Az utánpótlás-képzés alapelvei – 2. rész
Sporttudomány

Az utánpótlás-képzés alapelvei – 2. rész

Ebben a kétrészes cikkben újra sportszakmai téma lesz terítéken, méghozzá az utánpótlás-képzés kapcsán. Korábban számtalan cikkben foglalkoztam az utánpótlás-nevelés, utánpótlás-képzés témakörével itt, a Football Factor Blogon, így most ugyanezt a vonalat továbbgondolva az utánpótlás-képzés alapelveiről lesz szó.

Az első részben inkább általánosságban fogalmaztam meg tanácsokat, alapelveket, didaktikai fogásokat az egész utánpótlás-nevelésre nézve, a másodikban, tehát ebben a részben viszont korosztályra lebontva ismertetem a legfontosabb képzési elveket. Vágjunk is bele!

Mint azt az első részben ismertettem, alapvetően 4 különböző korosztályra érdemes lebontani az utánpótlás-képzés folyamatát – azaz azt az időszakot, amíg a játékos fiatal korától, legelső edzésétől kezdve felnőtt labdarúgóvá válik. Ezen belül is legfőképpen az első három korosztályról lesz majd szó, hiszen jelen cikkben azt érdemes nekünk vizsgálni, de hivatalosan a felnőtt korosztályt 23 éves kor felett számítjuk. Ezekben a korosztályokban mindig más és más a képzési cél – lássuk is, hogyan néz ez ki részletesen!

Gyermek képzési elvek (U7-U11):

Edzés:

Az edzés élményeket és bűvöletet közvetít a labda körül, a labdával és a labdáért. A sokoldalú képzés, oktatás kerül megalapozásra. Az edzés élményt ad, valamint a folyamatos fejlesztés és képzés által segíti a futball tanulását.

Mérkőzés:

A mérkőzés eszköz, lehetőséget biztosít a gyerekek számára. Ezeknek a mérkőzéseknek elsősorban élményt kell nyújtaniuk, a játék szabad, kreatív és külső hatásoktól mentes kell, hogy legyen, ugyanakkor az edző szakszerű támogatásával kell, hogy megvalósuljon.

Célok:

A legmeghatározóbb cél, hogy lefektessük az alapokat egy életre szóló sporttevékenységhez. Ez tartalmazza az életkori sajátosságoknak megfelelő képességek és készségek fejlesztését, a sport iránti szeretetet, valamint a futballjáték alapjainak és technikáinak megismerését.

Eredmény:

A fejlődést a gyermek önmagához kell mérni. Ennek megfelelően minden gyerek játékélményét fejleszteni kell, valamint fejlődési lépéseket kell elérni a célok alapján.

Edzői minőség:

Az edzői minőség minden gyerek teljesítményfejlődése alapján kerül mérésre. Ez magába foglalja a gyerekek motorikus teljesítményképességének és a személyiségfejlődés futball specifikus-képességének és készségének területeit is. Az edző nem csak a sportért felelős, hanem hangsúlyt fektet a pedagógiai gondozásra is, így ösztönöz és támogat is.

Serdülő képzési elvek (U12-U15):

Edzés:

A teljesítmény gondolata egyre jobban az előtérbe kerül. A magasabb követelmények játékosan épülnek be a már megtanultakra. A tréning, edzés élvezetet nyújt, és a fejlesztés és elvárások által egyre inkább a mérkőzés tartalmára irányul. A képzés aranykora.

Mérkőzés:

A mérkőzések lehetőséget nyújtanak a játékosok számára a versenyzésre saját korosztályukban. A játékhelyzet-megoldások, a tanult taktikai eljárások a játékban kipróbálásra kerülnek. Maga a játék kreatívan és az edző szakszerű támogatásával kell, hogy megvalósuljon. A megoldandó lehetőségek biztosítják az ez idáig megtanult ismeretek kipróbálását és az újdonságot.

Célok:

A legfontosabb cél a futball iránti lelkesedés fokozása. Az ehhez szükséges készségek és képességek alapjait az edzéseken fektetjük le a sikeres és modern játék érdekében. A játékok során a gyerekek felmérhetik saját tudásukat és a tanultakat sikeresen használhatják is. Természetesen mindenki szeretne nyerni. Fontos a pozitív, győztes mentalitás kialakítása a megfelelő pedagógiai módszerek segítségével.

Eredmény:

A fejlődést egyénileg és csapat szinten kell értékelni. Minden gyermek az eddig megtanult képességeinek és készségeinek megfelelően kerül a további képzésre. A gyerekeket fejlesszük és a célkitűzéseknek megfelelő fejlődéseket elérjünk.

Edzői minőség:

Az edzői minőség minden gyerek teljesítményfejlődése alapján kerül mérésre. Ez magába foglalja a gyerekek motorikus teljesítményképességének, és a személyiségfejlődés futball specifikus-képességének és készségének területeit is. Az edző nem csak a sportért felelős, hanem hangsúlyt fektet a pedagógiai gondozásra is, így ösztönöz és támogat is.

Ifjúsági képzési elvek (U16-U19):

Edzés:

A teljesítmény az előtérbe kerül. Egyre magasabb és specifikusabb követelmények a játékok oktatásában. Csapatjáték és egyéni képzés. A mérkőzés sikeres megvívásához szükséges képesség- és készségszint fejlesztése.

Mérkőzés:

A mérkőzések lehetőséget adnak az edzés során kidolgozott eljárások megvalósítására. Fontos a csapategység, csapatérdek és az egyén kapcsolata. Fontos az eredmény. Megoldási lehetőségeket az ez idáig megtanult ismeretek adnak, valamint az új taktikák kipróbálása.

Célok:

A legfontosabb cél a teljesítményfutballra való felkészítés. A tanult ismeretek a mérkőzéseken alkalmazásra kerülnek. Még nyomás alatt is biztosan, sikeresen kell használni a tudást. A teljesítménysport konfliktusaihoz való alkalmazkodás. Játékos profil, sajátos egyéni stílus kialakítása, profi életmódra nevelés.

Eredmény:

A sikereket egyénileg és csapat szinten értékelni kell. Minden játékos az idáig megtanult képességeinek és készségének megfelelően kerül képzésre. Egyéniség a csapatba a közös célkitűzéseknek megfelelően kerülhet csak be.

Edzői minőség:

Az edzői minőség minden játékos teljesítményfejlődése alapján kerül értékelésre. Ez magába foglalja a gyerekek motorikus teljesítményképességének, és a személyiségfejlődés futball specifikus-képességének és készségének területeit is. Az edző nem csak a sportért felelős, hanem hangsúlyt fektet a pedagógiai gondozásra is, így ösztönöz és támogat is.

Ugyan a játékos 23 éves koráig utánpótlás korúnak tekinthető, az utánpótlás-nevelés gyakorlatilag az u19-es korosztállyal bezárólag befejeződik, innentől a játékosok átkerülnek a felnőtt futballba, ahol már teljesen más egy edzés célja, mint amikor játékosokat képeznek.

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.