Döntetlen Zágrábban, minden esélye megvan a Fradinak a továbbjutás kiharcolására!
BL,kupák, válogatottak

Döntetlen Zágrábban, minden esélye megvan a Fradinak a továbbjutás kiharcolására!

Elérkezett a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első mérkőzése, amely egyben azt is jelentette, hogy a sorozatban továbbra is versenyben lévő Ferencvárosnak jelenése volt Zágrábban, a Maksimir Stadionban a horvát kirakatcsapat, a Dinamo Zagreb elleni mérkőzésen.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a párharc a Ferencváros számára az év egyik, ha nem a legfontosabb két meccse. A Zagreb elleni továbbjutás legalább Európa-liga főtáblát érne, és egy meccsre, már szemmel látható és elérhető közelségbe kerülne a Bajnokok Ligája csoportköre is.

A Fradi kétségkívül rászolgált arra, hogy itt legyen, eddig igen meggyőző teljesítménnyel (ez alól talán csak a máltai visszavágó a kivétel) búcsúztatták a bolgár bajnok Ludogoretset, valamint a máltai aranyérmes Vallettát. Ugyanakkor – habár ezek fontos győzelmek voltak, és a bolgárok elleni kifejezetten bravúrosnak mondható – közel sem voltak mérhetőek ahhoz, ami a Dinamo ellen, főleg a horvát fővárosban, idegenben várt a kilencedik kerületi klubra.

Viszont nagyon fontos volt a mérkőzés előtt hangsúlyozni, hogy a Fradi egyáltalán nem teljesen esélytelenként lépett pályára ezen a mérkőzésen – és úgy a párharc egészében nem számított teljesen outsidernek. Nyilván az egyértelmű esélyes nem a magyar bajnok volt, de Sergei Rebrov vezetőedző joggal lehetett bizakodó a találkozó előtt, kiindulva a Ferencváros eddigi szerepléséből, és főleg mutatott játékából.

Az ukrán szakvezető egyébként három helyen változtatott a legutóbb felrakott kezdő 11-éhez képest: ami kevésbé volt meglepetés, hogy az eddig nem igazán jeleskedő Ihnatenko helyett bekerült Sigér, de emellett némiképp meglepő volt az, hogy a Valletta ellen kifejezetten jól teljesítő Civic helyett Heister kapott lehetőséget, valamint a csapat egyik sztárjának mondható Lanzafame helyett Signevich kezdett.

Sajnos nem indult számunkra túl jól a mérkőzés: a Dinamo a mérkőzés elején igen nagy nyomást helyezett a ferencvárosi kapura, aminek az lett az eredménye, hogy az ellenfél legnagyobb sztárjának mondható Dani Olmo már a 7. percben vezetést szerzett. Dibusz ekkor már tehetetlen volt, igaz, előtte nagyot védett a kapus.

Nem indult tehát valami jól a találkozó a magyar bajnok számára, kicsit bennünk lehetett a félsz, hogy csúnya vereség lehet a vége. Ezzel szemben – még ha csak rövid időkre is – kezdett szép lassan egyenrangú ellenféllé válni a Ferencváros.

A védelem sorait sikerült rendezni (talán Heister oldalán volt egy kis bizonytalanság), és úgy tűnt, a Dinamo sem akar túl nagy iramot diktálni, lövésekig, helyzetekig ugyan eljutottak (utóbbiból azért volt pár veszélyes, no meg egy tizenegyesgyanús szituáció – Blazic valóban kezezett -, de olyan nagyon nem volt benne a második gól a mérkőzés ezen részében a játékukban). A Ferencváros előbb csak tartotta a labdát, nem akart kinyílni, de idővel előrébb és előrébb merészkedett.

Néhány szabadrúgásból, szögletből, beadásból a horvát kapuig is eljutott a magyar csapat, de kihagyhatatlan ziccert nem sikerült kidolgozni az első félidőben. Az iram nem volt nagy, a labdát pedig többet birtokolta az FTC. Kezdhettünk tehát kissé megnyugodni.

A Fradiból leginkább Tokmacot érdemes kiemelni: a norvég szélső – az eddigi meccseihez hasonlóan – igencsak aktív volt a bal szélen. Talán ő volt az, aki a legnagyobb veszélyt jelentette a horvátok kapujára, látszott, hogy vele sokszor nem igen tudtak mit kezdeni a védők, és talán picit tartottak is tőle.

A félidő végén felerősödött a horvát nyomás, több szögletet is rúghattak egymás után. Néha a védők tisztáztak, néha Dibusz Dénes védett bravúrral. Végül valahogy csak megúszta a Fradi, sikerült kihúzni ezzel az eredménnyel az első félidő végéig. Sőt, egyáltalán nem tűnt lehetetlennek idegenbeli gólt szerezni a második félidőben.

Abban a második félidőben, amely az elsőhöz hasonló iramban kezdődött: lassú játék, biztonságra törekvő csapatok, néhány Dinamo, de már inkább Fradi-helyzetek. Egészen a 60. percig volt így. Ugyanis egy sarokrúgást követően Dvali mentett meg egy labdát, Zubkov beadása után Tokmachoz került a labda, akinek a lövését még védte Livakovic, de Sigér Dávid közeli fejesét már nem! 1-1, egyenlített a Ferencváros! Lesen biztosan nem volt Sigér, és ugyan a fejesét a gólvonal közeléből kanalazták ki a horvátok, nagy valószínűséggel bent volt az a labda.

Érezhetően meglepte a horvát csapatot a bekapott gól, igyekeztek nagyobb fokozatba is kapcsolni ezután, de nem igazán sikerült újra felpörögniük. Persze veszélyeztették a Ferencváros kapuját, például nem sokkal a gól után egy ajándék labdát a kapu közvetlen közeléből a kapufára rúgtak. De az FTC a mérkőzés ezen szakaszában abszolút egyenlő ellenfélnek bizonyult. Nem állt vissza teljesen védekezni a zöld-fehér klub, ezután is akadtak lehetőségei.

A mérkőzés vége felé fokozódott a nyomás a magyar bajnok kapuján, hol Dibusz védett, hol pedig szimplán megúsztunk néhány Dinamo Zagreb-helyzetet. Egy idő után már igencsak kecsegtető eredménynek tűnt az 1-1, mert nagyon jöttek a horvátok, az idegenbeli gól, sőt tulajdonképpen az előny már ezzel megvolt.

És habár a végén igen meleg pillanatokat élhettek át a Ferencváros játékosai és drukkerei (no meg edzője), az eredmény a lefújásig nem változott! 1-1, ki gondolta volna, főleg a meccs első perceiben! Azt hiszem, ezzel nem igen lehetünk elégedetlenek.

Természetesen a párharc korán sincs lefutva, nagyon jó az idegenbeli gól, de nagyon kemény mérkőzés vár majd a srácokra a Groupama Arénában. Ennél valószínűleg sokkal nehezebb lesz, de az esély abszolút megvan a visszavágóra. Már csak élnie kell vele a Ferencvárosnak.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.