#10yearschallange – Focicipők 10 éve –  1. rész: NIKE
Termékbemutató/teszt

#10yearschallange – Focicipők 10 éve – 1. rész: NIKE

 

Az elmúlt napokban ellepték az internetet az úgynevezett 10 years challagne hashtagel ellátott képek a social platformokon. Ezek a képek azt mutatják be, hogy az adott illető milyen változáson ment keresztül az elmúlt 10 évben. A posztok egyik oldalán a 2009-ben készült kép, a másikon pedig az idei (2019) képek hangsúlyozzák a két kép között eltelt időt.
A futótűzként terjedő képeket természetesen kedvenc sportolóink, így a labdarúgók is szép számmal posztolták. Úgy gondoltam, hogy az őrületből a focicipők se maradjanak ki, így összeszedtem, hogy miben is változtak meg kedvenc csukáink az elmúlt 10 év során.
A kutatómunka során igencsak nosztalgikus hangulatba kerültem, hiszen az akkori (2009) cipők közül nem egyet hordtam én magam is. Nyilván mindenkinek van személyes kedvence és véleménye arról, hogy az akkori, vagy a mostani cipőket kedveli jobban, de egy biztos, hatalmas változáson mentek át kedvenceink.

Első cikkemben a Nike focicipőit hoztam el, hogy megnézzük, mi mindenenben változott az amerikai sportszergyártó kínálata az elmúlt 10 évben.
Lássuk hát:

Az amerikai sportszergyártó óriás nagyon sikeres 10 évet tudhat magának. Rendkívüli innovációkat vittek végbe a labdarúgás területén, és megreformálták a focicipők piacát. Csak, hogy néhányat említsünk a rengeteg újítás közül: az ő nevükhöz fűződik az első magasszárú cipő, a sártaszító “Anti Clog” talpszerkezet és az első kötött anyagból (Flyknit) készült felsőrész is.

Lássuk hát pontosan milyen változáson mentek keresztül a Nike egyes cipői az elmúlt években.

 

  • Nike Mercurial:

 A Mercurial széria talán a legnépszerűbb cipő a piacon. Nem meglepő, hiszen már több mint 20 éve elérhető, és olyan kiemelkedő játékosok hordták az évek során, mint Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Neymar, vagy éppen a fiatal szupersztár Mbappe.

A Mercurial focicipők rengeteg változáson mentek keresztül az elmúlt 10 esztendőben, de lássuk is, hogy pontosan hol is tartott a sorozat 2009-ben.

 

 2009: Nike Mercurial Superfly I

Abban az időben a híres sorozat 1. része volt piacon. A reklámarca már akkor az a Cristiano Ronaldo volt, aki akkor még a Manchester United kötelékébe tartozott.
A Superfly 1. a maga idejében is már meghatározó cipőnek számított. Olyan innovatív technológiákat tartalmazott, mint a Flywire kábelek és a Carbon talpszerkezet.

 

2019: Nike Mercurial Superfly IV

2018 februárjában a Nike piacra dobta a mára már ikonikusnak számító focicipők 6. sorozatát, mely azóta is meghatározó a piacon. A cipőt, melynek kötött anyagú (flyknit) felsőrésze már
360 fokban körül öleli a lábfejet és a stopliszerkezet is két részre lett tagolva, a cipő orr illetve sarok részéhez.

 

 

 

  • Nike Tiempo Legend

A Nike másik ikonikus focicipője, melynek különlegessége, hogy azóta is bőrből készül, így aki nem híve a modernebb anyaghasználatoknak, megtalálja magának a klasszikus cipőt is a Nike kínálatában.
A Tiempo olyannyira meghatározó modellje a cégnek, hogy már 1984 óta a piacon van. Annak ellenére, hogy az anyaghasználat nem sokat változott az évek alatt, így is szembetűnő a különbség 10 év leforgása alatt.

 

2009: Nike Tiempo Legend III.

Akkoriban a Legend 3. sorozata volt piacon, melyen még megtalálhatjuk az ikonikus visszahajtható nyelvet. A cipőt olyan legendák viselték, mint Ronaldhino, Francesco Totti és Paolo Maldini csak, hogy néhányukat említsük.

 

2019: Nike Tiempo Legend VII.

A legendás sorozat 7. része díszíti jelenleg a boltok falait. Időközben a Tiempo is átment egy modernizáción, így a kenguru bőrből készült focicipők, a stratégiai pontokon: a nyelvrésznél és a sarokrésznél a jobb lezárás és illeszkedés érdekében tartalmazzák a Nike között anyagát, a Flynitet is.

 

 

  • Nike Total 90 – Phantom Venom

A Nike úgynevezett Striking Boots-a (lövés, befejezés centrikus cipő) az elmúlt 10 évben rendkívül sokat változott. Az eltelt idő során Az akkor piacon lévő Total 90 szériát, 2013-ban a Hypervenom focicipő váltotta, mely 2018 végéig szárnyalhatott, azonban 2019 elején a Nike bejelentette, hogy nem folytatódik a sorozat, és felváltja a Hypervenomot a befejező csatárok új „fegyvere”: a Phantom Venom széria.

 

2009: Nike Total 90 Laser III.

