A 2018-as VB Nike cipői megérkeztek: Nike „Just Do It” pack
Termékbemutató/teszt

A 2018-as VB Nike cipői megérkeztek: Nike „Just Do It” pack

A hamarosan kezdődő világbajnokság alkalmából a Nike egy újabb packkel lepte meg játékosait és a focicipők szerelmeseit. Az új „Just Do It”-re keresztelt kollekciót túlnyomóan a fehér szín uralja, ami minden bizonnyal kifejezetten feltűnő lesz majd az orosz pályákon is. Hogy jól néznek-e ki a cipők? Szerintem – ahogy azt egyébként az amerikai sportszergyártótól megszokhattuk az utóbbi években – ismét csak fején találták a szöget. Lássuk is, hogy miért!

A huszonegyedik században egyre inkább megszokott, hogy az olyan nagyobb sportszergyártók, mint a Nike, az Adidas vagy a Puma, különböző nagyobb futballeseményekre (EB, VB) mindig valami különlegessel készülnek. Nemcsak azzal, hogy a válogatottak többségének ők szállítják a folyamatosan meg-megújuló mezeiket, hanem új focicipő típusok vagy színváltozatok bemutatásával is.

Nem sokkal a 2014-es világbajnokság előtt például a Nike az akkoriban úttörőnek számító Superfly IV-et és az első generációs Magistát dobta piacra. A két cipő azért számított különlegesnek, mert akkor használták először focicipőkön az azóta már sztenderdnek számító Flyknit anyagot.

Idén azonban – annak ellenére, hogy sokan a VB előtt várták a harmadik generációs Magista megjelenését – a Nike semmi igazán újjal nem lep meg minket. Ettől függetlenül azonban rengeteg érdekes megbeszélni való van a „Just Do It” kollekcióval kapcsolatban. Először azonban nézzük meg, hogy is festenek a csukák!

Nike Mercurial Superfly VI és Vapor XII

Az év eleji megjelenésük óta a Mercurial sorozat tagjai hatalmasat taroltak. A kezdeti rossz döntések után hamar javítottak, s úgy tűnik, hogy a gyorsasággal összeboronált és vitathatatlanul legnépszerűbb Nike vonal azóta is szárnyal. Ahogy az összes többi cipő a „Just Do It” packben, úgy a Mercurialok is szinte teljesen fehérek, sötétszürke logóval. A Mercurialok esetében a kiegészítő szín a narancssárga, ami mind a krómozott talpon, mind pedig a híres Nike “swoosh” körül is megjelenik. Számomra egyértelműen a Vapor viszi a pálmát az egész kollekcióból (ez persze nem csak a mostani színváltozatnak köszönhető, sokkal inkább a cipő alakjának). Jó ötletnek tartom azt is, hogy a cipő nyelvére odaírták a két lábbeli hivatalos nevét is: Vapor 360 és Superfly 360. Ennek nagy jelentősége valójában nincs, de szerintem elég menőn néz ki az apró kis felirat. Végül pedig a többség nagy örömére a Nike pipa visszakerült a már megszokott oldalsó pozícióba (az első új generációs Mercurialok esetében a pipa a cipő elejébe is belenyúlt, ami nem sok embernek nyerte el a tetszését).

Nike Hypervenom Phantom III

Ahogy azt már megszokhattuk, a Phantom III alacsony és magas szárú változatban is kapható, s a száron kívül valójában teljesen ugyanolyanok a cipők. Az új Hypervenom cipők – ahogy azt már megbeszéltük – főként fehérek, azonban amíg a Mercurialoknál a narancssárga, itt egy zöldes-sárgás szín egészíti ki a talpat illetve a pipát. Zöldes-sárgásak még a „Flywire cables” néven futó cipőfűző kiegészítők is (lásd a képeken), ami nagyon jól néz ki szerintem.

Nike Magista Obra II

A „Fast AF” packkel együtt járó névváltoztatás óta már mind az alacsony, mind pedig a magas száras Magistát Obrának hívjuk, annak ellenére, hogy a két cipő valójában nem csak szármagasságban különbözik. Ettől függetlenül teljesen ugyanazt a színváltozatot kapta, követve a korábbi két cipőnél is megszokott mintát. Ezt a cipőt a már korábban megbeszélt helyeken egy sötétebb piros szín egészíti ki, ami szerintem elég jól néz ki, bár nem egetrengető.

Nike Tiempo Legend VII

A Nike másik klasszikusa (a Mercurial mellett) a fehér mellé a kék színt kapta. A cipőn a Hypervenomhoz hasonlóan megtalálható a „Flywire cables” technológia, ami véleményem szerint itt is kifejezetten jól néz ki. Sokat nem tudok hozzáfűzni a Tiempóhoz: hozza a megszokott minőségi kinézetet.

Most hogy sorra vettük a különböző sorozatokat, vessünk egy pillantást arra, hogy miért is számít különlegesnek a „Just Do It” pack. Először is, azért, mert a Nike a méltán híres szlogenjével keresztelte el a kollekciót, ami azt mutatja, hogy mennyire fontos is számukra a VB. Ha nem lenne kulcsfontosságú számukra ez az esemény, nem hinném, hogy ilyen simán dobálódznának ezzel a három szóval.

Másodszor fontos kiemelni azt, hogy az egész pack dominánsan fehér, ami némi problémát jelenthet majd az amerikaiaknak, hiszen a cipők nyilvánvalóan könnyen fognak koszolódni, és kifejezetten nehéz lesz őket tisztán tartani. Ezt a vélekedést az is erősíti, hogy a híres Nike „Dynamic Fit” zokni felület a magasszárú cipőkön szintén tiszta fehér – ha ez egyszer koszos lesz, rengeteg munka lesz újra fehérré varázsolni.

Ebből azonban az is következik, hogy a világbajnokságon rendkívül feltűnő lesz majd a sok fehér cipőben játszó játékos, ami kifejezetten jó reklám lehet a Nike számára. Akik nem követik annyira közelről a focicipők világát, valószínűleg ott látják majd első ízben a „Just Do It” pack tagjait.

Végül pedig egy kis érdekesség: a sarkokon található háromszögben elhelyezkedő vonal természetesen a tornán szereplő 32 csapatot jelképezi. Nagy valószínűséggel a vonalak majd csak a prémium modelleken lesznek megtalálhatóak, és az a hír járja, hogy a VB-n szereplő játékosok majd belenyomhatják saját nemzetük zászlaját a háromszögbe. Kíváncsian várom, hogy majd hány embernél láthatjuk ezt a jó kis ötletet!

   

Összességében úgy gondolom, hogy a Nike ismét kitett magáért. A színváltozatok szépek, az apró részletek érdekesek, a cipőik pedig továbbra is nagyon magas színvonalúak. Azt azért egy picit sajnálom, hogy az új Magistát ezek szerint csak a VB után dobják majd piacra, de nem szabad telhetetlennek lennünk. A „Just Do It” pack méltó képviselője lesz az amerikai sportszergyártónak a 2018-as orosz világbajnokságon, amelyet szerintem már mindannyian tűkön ülve várunk.

Gábor

Hajdu Gábor vagyok, harmadéves anglisztika hallgató az ELTE-n. Több, mint tíz éve szenvedélyem a futball, mind aktív hobbi-játékosként, mind pedig elkötelezett szurkolóként. Ezen felül mindig is különösen nagy érdeklődést mutattam foci termékek és azon belül is a focicipők iránt. Manapság aktívan követem a nagyobb és kisebb sportszergyártók legújabb termékeinek megjelenését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.