Sajnos nehéz kiemelni egyetlen mérkőzést a fordulóból, nem volt különösen kiemelkedő színvonalú egyik találkozó sem. A Ferencváros – MTK mérkőzés ugyan sok kapuralövést, helyenként iramos játékot hozott, ám sok hibával játszott mindkét csapat. Így a forduló mérkőzésének inkább az Újpest – Paks találkozót választom, amely ugyan nem hozott sok gólt, viszont támadójátékot annál inkább – na meg ugye egy hatalmas gólt.

A labdát nagy részben a Paks birtokolta, de az egyenlítő találatot csak a 91. percben tudták begyötörni (Ádám Martin révén), a lila-fehérek vezetőgólja ugyebár a már említett Beridze-találat volt. Az Újpest az egész meccs folyamán még jelen, igencsak tartalékos állapotában is egyenrangú ellenfele volt a paksiaknak, akik ugyan többször be tudták szorítani a hazaiakat, de inkább a mezőnyben folyt a játék. Persze a két csapat támadott becsülettel, végül 127 és 150 támadásvezetésig (ez a legjobb a forduló meccsei közül) és 5, illetve 11 kapura lövésig (melyből 1 és 9 volt kaput eltaláló) jutottak.

A forduló leglátogatottabb meccse:

Továbbra is minden találkozó zárt kapus volt a bajnokságban, így értelemszerűen ebben a kategóriában ezúttal sem lehet győztest hirdetni.

A forduló legjobb edzője:

Pintér Attila már a második mezőkövesdi meccsen megszerezte az első győzelmét a csapattal – a matyóföldiek régi-új trénere lett ezáltal a forduló szakvezetője. Igen fontos három pont volt ez ráadásul, hiszen ezzel egy közvetlen riválist, a Diósgyőrt (mind a tabellán elfoglalt helyezés, mind pedig a borsodi rangadó miatt) sikerült két vállra fektetniük.

A játék koránt sem volt tökéletes, főként a védekezésben akadtak gondok, de a csapatot dicséri, hogy végül be tudták húzni a mérkőzést. Ezzel a három ponttal pedig meg is előzték a DVTK-t, és elmozdultak a kieső pozícióból.

A forduló legnagyobb meglepetése:

Rendkívüli, meglepő eseményről nem igen tudunk beszámolni ezúttal, úgyhogy egy jelentéktelennek ugyan nem mondható, de futballpályán már többször látott eseményt választhatunk a forduló legnagyobb meglepetésének: mégpedig, hogy az MTK védelmének eddigi egyik legbiztosabb pontjának számító Tiago Ferreira hibázott hatalmasat, amiből aztán a Ferencváros vezetést is szerzett (Tokmac Nguen csapott le jól a labdára).

Persze kellett a gól „összehozásához” Varjú rossz passza is, ám a kulcsmomentum Ferreira elcsúszása volt. Megesik az ilyen, de ritkán végződik jól, és a meccs képét tekintve nem igen gondolhattuk, hogy pont a portugál játékos kapitális hibájából szerzi meg majd a vezetést az FTC. Tegyük hozzá, hogy az összképhez hozzátartozik, hogy a fordulást követően volt egy hatalmas mentése is a középső védőnek, aki a gólvonalra befeküdve mentette meg egy újabb kapott góltól csapatát.

Egyébként ha már ennél a találkozónál tartunk, azt is jegyezzük meg, hogy a Fradinál is volt egy kisebb meglepetés: az eddig a bajnokságban gólképtelen Baturina beállását követően gyakorlatilag az első labdaérintéséből, 1 perc alatt gólt szerzett, némiképp váratlanul.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

Újpest – Paks 1-1

Kisvárda – Budafok 0-0

Fehérvár – Zalaegerszeg 2-0

Ferencváros – MTK 2-0

Mezőkövesd – Diósgyőr 2-1

Budapest Honvéd – Puskás Akadémia 0-1

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.