Biztos vagyok benne, hogy sokan emlékszünk még a sorozatra, mely végül 4 sorozatot élt meg mielőtt a Hypervenom váltotta a piacon.
A Total 90 megreformálta a Striking cipők kategóriáját. Csak, hogy pár részletet említsünk: az aszimmetrikus fűzési rendszer, mely a cipő külső ívére lett tolva, hogy ezzel is nagyobb lövési felületet biztosítson a játékosoknak, vagy maga a „Striking Zone” mely egy megerősített lövési felület volt a cipőn. A cipő meghatározó reklámarca éveken keresztül Wayne Rooney volt.

 

2019: Nike Phantom Venom

Január elején vált biztossá, hogy nem folytatódik a 2013 óta töretlenül piacon lévő Hypervenom sorozat. Helyére a Nike legújabb focicipője a Phantom Venom érkezik.
Első ránézésre bennem azt az érzést keltette a cipő, mintha összegyúrták volna a Hypervenom és a Total 90 széria legjobb tulajdonságait, hogy megalkoság az „Ultimate Striking Boots-ot”. Visszakerült a cipőre a korábban már említett „Striking Zone” ami a lövés pontoságáért és a lövéskor való erőátvitelért felelős. Megmaradt viszont a Flyknit anyag a Hypervenomból, mely tökéletes lezárást és illeszkedést biztosít.

 

 

 

 

  • Nike CTR360 – Phantom Vision

 Az első „Control” cipő a 2009-ben megjelent CTR360 cipő volt. A cipő a középpályások kedvence volt éveken keresztül. Profilja a minél pontosabb labdakezelés és labdairányítás volt. Az évek során ez a kategória is rendkívül sokat élt meg. Az úttörő CTR360-at, 2014-ben a Magista sorozat váltotta a piacon, mely szintén történelmi volt, hiszen ez volt a Nike magasszárú focicipője. A sorozatnak két szériája volt a piacon 2014 és 2018 között, mikor is a jelenleg is piacon lévő Phantom Vision „nyugdíjba küldte”, mely szintén hatalmas újításokkal és innovatív elemekkel érkezett.

 

2009: Nike CRT360 Maestri I.

Ahogy már említettem a Nike első „control” cipője 2009-ben látta meg a napvilágot. Ahogy a neve is magában foglalja (CTR – ConTRol) a cipő a labdakezelést és irányítást volt hívatott segíteni. Olyan, mára már ikonikusság vált labdarugók hordták, mint Andreas Iniesta és Cesc Fabregas. A CTR széria 3 sorozatot élt meg, ezt követően a Magista elnevezésű focicipő vette át helyét a piacon.

 

2019: Nike Phantom Vision

A 2018-as világbajnokság után bombaként robbant a hír, hogy a Nike megszünteti a Magista sorozatot, hogy helyet adjon valami másnak, valami jobbnak. A cipőről nem sokat lehetett tudni, az amerikai sportszergyártó ügyesen titokba tartotta a részleteket, aztán a „Raised On Concrete” packal érkezett az újdonság a Phantom Vision. A cipő véleményem szerint a Nike eddigi leginnovatívabb focicipője, rendkívül jól konstruált és még szép is. Azon kívül, hogy már a dobozból kivéve is olyan a cipő mintha a lábunkra öntötték voltna, tartalmaz pár érdekes új technológiát is, ilyenek például a „Quadfit” és a „Ghost Lace”. A kontroll cipők új generációját olyan világklasszis labdarugók neve fémjelzi, mint Coutinho és Kevin De Bruyne.

A Nike egy rendkívül erős promó videót is készített a Phantomhoz, melyet az alábbi linken megtekinthettek:

https://www.youtube.com/watch?v=-AdiA2tpv7M

 

 

 

 

Összességében tehát rendkívül sokat változtak kedvenc focicipőink az elmúlt 10 évben, szerintem előnyükre. A Nike mindig is híres volt az innovációkról, és szerintem ez egy rettentően produktív 10 év volt a focicipők történetében. Végezetül pár újítás az elmúlt 10 évből, melyeket megváltoztatták a piacot:

 

2012: ACC (All Condition Control) technológia megjelenése

2014: 1. magasszárú focicipő megjelenése (Nike Magista Obra I)

2014: 1. Kötött anyagból (flyknit) készült focicipő megjelenése (Nike Magista Obra I)

2016: Anti Clog (sártaszító talpszerkezet) megjelenése

2018: 360’-os felsőrész, amely teljesen körül öleli a lábfejet (Nike Mercurial 360 Vapor + Superfly)

 

 

Nézz szét Webshopunkon!

NIKE FOCICIPŐK

FOOTBALL kiegészítők

LEGÚJABB FOCILABDÁK

ADIDAS FOCICIPŐK

 

 

 

 

 

Tamás

Kovács Tamás vagyok, a Football Factor csapatának tagja. A labdarúgás az életem szerves részét képezi. Tizenkét évig aktívan fociztam, és a mai napig is űzöm, hobbi szinten. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanulok Rekreáció szervezést és Sportmenedzsmentet. Minden focicipő mögött áll egy történet. Cikkeimmel igyekszem majd még érdekesebbé tenni Számotokra az üzletben kapható termékeinket illetve betekintést nyújtani a sportszergyártás világába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.