Kiss Ágoston: “Nem elég az, hogy edzésen odateszed magadat”
Interjú

Kiss Ágoston: “Nem elég az, hogy edzésen odateszed magadat”

Kiss Ágoston idén nyáron Szombathelyről, a Haladásból a németországi Bielefeldbe teszi át a székhelyét, ahol az Arminia Bielefeld Bundesliga 2-es felnőtt keretéhez fog tartozni. Egyelőre még csak egy évig kölcsönben – a további opciókról részletesen beszélt -, de nem kizárt, hogy utána is Németországban marad. A 2001-es születésű hálóőr több korosztályban is védte az utánpótlás-válogatottak kapuját, az egyik legnagyobb tehetségnek tartják a poszton. Ráadásul fiatal kora ellenére példamutatásban is az élen jár – egyhavi jövedelmét ajánlotta fel idén húsvétkor a Srí lankai merényletekben bajbajutottaknak. Többek között erről is mesélt a Football Factor Blognak – interjú következik.

A következő szezont a német másodosztályú Arminia Bielefeldnél fogod majd megkezdeni. Mikortól csatlakozol majd ténylegesen hozzájuk a nyár folyamán?

A felkészülés június 20-án kezdődött itt kint, az Arminia Bielefeld felnőtt csapatánál. Én az érettségi vizsgáimat letudva, 22-én már edzésbe álltam.

A Haladás u19-es csapatától kerültél ki Németországba. Honnan jött ez a lehetőség, hol figyeltek fel rád a német klubtól?

A menedzserem, Georgi Attila hívott fel telefonon, hogy a csapat meg szeretne nézni élőben, egy próbajáték alkalmával. Előtte csak felvételeket láttak egy pár válogatott meccsemről. Három napot töltöttem itt, amikor a felnőtt csapatnál edzettem.

Egy évig, kölcsönben fogsz náluk szerepelni. Van esetleg olyan opció a kölcsönszerződésben, hogy végleg szerződtessenek?

Igen, a szerződésem először egy év kölcsönről szól, utána elővásárlási joga van a klubnak, ezzel még 2 évvel meghosszabíthatják a szerződésemet.

Egyébként hol képzeled el magad inkább hosszútávon? Itthon vagy külföldön?

Külföldön képzelem el a jövőmet, szeretnék minél több évet légiósként eltölteni.

Király Gábor visszavonulásával lehetőséged nyílt volna akár a Haladás felnőttcsapatának első számú kapusává válni rövid időn belül. Nem bánod, hogy végül külföldre kerülsz, és erre csak később lesz esetleg lehetőséged?

Ez egy kicsit összetettebb kérdés. A Haladásnál előttem volt a rangsorban Király Gáboron kívül a rutinos Rózsa Dániel, és a fiatal, nagy potenciállal rendelkező Gyurján Márton is. Emellett, hogy külföldre kerülhettem egy felnőtt csapathoz, egy hatalmas elismerés és fejlődési lehetőség. Én ebbe gondolkodás nélkül beleegyeztem, hiszem nekem az egyik nagy álmom, hogy Bundesligában védjek, és ezzel is, hogy egy ilyen klubba szerződhettem, rengeteg tapasztalatot szerzek, amit akár itthon, akár külföldön kamatoztathatok.

A Bielefeldnél hol számítanak majd rád? Már a felnőttek között, vagy még valamelyik utánpótlás korosztályban?

Jelenleg is a felnőtt csapattal edzek, itt 3. számú kapusként számítanak rám, de az életkoromnál fogva még játszhatok az U19-es csapatban. Akikkel a Bundesliga Nyugati csoportjában fogunk szerepelni olyan csapatokkal együtt, mint például a Schalke 04, Borussia Dortmund vagy a Borussia Mönchengladbach.

A Haladás utánpótlásából rövid időn belül három kapust is külföldi csapat szerződtetett – rajtad kívül Hegyi Krisztiánt (a Football Factor korábbi interjúalanyát) és Senkó Zsombort is. Úgy tűnik, igencsak jó a kapusképzés Szombathelyen, mit gondolsz, mi ennek az oka, minek köszönhető ez?

Én azt gondolom, hogy Szombathelyen nagyon felkészült és hozzáértő szakemberek dolgoznak a kapusokkal az Illés Akadémián, Kutasi Csaba és Németh Gábor személyében, mi is (Zsombival és Krisztiánnal) ezt bizonyítjuk. Persze ahhoz, hogy profi első ligás, vagy válogatott kapus legyél, nem elég az hogy edzésen odateszed magadat, kell a jó mentalitás, a hit, nem mellesleg az alázat, és az hogy igenis akarj minden nap jobb lenni. Az Illés Akadémián ebben is nagyon sokat segítettek nekünk és támogattak mindenben.

Hogyan értékelnéd az elmúlt szezont? A Haladás u19-es csapatában kaptál lehetőséget, ráadásul a két UEFA-Youth League meccsen (ami ugye az ifjúsági BL-nek felel meg) is te álltál a gólvonalon.

A csapatunk 5. helyezést ért ez a Kiemelt U19-es első osztályban. Felemás szezont zártunk, nagyon jó összetartó csapatunk volt, sajnos az eredmények nem jöttek, ennek ellenére élveztem minden pillanatát ennek a bajnokságnak. Tavaly ez a korosztály bajnok lett, ezért mi indulhattunk az UEFA Youth League-ben. Ez a két meccs volt a szezon csúcspontja szerintem. Minden focistának készülő gyerek arról álmodik, hogy felnőttkorában a Bajnokok Ligájában játsszon. Nekünk ez félig megadatott, hiszen mi a fiatalok között szerepelhettünk, és annak ellenére, hogy csak két meccset játszottunk, örök élmény marad.

A U19-es válogatott kerettagja voltál idén az elitkörben, de nem léptél pályára. Több lehetőséget vártál ennél?

Igen, kerettagja voltam az U19-es válogatottnak. Ez ugye ebben a szezonban a 2000-es korosztályt fedi. Engem az indulás előtti nap hívtak be harmadik számú kapusnak. Hatalmas megtiszteltetésnek vettem, hogy egy évvel idősebbekkel utazhatok ilyen rangos tornára, ezért egyből utaztam is Telkibe. Nem vártam lehetőséget, már az is elég tapasztalatszerzés volt nekem, hogy ott lehettem, mert idén a mi korosztályunk következik és remélem ezekkel a tapasztalatokkal tudom segíteni a társaimat, és így, ami az U17-ben nem sikerült, sikerüljön az U19-ben.

Idén áprilisban pénzadománnyal segítettél a srí lankai terrortámadás bajbajutottain. Hogyan jött az elhatározás, hogy ekképpen jótékonykodj?

Igen, egyhavi jövedelmemet ajánlottam fel a srí lankai terrortámadás áldozatok családjainak megsegítésére. Ez hitéleti indíttatás volt, hiszen ezt a terrortámadást húsvét vasárnap követték el, ami a katolikusok legnagyobb ünnepe. Kötelességemnek éreztem segíteni az áldozatokon.

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

A kapusedzőim mind azt mondták, hogy nagyon gyorsan tanulok. Én úgy érzem, ez a legnagyobb erősségem.

A Football Factor egy sportruházattal foglalkozó cég, többek között kapuskesztyűk is megtalálhatóak a kínálatban. Te milyen kesztyűben védesz most?

Én jelenleg Adidas Negative típusú kapuskesztyűt használok.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

KAPUSKESZTYŰK

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.