Szerepkörök és feladatkörök – magyar futballnyelvújítás 4. rész
Sporttudomány

Szerepkörök és feladatkörök – magyar futballnyelvújítás 4. rész

Négyrészes szakcikk-sorozatot kezdtem el itt, a Football Factor Blogon, melynek témája, célja kettős: tovább szeretném fejleszteni a magyar futball-nyelvújítást, illetve új terminológiát kívánok bevezetni a magyar futball-szaknyelvben (ezek a szerepkörök és a feladatkörök). Erről bővebben az első cikkemben, most csak röviden a lényeg: a posztokhoz, pozíciókhoz kapcsolódó idegen eredetű fogalmakat magyarosítom, illetve definiálom, a csapathelyek szerint haladva. A 25 lehetséges csapathely:

Az előző három cikkben a kapusokkal, a védőkkel és a középpályásokkal foglalkoztam, most folytassuk a csatárokkal!

22. hely, 23. hely, 24. hely:

 • SZEREPKÖR: Deep Lying Forward = Hátravont csatár
  A fő feladat összekapcsolni a középpályát a támadókkal. Célja, hogy visszamozogjon az üres területekre, ott megtartsa a labdát és oldalpasszal próbálja megjátszani a társakat, visszamozogni a középpályára, a széleken várni a kiugratásokat vagy csatárként kapura törni.

o FELADATKÖR: Támogatás
Támogató feladatkörben a fő célja, hogy játékba hozza a csapattársakat, mielőtt mélységből betörne a tizenhatoson belülre.

o FELADATKÖR: Támadás
Támadó feladatkörben magának próbál lehetőséget kialakítani, amellett, hogy azért a többieket is megpróbálja megjátszani.

 • SZEREPKÖR: Advanced Forward = Csatár
  Fő célja, hogy a védelmi vonalban elhelyezkedve keresse a lehetőséget a gólszerzésre. Fontos feladata, hogy két dologra összpontosítson, neki kell gólt szereznie és lehetőségeket teremteni. Másodlagos szerepköre, hogy megszerezze az elrontott beadásokat, kiugratásokat vagy a védelemből előrerúgott labdákat, azokat megtartva passzoljon vagy kiugrassa a csapattársakat.

o FELADATKÖR: Támadás
Csak támadó feladatkört tud betölteni.

 • SZEREPKÖR: Target Man = Célember
  Felhasználja a testi erejét, hogy megzavarja az ellenfél védelmét és teret nyisson a csatártársának vagy a mélységből érkező középpályásoknak. Legtöbbször a testi erejét és a légi képességeit használja, hogy a csapattársakat játékba hozza, kevésbé támaszkodik a technikai képességeire.

o FELADATKÖR: Támogatás
Támogató feladatkörben megpróbálja megnyerni a fejpárbajokat és egyszerű labdatartó passzokkal megjátszani a csapattársait.

o FELADATKÖR: Támadás
Támadó feladatkörben ő az első ember a támadásoknál és teret próbál nyitni a csapattársaknak a védelemben.

 • SZEREPKÖR: Poacher = Lesipuskás
  Az utolsó védő vállába kapaszkodva megpróbálja megzavarni a védelmi vonalat és megszerezni a középpályáról érkező átadásokat. A fő célja, hogy gólokat szerezzen, de ha kell, megpróbálja lecselezni a védőjét és kiugratásokkal is próbálkozik. Ritkán vállal szerepet az építő mozgásokban, jobban szeret inkább a középpontban elhelyezkedni és “kiszimatolni” a lehetőségeket a tizenhatoson kívül és belül.

o FELADATKÖR: Támadás
Csak támadó feladatkört tud betölteni.

 • SZEREPKÖR: Complete Forward = Teljes csatár
  Rendelkezik minden olyan technikai képességgel, mint egy mélyen játszó csatár, jó gólszerző képességgel, mint egy lesipuskás és testi erővel, amivel egy célember. Jól össze tud játszani másokkal, lehetőségeket tud teremteni magának és másoknak vagy be tud fejezni egy támadást. Egy ilyen játékosnak nem szabad taktikai utasításokkal megkötni a kezét, csak egyszerűen hagyni, hogy tegye a saját dolgát.

o FELADATKÖR: Támogatás
Támogató feladatkörben megpróbál üres területre mozogni, labdát szerezni a védőktől, hosszú lövésekkel kísérletezik, kimozog a szélre vagy beível a csapattársaknak.

o FELADATKÖR: Támadás
Támadó feladatkörben vezeti a támadásokat, legelöl helyezkedik el, keresi a támadási lehetőségeket és megpróbál helyzeteket kialakítani önmaga vagy mások számára.

 • SZEREPKÖR: Defensive Forward = Védekező csatár
  Fő feladata nyomást gyakorolni a védelmi vonalra, üldözőbe veszi a labdát birtokló védőt vagy az elvesztett labdákat és általánosan az egész védelmet megpróbálja megállítani. Támadásban olyan egyszerűen teszi a dolgát, amennyire csak lehet, inkább másokat próbál megjátszani, mint saját maga számára helyzetet kialakítani.

o FELADATKÖR: Védekezés
Védekező feladatkörben kicsit hátrébb helyezkedik, és nyomást gyakorol

o FELADATKÖR: Támogatás
Támogató feladatkörben mélyebben helyezkedik el és a védelmi vonalra illetve a védekező középpályásra próbál nyomást gyakorolni.

 • SZEREPKÖR: Trequartista = Játékmester
  Elérhető támadó középpályás és középcsatár pozíciókban. Fő célja, hogy üres területeket keressen az ellenfél középpályáján és védelmén, hasonló szerepköre van, mint az irányítónak, de ő sokkal kevesebb részt vállal a védekezésből, egyszerűen üresbe fog mozogni, ha nincs a csapatnál a labda.

o FELADATKÖR: Támadás
Csak támadó feladatkört tud betölteni.

 • SZEREPKÖR: False Nine = Hamis kilences
  Hasonló szerepkör, mint az irányító és a támadó középpályás, egy rendhagyó magányos csatár vagy középcsatár, aki visszamozog egészen a középpályára. A mozgásával gondot fog okozni a belső védőknek, akik megpróbálják majd lekövetni a mozgását, úgy, hogy maguk mögött nagy üres területeket fognak hagyni vagy magára hagyják és így lehetővé teszik, hogy veszélyes legyen.

o FELADATKÖR: Támogatás
Csak támogató feladatkört tud betölteni.

Vége. Ezennel befejeződött a cikksorozat utolsó része. Bízom benne, hogy elértem kettős célomat: egyrészt, az új, általam alkotott terminológiát sikerült valamennyire bevezetnem, másrészt remélem, hozzá tudtam járulni valamicskét a magyar futballnyelv fejlődéséhez!

 

Nézd meg Webshopunkat is!

FOOTBALL kiegészítők

MAGYAR VÁLOGATOTT felszerelések

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

NIKE FOCICIPŐK

KAPUSKESZTYŰK

RUHÁZAT

Kovács Gergő

Kovács Gergő Péternek hívnak, 18 éves vagyok, jelenleg a BME-n tanulok villamosmérnöknek. Nagyjából 4 éve kezdtem el blogírással foglalkozni, az általam létrehozott Magyar Foci Blogot is azóta szerkesztem. Cikkeimet a Football Factor Blogon főként szakmai témákban írom, de célközönségemnek az egész magyar futballtársadalmat tekintem: írásaim között a szakemberek mellett a szurkolók is megtalálhatják a számukra hasznos tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.