Magyarország – Wales: 1-0 – statisztikai elemzés
Sporttudomány

Magyarország – Wales: 1-0 – statisztikai elemzés

Bravúrgyőzelmet aratva, 1-0 arányban győzött a magyar válogatott Wales legjobbjai ellen EB-selejtező mérkőzésen. A győzelem igencsak fontos volt abból a szempontból, hogy megőriztük első helyünket a csoportban, és a kijutás felé is tettünk egy határozott lépést, bár ahogy Gulácsi Péter fogalmazott: az esélyeink nem nőttek az EB-részvételre, csupán életben tartottuk azokat. Azonban azt nem szabad nem észrevenni, hogy Marco Rossi keze alatt egy karakteres csapat kezd kialakulni, határozott elképzeléssel és saját játékkal.

Ebben a cikkben a számok nyelvén vizsgálom meg a mérkőzés legfontosabb aspektusait, főként a statisztikai adatokra alapozva. Emellett górcső alá veszem majd Pátkai Máté gólját is. Elemzés, itt, a Football Factor Blogon!

A magyar válogatott egy kicsit hibrid játékrendszerben futballozott ezen a mérkőzésen, amely valahol a 4-3-3 és a 4-2-3-1 között lehetett. Ami viszont biztos, hogy az azeri meccshez képest két változtatás történt, ami abszolút érthető: a védekezésben kissé fegyelmezetlen Kleinheisler Lászlót az inkább szűrő, védekező középpályás Pátkai helyettesítette, illetve Holender Filip kezdett Nagy Dominik helyén – hogy ő miért kerülhetett be, arra majd később kitérek.

Ellenfelünk 4-2-3-1-et játszott, ahogy az előző két selejtező meccsükön is. Az eddigiekkel ellentétben azonban legnagyobb sztárjuk, Gareth Bale a jobb oldalon kezdett, azaz Ryan Giggsék inkább a szélen akarták megbontani válogatottunk védekezését. A center pedig az a Daniel James lett, aki nemsokára Manchester United-mezben focizik majd, és gyorsaságát külön kiemelte Marco Rossi a meccs előtti sajtótájékoztatón.

Ám nem igazán jött be a walesiek terve, ugyanis Bale oldalát jól biztosította a Rossi-csapat: nemcsak Korhut védekezett jól, hanem – és itt jön a képbe a magyar gólkirály – Holender kezdőbe állítása sem lehetett véletlen: a szélső az NB1-ben többször is feltűnt már védő pozícióban is, könnyen lehetett, hogy Rossi úgy kalkulált: jobb arra az oldalra egy védekezni is tudó szélső. Így aztán Bale gyakorlatilag a walesiek támadóharmadának bármely részén feltűnhetett a meccs folyamán, hol középen, hol bal oldalon láthattuk játszani. Érdemes egy pillantást vetni a hőtérképére, az pontosan bizonyítja ezt az állítást:

Bale-t tehát sikerült semlegesítenünk, ami azért erősen kihatott a walesiek teljesítményére is. Ha ránézünk a klasszis statisztikájára, az is megmutatja, hogy igencsak alulteljesített: 11-ből 5 párharcot elvesztett, volt eladott labdája, és nála rosszabb arányban csak Brooks, illetve a csereként beállt Vokes passzolt a walesi csapatból. És akkor a kihagyott zicceréről még nem is beszéltünk.

Viszont James azzal, hogy kihúzódott a szélre a center pozíciójából, hogy ott helyet csináljon Bale-nek, a walesiek legveszélyesebb fegyverévé vált, többször is meg tudta verni gyorsaságával, cseleivel az azon az oldalon játszó Lovrencsicset. Ez a statisztikájukon is meglátszódott:James 14-ből 10 párharcot megnyert, és 2-ből 2 csele bejött. A Ferencváros játékosa ezzel szemben viszont csak 2 párharcot nyert meg a 7-ből, egyszer lecselezték, vesztett két labdát, és kétszer csak szabálytalanság árán tudta megállítani ellenfelét.

Egyébként nem igen jött be az, amit előzetesen a walesiektől vártunk volna, hogy kihasználva fizikális adottságaikat, párharckereső, illetve hosszú ívelésekkel operáló játékot fognak játszani. Nos, ez nem így lett, sőt, inkább ránk volt jellemző, hogy hosszú labdákkal játszottunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a hosszú indításokból nekünk 66-volt, míg nekik csak 53, ráadásul mi 39-et játszottunk meg sikeresen ezekből (59 %-os mutató), míg ők az övéikből csak 23 ment emberhez (43 %). És ugyan ők több párharcot és fejpárbajt nyertek meg végül (44-52, illetve 15-17, mindkétszer a javukra), ez nem volt meccset befolyásoló tényező.

