A 8. forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló
Magyar foci

A 8. forduló “leg”-jei – NB1-es összefoglaló

Az NB1 2020-2021-es szezonjában is jelentkezünk az „Leg”-ekkel, azaz a tavalyihoz hasonló formában számolunk be minden elmúlt NB1-es fordulóról a Football Factor Blogon. A már az előző szezonban megszokott 6 kategóriában minden forduló után győztest hirdetünk: ezek a legszebb gól, a legjobb játékos, a legjobb meccs, a leglátogatottabb meccs, a forduló legjobb edzője, valamint a legnagyobb meglepetés.

A 8. forduló kétségkívül leginkább érdeklődésre számot tartó találkozója a Ferencváros és az Újpest összecsapása volt, és nem is lehetünk csalódottak: a két csapat 230. egymás elleni bajnoki mérkőzése remek játékot, nagy iramot és küzdést, szép gólokat hozott. A fordulóban emellett sorozatban harmadszorra győzött a Budafok, ezzel már harmadik a tabellán, a DVTK pedig négy vereséget követően tudott ismét győzelmet aratni, tette ezt a gödörben lévő Puskás Akadémia ellen. Fordulóösszefoglaló, azaz a „Leg”-ek következik!

A forduló legszebb gólja:

A Ferencváros – Újpest találkozóról a későbbiekben még lesz szó részletesebben is, de egy valamit már most ki kell emelni: ez pedig Somália szép kapáslövése és gólja, amely a forduló találata lett a Football Factor Blognál. A találkozó 60. percében Mak adott be egy szögletet, amit a brazil középpályás nagyjából 10 méterről, egy akrobatikus mozdulattal, pattanás nélkül a kapu jobb felső sarkába bombázott. Fantasztikus kapáslövés volt, igazi ritkaság az ilyen gól.

Emlékezhetünk rá, hogy Somáliának nem ez az első nagy találata az Újpest ellen: 2013 márciusában egy nem kisebb góljával szerezték meg a kilencedik kerültiek a vezetést az ősi rivális ellen; az a meccs végül 2-1-es Fradi sikerrel zárult.

A forduló legjobb játékosa:

Az elmúlt hetekben igen nagy gödörben lévő Diósgyőrnek (egy döntetlen és négy vereség a legutóbbi öt meccsen), no meg valószínűleg személyesen Feczkó Tamásnak is hihetetlen fontos volt, hogy legyőzze a Puskás Akadémiát a hétvégén. Ezt megtette a miskolci alakulat; a 3-0-s diadal főszereplője Stefan Drazic volt. A Football Factor Blognál ő a forduló játékosa.

Drazic 89 percet töltött a pályán, az 5. percben ő szerzett vezetést egy gyönyörű csel után, majd a második gól előtt ő harcolta ki azt a tizenegyest, amiből Ivanovski megduplázta a DVTK-előnyt. A szerb csatár egyébként az egész meccsen „nagyot ment”, övé lett a második legmagasabb Instat-index a fordulóban (320). Szintén az egész fordulót tekintve az ő nevéhez fűződik a harmadik legtöbb győztes párharc (12), valamint a legtöbb sikeres csel is (6). Ő szenvedte el (holtversenyben) a legtöbb szabálytalanságot (5), amely jól mutatja, hogy nehezen tudták őt tartani a rivális védők.

A forduló legjobb meccse:

A forduló legjobb meccse ezúttal a leginkább várt, legnagyobb hagyományú, szurkolói szempontból a magyar élvonal legnagyobb összecsapása volt: a Ferencváros – Újpest derbi. A zöld-fehérek 2-0-ra győztek Tokmac és Somália góljaival, utóbbiról ugye már értekeztünk a korábbiakban, de nem is a gólok száma, sokkal inkább a két csapat mutatott játéka miatt lehetünk igazán elégedettek a színvonallal.

Persze a mérkőzés nagy részét a Fradi dominálta, dicséretes, hogy a barcelonai 1-5 után is így tudtak játszani, direkt, tempós támadófutballal rukkoltak elő, 132 támadást vezettek a mérkőzésen, ebből 71 volt veszélyes, és volt 11 kapura lövésük is. De az Újpest sem mutatott éppenséggel rossz formát, a két csapat közötti különbség kijött, de azzal egyáltalán nem lehet vádolni a lila-fehéreket, hogy törte volna a hátukat a kapu, egyedül a kihagyott tizenegyest sajnálhatják. Összességében remek találkozó volt, amiről nem hiányzott az igazi derbi hangulat sem.

A forduló leglátogatottabb meccse:

Na ná, hogy az imént részletezett Fradi – Újpest vitte a prímet e tekintetben. Az elmúlt jónéhány évből nehéz lenne olyan esetet mondani, amikor, ha a fordulóban budapesti derbit rendeztek, ne ezen két csapat mérkőzésére látogatott volna ki a legtöbb szurkoló. Ezúttal 15789 nézőt számláltak meg.

A forduló legjobb edzője:

A DVTK győzelmének fontosságáról már épp elég szó esett az előbbiekben, de azt mindenképpen említsük meg, hogy ennek a sikernek igen fontos tényezője volt Feczkó Tamás, pontosabban az ő általa elképzelt játék, amit a diósgyőriek megvalósítottak – ezzel Feczkó a forduló edzője.

Az egy dolog, hogy a tabellautolsó Diósgyőr 3-0-lal küldte haza a bajnokságot jól kezdő felcsútiakat, de tette ezt fantasztikus játékkal, főleg az első félidő miatt dicsérhetőek a piros-fehérek. A vendégek eléggé esélytelen csapat benyomását keltették, és a hazaiak tulajdonképpen már a félidőre dűlőre vitték a dolgot: a végeredmény már 38 perc játék után kialakult. Ha Feczkó Tamás együttese továbbra is tudja ezt a szintű játékot hozni, akkor a tabella sokkal feljebbi részében van a helye, ugyanakkor kérdés: miért nem sikerült ezt a produkciót bemutatni az előző öt fordulóban?

A forduló legnagyobb meglepetése:

Tipikus lesajnált kiscsapat volt a Budafok a szezon kezdetén. Nem igen volt olyan ember, aki – ha az OTP Bank Liga szezon végi kiesőit kellett megnevezni – ne te tette volna a két csapat közé a budafokiakat. Ám az eddigi eredmények alapján már inkább azt nehezebb elhinni, hogy a Budafok kiesik a szezon végén, mintsem azt, hogy bentmarad. Ráadásul ebben a fordulóban sorozatban harmadszor győztek, ezzel pedig övék a forduló meglepetése – slusszpoén, hogy ezzel a tabella harmadik helyére ugrottak!

Merthogy azt is kevesen gondoltuk volna, hogy három meccset egyáltalán nyerni tudnak az élvonalban, ehhez képest pedig már most, a nyolcadik forduló után 4 győzelemnél és egy döntetlennél járnak, legutóbbi 3 találkozójukon pedig egyaránt begyűjtötte a 3 pontot Csizmadia Csaba együttese. Ki hitte volna augusztusban, amikor elindult a bajnokság, hogy erről fogunk majd beszámolni? Persze a tények magukért beszélnek.

És akkor végül foglaljuk össze az eredményeket:

MTK – Kisvárda 1-1

Paks – Budapest Honvéd 0-0

Ferencváros – Újpest 2-0

Zalaegerszeg – Budafok 1-3

Mezőkövesd – Fehérvár 1-2

Diósgyőr – Puskás Akadémia 3-0

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

FERENCVÁROS felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.