És akkor kicsit kanyarodjunk vissza a mi íveléseinkhez. A legtöbb Szalai Ádám irányába ment, akinek a játékra külön ki kell térni, ha a meccset elemezzük. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar csatár a mezőny egyik, ha nem a legjobb játékosa volt ezen a mérkőzésen. A mezőny legtöbb párharcát (21) ő vívta, és ő is nyerte meg a legtöbbet (11), valamint kiharcolt két szabálytalanságot is.

Szalai Target man-szerepköre ezen a meccsen is megmutatkozott, és az is tisztán látszik, hogy ez a válogatott játékának egy nagyon fontos tényezője. Egyébként érezhetően nagyon fekszik ez a szerepkör a Hoffenheim játékosának.

A Target man olyan típusú csatár, amely testi erejét felhasználva megzavarja az ellenfél védelmét, hogy teret nyisson a csatártársának, vagy a mélységből érkező középpályásoknak. Sokszor inkább fizikai adottságait használja, hogy a csapattársakat játékba hozza, kevésbé támaszkodik a technikai képességeire.

De Szalai játéka nemcsak azért hasznos, mert egyrészt jól veszi le a labdákat a második hullámban érkezőnek, illetve nyújt egyfajta passzopciót, ha hátul gond van („ha baj van, csak rúgd előre Szalainak”), másrészt a védekezésben és a letámadásban jól használható, hanem mert a fent említett játékával több védő figyelmét is leköti, így lehetőséget teremt a középpályásoknak arra, hogy szabadabban kaphassák a labdákat, kevesebb figyelem mellett játszanak. A gól is bizonyítja ezt, nézzük is meg!

A walesiek védelme jobbra tolódott, teljesen érthető módon, hiszen ott vagyunk nagyobb létszámban, illetve ott folyik a játék. De ez egyrészt azt eredményezte, hogy középen igencsak üres volt a tér (ahová a későbbi gólszerző, Pátkai be is indult), másrészt pedig azt, hogy Szalaira mindössze egy hátvéd jut.

Ez a kép pedig már azt mutatja, hogy Korhut beívelése kit mást, mint Szalait keresi, akire az egy védő nem elég, a center ekkor simán lefejelné a labdát, ezt észleli két másik walesi is, akik elkezdik támadni Szalait. Csakhogy így teljesen üresen maradt Pátkai, aki elé odagyötri a magyar csatár a labdát, és a Vidi középpályása pedig a hálóba lőtt.

Szalai tehát lekötötte a védőket, ami azért volt hasznos, mert tulajdonképpen a walesieknek így két választásuk maradt: vagy hagyják Szalait egy-egy ellen birkózni, fejpárbajt vívni, amit nagy valószínűséggel a center megnyert volna, de akkor tudtak volna figyelni a tizenhatos többi részére és Pátkaira is, vagy választhatták azt, amit igazából választottak is, hogy többen rárontanak Szalaira, csak hát láthattuk mi történt ezzel.

Ha pusztán a statisztikákra hagyatkozunk, a magyar csapatból mindenképp meg kell említeni a kapus Gulácsi Pétert, aki 4 büntetőterületen belülről érkező lövést is hárított, illetve 76,7 %-os pontossággal passzolt (ami egész jónak számít, főleg, hogy a hosszú kirúgásokkal nehéz mindig embert találni). A mezőnyjátékosok közül Orbán és Baráth szerepelt a legjobban a statisztikák alapján: előbbinek volt 5 tisztázása, 4 közbeavatkozása, 2 kiharcolt szabálytalansága. Ráadásul 89,1 %-os pontossággal passzolt, hosszú indításai közül 7-ből csak 1 tévesztett célt, sőt, volt egy kaput eltaláló lövése is (ami ugye egy fejes volt). Baráth Botond blokkolt egy lövést, 5-ször tisztázott, egyszer jól avatkozott közbe. 7-ből 4 párharcát megnyerte, 86,8 %-ban passzolt pontosan, és volt 2 fontos passza is.

Ha pedig a walesiektől kéne valakit mindenképp kiemelni a statok alapján, az Ashley Williams lenne: 5 tisztázás mellett volt 4 közbeavatkozása, és 90%-ban jól játszotta meg a labdákat.

Összességében szép győzelmet aratott a válogatott, amely így kedvező helyzetből várhatja az őszi folytatást, és a szlovákok elleni hazai találkozót, ám a neheze még csak ezután jön!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

LEGÚJABB SZURKOLÓI FELSZERELÉSEK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

UTCAI CIPŐK

EXKLUZÍV FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

FOOTBALL KIEGÉSZÍTŐK

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.